Broken links courses

Data
postid post_content
3957

4120

Bli en starkare teammedlem och bidra ytterligare till teamets medicinska kvalitet genom att gå en 7,5 Hp fördjupningskurs i barnmedicin.

I samarbete med Jönköping University/Hälsohögskolan erbjuds en uppdragsutbildning om 7,5 Hp på avancerad nivå för sjuksköterskor som vill fördjupa sin kunskap inom barnmedicin. Kursen är en utökad version av Medsters ”Barnmedicin för sjuksköterskor”, och berättigar till högskolepoäng. Den går över ett år, på åttondelsfart, vilket motsvarar cirka 5 h insats av dig per vecka i två terminer.

Målgrupp

Sjuksköterskor inom elevhälsa, barnhälsovård, barnsjukvård, primärvård eller andra intresserade.

Möt Kursledarna Mia Axén, Marlene Bruér, Karin Eskär och John Terlinder

Anmälan

Vi tar för närvarande inte emot några nya anmälningar till denna kurs, men det går bra att lämna en intresseanmälan.

Kursstart

KursstartSista anmälningsdag
Vi tar för närvarande inte emot några nya anmälningar till denna kurs, men det går bra att lämna en intresseanmälan.Lämna intresseanmälan

Kontakt

Katarina Bolin katarina.bolin@ju.se +46 36-10 1738

Innehåll:

Vård av barn och unga – Anamnestagning och undersökning, Akuta tillstånd, Förgiftningar, Barnmisshandel

Barnets normala utveckling – Genetik, Tillväxt och pubertet, Nutrition inklusive fetma/övervikt hos barn, Utvecklingsproblem och neuropsykiatri, Barnpsykiatri

Vanligt förekommande pediatriska tillstånd – Kardiologi, Nefrologi, Gastroenterologi, Hematologi, Onkologi, Infektionssjukdomar, Andningsorganens sjukdomar, Leversjukdomar, Hudsjukdomar, Diabetes och endokrinologi, Immunologi, Rörelseapparatens sjukdomar, Neurologi, Neonatologi, Perinatalmedicin, Allergi, Metabola sjukdomar

Undervisningsformer

Kursen genomförs i form av litteraturstudier, instuderingsfrågor, webföreläsningar och webseminarier. Kursen är helt webbaserad utan fysiska träffar och bedrivs på åttondelsfart över ett år.

Efter att ha läst veckans kapitel och tittat på den svenska översiktsföreläsningen får du varje vecka svara på instuderingsfrågor. Frågorna är på svenska med hänvisning till svenska riktlinjer och pm.

Här kan du se exempelfrågor.

Examination och betyg

Kursen bedöms med betygen Underkänd eller Godkänd. Kursen examineras genom bearbetning av instuderingsfrågor som besvaras individuellt och diskuteras vid ett seminarium. Var 8:e vecka examineras genomgångna moment genom en hemuppgift där både kunskaper, färdigheter, kritisk och vetenskaplig förmåga bedöms individuellt. Hemuppgifterna består i att skicka in 3 stycken fallbeskrivningar och 2 stycken evidensbaserade inlämningsuppgifter.

Deltagare som genomgått uppdragsutbildning med godkänd examination erhåller högskolepoäng och kan ansöka om kursbevis. Övriga deltagare får ett intyg över genomgången kurs.

Behörighet

Grundläggande behörighet, samt avslutad sjuksköterskeexamen om 180 Hp eller motsvarande. Alla är behöriga att delta*, oavsett formell högskolebehörighet då det är uppdragstagaren (arbetsgivaren) som utser kursdeltagare.

*Har du redan gjort delar av Medsters andra kursspår ”Barnmedicin för sjuksköterskor” får du tillgodoräkna dig alla moduler du gjort hittills, men behöver komplettera med de inlämningsuppgifter som hör uppdragsutbildningen till.

Kostnad

15 000 SEK (exkl. moms) * Vid en uppdragsutbildning är det din arbetsgivare som står för kostnaden. Kostnad för kurslitteratur tillkommer.

*Går du redan Medsters ”Barnmedicin för sjuksköterskor” och vill byta till uppdragsutbildningen är tilläggskostnaden 8000 SEK. Ange då detta i fältet ”övrig information” vid anmälan.

Sagt om kursen

Utdrag från kursenkät från systerkursen ”Barnmedicin för sjuksköterskor, utan högskolepoäng”:

”En fantastisk bra kurs. Jag har redan kunnat använda kunskapen och dela med mig till mina kollegor. Det är flera av mina kollegor som är avundsjuka och intresserade av att få gå den.”

”Då det är många år sedan jag gick min barnvidarutbildning så är ”Barnmedicin för sjuksköterskor” en perfekt möjlighet till fördjupning i de olika områdena inom barnmedicin. Studierna känns mycket värdefulla och utvecklande. De öppna veckorna för instuderingsfrågorna ger mig självdisciplin att läsa in avsnitten i tid, samt att det ändå ges möjlighet att läsa i kapp om det behövs. Bra feedback och bra möjligheter till diskussioner i grupperna. Det finns ett stort engagemang hos redaktionen vilket känns riktigt bra.”

”Kursen är bra och rolig, lär mig massor hela tiden!”

”Det är mycket lärorikt och kul”

”Väldigt givande frågor och bra litteratur. Jag läser min specialistutbildning på KI och kan fördelaktigt relatera mellan dessa kurser.”

Kursenkät systerkurs: Hur bedömer du kursen som helhet? 5,3 av 6 poäng.

I samarbete med:

Jönköping University - School of Health and Welfare

Tillbaka till kursutbud

5031

Kursen Barnmedicin för skolläkare finns för dig som är Skolläkare eller blivande skolläkare och önskar gå en bred repetitions- och fördjupningskurs i barnmedicin. Vid kursens slut kommer du ha tillägnat dig fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet och på så sätt bättre kunna utreda och behandla barn du träffar inom skolhälsovården.

Kursen ska ses som ett komplement till de specifika skolläkarkurser som idag ges live; denna kurs fokuserar på hela bredden av tillstånd som barn i olika åldrar kan drabbas av. Den ger dig fördjupad förståelse för vilka hälsoproblem som drabbar barn och en insikt även i hur barnen behandlas på barnmottagningar och sjukhus, vilket kommer underlätta din vardag som skolläkare.

En modul avhandlar svenska BHV och bygger på Rikshandboken-BHV, inklusive föreläsningar av Distriktsläkare, barnläkare, BVC-sköterska, barnlogoped, liksom avsnitt om psykologens och dietistens roll på BVC. BHV-modulen är cirka 1/30 av kursen. Som skolläkare är du en del av ”fortsättningen” på BHV, och det är därför av stor vikt att veta hur BHV arbetar idag. Men om du av något skäl vill avstå från BHV-modulen (kanske du nyligen har gått en live-variant), så ange det vid anmälan.

Klicka här för att se exempelfrågor.

Kurslängd: Du får hjälp att ta dig igenom kursen genom en läsecirkel. Följer du läsecirkeln är du klar med kursen på cirka 10 veckor, med 2-3h insats per vecka. BHV modulen kräver 4-6h ytterligare. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt. Du kan börja kursen när du vill, vilken dag du vill, året runt.
Kursledare: Mia Axén, Marlene Bruer, Martin Lägervik, John Terlinder.
Kursen är till för dig som är Skolläkare eller blivande skolläkare och önskar gå en bred repetitions och fördjupningskurs i barnmedicin.

Se vårt lässchema/kursprogram här.

Kurslitteratur

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Den är skriven på lättläst engelska. Online-version har bra sökfunktion och här kan man vid behov få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Köp boken hos Adlibris

Om Rikshandboken

Under kursens gång återkommer vi i de olika avsnitten till Rikshandboken-bhv.se. Rikshandbok i barnhälsovård (RHB) är en webbaserad hand- och metodbok för barnhälsovården där man finner aktuell och kvalitetssäkrad kunskap om små barns hälsa och utveckling samt metoder och riktlinjer för barnhälsovårdens verksamhet.

Vi hjälper dig. Mia Axén, Marlene Bruer, Martin Lägervik, John Terlinder.
Mia Axén, Marlene Bruer, Martin Lägervik, John Terlinder.

Diskussionsgruppen

En viktig del av kursen är diskussionsgruppen, öppen för alla deltagare i Barnmedicin för Skolläkare. Här kan du knyta kontakter med andra skolläkare runt om i landet som går kursen. Den modereras av Distriktsläkare Martin Lägervik och Barnläkare John Terlinder. Där kan man fritt fråga John Terlinder och Martin Lägervik om fallen i kursen och andra fall man stöter på i sin vardag samt diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

Sagt om systerkursen ”Barnmedicin för allmänmedicin”

”Jag lär mig mycket av era förtydliganden och länktips i feedbacken och i era förtydliganden i diskussionsforumet!  Inspirerande!”

”Jag vill berömma upplägg och frågor!”

”Jag gjorde nyss klart BVC-avsnittet och tyckte den var väldigt bra. Jag har gått landstingets egna BVC-kurs för ca ett år sedan men lärde mig ändå mycket nytt”

”Väldigt bra upplägg måste jag säga där man aktivt måste tänka igenom alla de här ”styckespatienterna” på jourcentralen.”

”Pediatrikcirkeln har gett mig mycket nya kunskaper och tips att ta med mig i min vardag på hälsocentralen. Diskussionsgruppen gör kursen mer levande och man får snabba och konstruktiva svar från kursledningen”

Sagt av deltagare i kursen ”Barnmedicin för allmänmedicinare”

4131

Stärk den kompetens du behöver för att självständigt fungera som bakjour på ett akutsjukhus med slutenvård för barn och ungdomar under 48 timmar. Kursen är LIPUS-certifierad.

Om kursen

Kursen ”Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer” (även kallad Pediatrikcirkeln för bakjourer) är till både för dig som är specialist i pediatrik, bakjour sedan flera år eller om du är specialist i pediatrik på väg att bli bakjour inom pediatrik. Målsättningen är att stärka den kompetens du behöver för att självständigt fungera som bakjour på ett akutsjukhus med slutenvård för barn och ungdomar under 48 timmar. Därtill syftar kursen till att bygga på och repetera den kompetens du behöver för att ronda och handlägga fall även utanför din subspecialitet. Eftersom kursen helt bygger på fall, som löses stegvis, passar den väldigt bra att gå även om man inte i närtid ska in i bakjoursledet, men ändå som specialist vill vill börja känna på “tänket” som ytterst ansvarig bakjour.

Kursen bygger till stor del på deltagarnas egna bakjoursfall. Du kommer som kursdeltagare delta i en mindre grupp om 20 personer som online följer varandra under året. Varje vecka kommer två fall från gruppen eller redaktionen presenteras i frågesystemet, via ett steg för steg system. Ett av fallen kommer relatera till den veckans tema och det andra fallet kan röra vad som helst. Syftet är att på så sätt träna bakjoursrollen och bedömningsförmågan; i verkligheten följer inga patienter några teman.

Vid kursens slut kommer du ha gått igenom cirka 80 bakjoursfall samt instuderingsfrågor relaterat till samtliga kapitel i Lissauer. Två gånger under kursens gång är det du som är ansvarig för att förbereda ett fall för övriga deltagare som du skickar in för bearbetning och medicinsk granskning av redaktionen.

Klicka för exempel på bakjoursfall.

Kursen innefattar bland annat:

Bakjoursrollen – Bakjourssamtalet – Juridik som bakjour – Etik som bakjour – Att bedöma primärjourens och sin egen kompetens som bakjour – Barnets normala utveckling – Anamnestagning och undersökning – Akuta tillstånd – Utvecklingsproblem och neuropsykiatri – Barnpsykiatri (depression, tics, självskadebeteende, anorexi etc) – Neonatologi – Förgiftningar – Samtliga organsystems sjukdomar (kardiologi, nefrologi, gastroenterologi, hematologi etc) – Genetik – Perinatalmedicin – Allergi – Nutrition inklusive fetma/övervikt hos barn  – Metabola sjukdomar – Tillväxt och pubertet

Möt John Terlinder, redaktör och kursledare:

Gästredaktörer

Jonas Ludvigsson. Professor, Barnläkare, Region Örebro/Karolinska Institutet. Akutkapitlet.

Olof Hertting. Barnläkare, PhD, BÖL, Barninfektion ALB Solna, Karolinska Universitetssjukhuset. Infektionskapitlet.

Annika Reims. Barnläkare, MD, PhD, Västra Götalands Regionen. Metabolkapitlet.

Ida Jeremiasen. Barnkardiolog, Doktorand, Region Skåne, Lund. Kardiologikapitlet.

Mikael Behrendtz. Barnonkolog, Region Östergötland. Onkologkapitlet

Per Odelberg-Johnson. Öl, Neonatolog, Region Östergötland. Neonatalkapitlet.

Johanna Lindqvist. Öl, Neonatolog, Umeå, Västerbottens Läns Landsting. Neonatalkapitlet.

Beroende på specialitet hos gruppdeltagarna kommer tidvis någon av gruppens deltagare vara moderatorer (frivilligt) för övriga kapitel tillsammans med John Terlinder.

Tidsupplägg

Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 2 – 3 h/vecka i 40 veckor. Hela kursen löper över 1 år med en lovvecka per termin samt ett längre jul- och sommarlov. För godkänt deltagande krävs att du deltar i kursens samtliga moment och får minst 75% rätt på instuderingsfrågorna.

Erfarenhetsutbyte mellan kursdeltagarna är en viktig del av inlärningen och det är därför obligatoriskt att delta i kursens diskussionsforum. En vecka under kursens gång kommer du bli ombedd att vara ”gästmoderator” i diskussionsforumet när ditt subspecialistområde avhandlas.

Se vårt kursprogram/lässchema här. 

Kurslitteratur

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, femte upplagan, 550 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken siktar mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas och är perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utanför sitt specialområde. Den är skriven på lättläst engelska.

Köp boken här

Som referensverk använder vi Nelson textbook of pediatrics. Redaktionen kan varmt

rekommendera den digitala versionen som följer med alla fysiska exemplar – här finns en app med kompletta Nelson till din smartphone som är mycket funktionell och sökbar.

Kursen innehåller hänvisningar till svenska riktlinjer, artiklar och förklarande text. För bakjoursfallen behöver du även använda den breda samling av reviewartiklar som använts vid tidigare bakjourskurser (länk kommer med kursinlogg). De flesta veckor finns länkade korta föreläsningar upplagda.

Diskussionsgruppen

En viktig del är diskussionsgruppen, öppen för alla deltagare i PC för blivande bakjourer och bakjourer. Den modereras av Barnläkaren John Terlinder. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

Intyg

Efter genomförd kurs får du ett LIPUS-certifierat kursintyg.

Sagt om kursen

“Utmärkt entusiasmerande kursledning!”

“Mycket bra koncept har rekommenderat till kollegorna på kliniken”

” Friheten att lägga några timmar när som helst under veckan på kursen och att slippa resa till möten är viktig. Samtidigt har jag en välbehövlig konstant press att före deadline ta mig igenom aktuellt avsnitt. Diskussionerna och möjligheten att se hur andra svarat på olika situationer är värdefullt och utvecklande.”

“Bra med flexibilitet, att arbeta när man har tid med den, fallbeskrivningar”

“”Bra att få gå igenom hela barnmedicinska bredden och uppdatera sig. Bra med diskussion med kollegor. Artikelsamling som var mkt lärorik”

Kursbetyg ”Vad tycker du om kursen som helhet”: snitt 6 av 6 poäng

Tillbaka till kursutbud

21674

Våra coronakurser har vi flyttat till en separat sajt för att kunna hantera större mängder deltagare: covid19.medster.se

35040

Kursen Vägen till symtomlindring vid avancerad cancersjukdom riktar sig till dig som är ST-läkare inom onkologi, palliativ medicin eller smärta. Syftet med kursen är att ge teoretisk bakgrund och verktyg för symtomlindring hos patienter med avancerad cancersjukdom. Innehållet handlar om olika aspekter från djupt mänskliga existentiella frågor till läkemedelsbehandling vid svåra smärttillstånd. Utbildningen består av en serie inspelade föreläsningar på LäraNäraplattformen samt två seminarier där olika patientfall diskuteras. Kursen är framtagen i samarbete med ledande specialister inom området.

Kurslängd: instuderingsmaterial cirka 20 h + 2x 3 h digitalt möte via Zoom och resten
inspelade föreläsningar
Målgrupp: ST-läkare i onkologi, palliativ medicin eller smärta.
Intyg anger mål: Specialitet onkologi: Delmål B5 -Palliativ vård och delmål C5 – Smärta och andra symtom.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.

Kursledare:
Seminarieledare för första temat som handlar om komplexa symtom och existentiell smärta:
Peter Ekevig, specialist i onkologi och palliativ medicin, överläkare Palliativa enheten Karlstad.
Carina Modéus, specialist i onkologi och psykiatri, överläkare Palliativa teamet Kronoberg, Regional patientprocessledare palliativ vård, RCC syd.


Seminarieledare för andra temat som handlar om avancerad smärtbehandling:
Anna Ekelund, Specialist i anestesi-och Intensivvård med tilläggsspecialiteterna Smärtlindring och Palliativ Medicin, idag verksam inom Smärtlindring.
Sylvia Agustini, Specialist i smärtlindring med lång erfarenhet inom palliativ medicin.

Kursen ges i samarbete med LäraNära AB.


Hur går det till?

Kursen Vägen till symtomlindring vid avancerad cancersjukdom är helt onlinebaserad. Du får först tillgång till en rad inspelade föreläsningar på LäraNäraplattformen med föreläsningar som går igenom i ditt eget tempo. Kursen är indelad i två teman där båda avslutas med en sammankomst med en liten grupp om 6 deltagare där fall diskuteras. Kursen avslutas med två sammankomster via Zoom som är vardera 3 timmar långa.

Sammankomsterna leds av erfarna experter inom området. Vid sammankomsten diskutera ingående patientfall men du har också ett tillfälle att ta upp egna frågor och funderingar.

Vid kursstart får du en inloggning och kan under en 5-veckorsperiod studera de obligatoriska föreläsningarna som ha en beräknad studietid om 14 timmar. Du tittar på föreläsningarna när det passar dig själv, Alla föreläsningar är redaktionellt bearbetade och manus kan också läsas för den som så önskar.
Du kan arbeta med materialet när du själv vill och kan, men du får en deadline när du ska vara klar. Materialet kan repeteras valfritt antal gånger och det finns tillgängligt även efter att kursen har avslutats.

Kursen ges vid fyra tillfällen ht 2023:


Kursstart för alla grupper 1 oktober då inloggning till kursen skickas ut.
Senaste ansökningsdag 1 sept. Ange önskad grupp i anmälan.

Grupp 1
Carina onsdag 15/11 kl 13-16
Anna torsdag 7/12 kl 13-16
Grupp 2
Peter tisdag 28/11 kl 13-16
Anna tors 14/12 kl 13-16
Grupp 3
Peter tisdag 14/11 kl 13-16
Sylvia torsdag 7/12 kl 13-16
Grupp 4
Carina onsdag 29/11 kl 13-16
Sylvia torsdag 7/12 kl 13-16


Kursinnehåll

Introduktion:

  • Introduktion till kursen Symtomkontroll vid avancerad cancersjukdom

Del 1. Handläggning av avancerade tillstånd:

  • Kirurgiska och radiologiska interventioner
  • Nutrition och cancerkakexi
  • Komplexa symtom vid avancerad cancer
  • Cancerrehabilitering vid avancerad cancer

Del 2. Smärta och smärtbehandling vid avancerade tillstånd:

  • Allmän farmakologi
  • Kommunikation med smärtpatienter
  • Smärtlindring vid avancerad cancersjukdom

Kursinformation

Kurslängd: Tidsåtgången är totalt cirka 20 timmar. Instuderingsmaterialet beräknar vi tar 14 timmar och två seminarier om vardera 3 timmar avslutar kursen.

Kursledare/grupphandledare:
Peter Ekevig, Överläkare, Specialist Onkologi och palliativ medicin.

Kurslitteratur: Ingen extra kurslitteratur behöver köpas in, men vi rekommenderar att ha Akut och cancerrelaterad smärta av Mads Werner som referenslitteratur. Har ni inte boken i ert klinikbibliotek? Du kan beställa boken bland annat här. Efter varje föreläsning finns en referenslista med fördjupningslitteratur för den intresserade.

Kursintyg: Efter avslutad kurs får du ett intyg med angivet kursmål enligt Socialstyrelsen. (Specialitet onkologi: Delmål B5 -Palliativ vård och delmål C5 – Smärta och andra symptom).

Samarbete: Denna utbildning är framtagen i samarbete med Eli Lilly Sverige och Mundipharma Sverige som tillhandahållit finansiellt stöd när kursen upprättades. Varken Lilly eller Mundipharma har dock kontrollerat eller haft något som helst inflytande vad avser kursens innehåll.


Möt inspirerande föreläsare

Erik Johnsson, MD PhD
Överläkare – Kirurgi Sahlgrenska
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Inger Keussen, MD
Verksamhetsområde Bild och funktion
Skånes Universitetssjukhus, Lund

Ingvar Bosaeu
Enheten för klinisk nutrition
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Gunnar Eckerdahl
Överläkare
Jubileumskliniken
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Pia Dellson
Onkolog och psykiater
Sektionen för cancerrehabilitering
Onkologiska kliniken
Skånes Universitetssjukhus

Staffan Lundström
Docent, Överläkare
Palliativt Centrum och FoUU-enheten
Stockholms Sjukhem


Representerar du en organisation och vill att fler ska gå kursen?
Klicka här för att be om en offert.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

45643


När du arbetar i vården leder du ofta andra människor. Ibland är du kanske inte ens medveten om det själv. Men tänk efter – är du läkare på en avdelning – visst hamnar du gång på gång i situationer där du förväntas leda ett lokalt team på en vårdcentral, avdelning eller en akutmottagning?
Välkommen till utbildningen i ledarskap!

Kurslängd:
Målgrupp: läkarkandidater.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare.

Tips! Se vårt inspelade webbinarie “Gott chefskap i vården” från den 8/10 – 2020 med Raymond Lenrick och Lena Lyckenvik: Se det inspelade webbinariet.


Barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Information om kursen

Den här kursen hjälper dig att utveckla din förmåga att leda genom att du får arbeta med en rad verklighetsbaserade ledarskapsfall och får tips om hur du utvecklar din egen ledarskapsmodell. Lärandet sker genom samspel med andra kursdeltagare.

Kursen riktar sig till dig som är verksam inom vården och som står mitt i vardagens ledarskapsutmaningar. Vi utgår ifrån ledarskapsfall för sjuksköterskor, sjukgymnaster/paramedicinare, ST-läkare och specialistläkare. Under kursen får du lyssna på flera korta föreläsningar varvat med ledarskapsfall som du använder dina nyvunna kunskaper för att lösa. Kursledare Raymond Lenrick besvarar frågor i det tillhörande forumet.

Lärandemetod:

  1. Ta del av en kort videoföreläsning/intervju.
  2. Skriv ned dina egna tankar utifrån ett antal frågor.
  3. Du tar del av andras funderingar om samma frågeställning.
  4. Utifrån detta adderar du dina egna nya kommentarer/syntes.
  5. Du bygger din egen ledarskapsmodell.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

35038

Onlinekursen Akut smärta riktar sig till dig som är läkare eller sjuksköterska. Genom en rad rikt illustrerade föreläsningar och quiz är målet att du som kursdeltagare ska få allmän kännedom om smärtområdet och därigenom bli inspirerad att läsa vidare.

Kurslängd: Cirka 8 h.
Målgrupp: läkare och sjuksköterskor.
Kursledare:
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.

Kursen ges i samarbete med LäraNära AB.


Vad lär jag mig?

Kursen Akut Smärta innehåller avsnitt om smärta, smärtskattning och farmakologisk smärtbehandling. Genom introduktionskapitlet får du en översikt över postoperativ, cancerrelaterad respektive långvarig smärta, aktuella problem samt skillnader och likheter i fråga om behandlingsstrategier.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.


Kursinnehåll

Introduktion:

  • Presentation av kursen (5 minuter)
  • Introduktion till smärtområdet (28 minuter)

Smärta och smärtskattning:

  • Nociceptiv smärta: Smärtförstärkande och smärtdämpande system (32 min)
  • Neuropatisk smärta (14 min)
  • Kommunikation med smärtpatienter (35 min)
  • Smärtskattning (37 min)

Farmakologisk smärtbehandling:

  • Allmän farmakologi (23 min)
  • Behandling av neuropatisk smärta (15 min)
  • Antiinflammatoriska läkemedel (Detta kursmoment är under uppbyggnad, innehållet kommer inom kort).
  • Opioider (40 min)
  • Smärtbehandling hos barn och ungdomar (Detta kursmoment är under uppbyggnad, innehållet kommer inom kort).

Kursinformation

Total föreläsningstid: 3 h 50 minuter. Varje kapitel innehåller föreläsningar som är rikt illustrerade. Efter varje föreläsning får du träna på dina kunskaper genom ett quiz.

Kurslängd: Tidsåtgången för dig som går kursen är totalt cirka 8 timmar. Takten bestämmer du helt själv och kan sprida ut kursen över hur lång tid du vill.

Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg.

Föreläsare:
Jan Degerfäldt
Mads Werner
Marcelo Rivano
Kerstin Eriksson

Lotta Wikström
Stefan Lundeberg


Representerar du en organisation och vill att fler ska gå kursen?
Be om en offert här.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

71406

Välkommen till en kurs som ger sjuksköterskor med inriktning mot neo fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet. Genom kursens gång kommer du att öka din förmåga och förstå varför utredningar görs och varför man väljer olika behandlingar. På så sätt kommer du bli en starkare teammedlem och kunna bidra till teamets medicinska kvalitet. Kursen är inriktad på medicinsk fördjupning, ej omvårdnad.

John Terlinder, Barnläkare, presenterar kursen.

Kursen är en förkortad version av vår ordinarie “Barnmedicin för sjuksköterskor”. I denna kurs har vi företrädesvis lagt upp neo-fall för respektive område. Fortfarande är dock basen att man går igenom “hela fältet”, då neo barnen precis som alla barn kan drabbas av hälsoproblem från alla organsystem.

Kurslängd: Cirka 80 h.
Målgrupp: sjuksköterskor.
Kursledare: Barnläkare, barnsjuksköterskor mfl.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för sjuksköterskor – kursprogram/lässchema.


När du vill – var du vill

Du kan börja kursen när du vill, vilken dag du vill, året runt. Varje vecka avhandlas nämligen ett självständigt ämne; det betyder att om du vill börja imorgon, så startar du med denna veckas ämne och fortsätter sedan ett år framåt och kommer då ha gått igenom samtliga ämnen i kursen. Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 2 – 3 h/vecka i 40 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt.

Examination

Varje vecka gör du ett antal instuderingsfrågor. Det krävs 80% rätt för att få godkänt på varje vecka. Men var inte orolig, klarar du inte instuderingsfrågorna, så får du ett nytt försök direkt. När du har klarat kursen får du ett intyg om genomgången kurs.


Kurslitteratur

Du bör använda EN av följande böcker som kurslitteratur i den här kursen.

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår främst från den här prisbelönta, brittiska lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken ersätter den traditionella översiktsföreläsningen. Genom att läsa motsvarande kapitel så får du på cirka 20 minuter en bra och pedagogiskt översikt samt uppfräschning av ämnet. Boken är på engelska, men det går att använda Google Translate i online-versionen för att få en hjälplig svensk översättning.

Köp boken här: Barnmedicin av Katarina Hanséus, Hugo Lagercrantz, Tor Lindberg

Tycker man att det är alltför svårt med Engelska, går det också att ta sig fram genom att läsa den svenska boken ”Barnmedicin” (men den är inte riktigt lika heltäckande och frågorna hänvisar ibland till specifika bilder i Lissauer)

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

66026
42652

This e-learning package is tailored to aid teachers and students in nursing and midwife schools in the low-income setting. It consists of several e-learning modules covering different areas. It is aimed to provide an basic overview and cannot be used standalone. After taking each module, the students answers and all the cases must be discussed with a professional health teacher/instructor.

Explanation for Swedish NGO:s

All modules is designed in that way that you either can let your students do the lectures individually, or in a group (e.g. in the classroom, presenting the lectures and cases on a video projector, but then let the students solve the cases in small groups)

The instructor/teacher has the administrator rights to grade and comment all students answers.

The following courses are included in the package:

Basic hygiene routines in healthcare
Basic pediatrics
Basic psychology
Basic psychiatry
Malaria – diagnostics and treatment

John Terlinder and Joakim Aronsson present the course.

57808

Välkommen till Medsters minikurser i barnmedicin!



Efter genomgången och godkänd kurs får du ett intyg på socialstyrelsens blankett.

För dig som är registrerad vid någon av våra barnmedicinkurser är minikurserna kostnadsfria. Kontakta oss så hjälper vi dig att få tillgång till dem.

Varmt välkommen!

67350

I den här kortkursen får du träna dig på att handlägga ett antal fiktiva patienter där corona finns med som en differentialdiagnos. Du får också träna dig på att använda skyddsutrustningen på ett säkert sätt.

Det är bra om du går Karolinska Institutets webbutbildningar om Corona och smittskydd innan du påbörjar den här kursen.

Tidsåtgång: cirka 30 minuter.
+ 2 h om du vill ta del av allt fördjupningsmaterial
Kursledare: Materialet är sammanställt av specialistläkare John Terlinder, kursansvarig Medster. Hygienrutinerna är granskade av smittspårningssjuksköterska. Fallen om äldre och riskgrupper är granskade av fd professor/docent Geriatrik Gunnar Akner. Barnfallen är skapade av professor/barnläkare Jonas Ludvigsson där ett flertal barnläkare från Örebro har bidragit. Fallen är granskade av infektionsläkare från vårdhygien. Fallen från SÄBO är granskade av distriktsläkare Lars-Olof Johanson och distriktssköterska Emma Grundström.

Alla riktlinjer ändras snabbt just nu. Corona-fallen ska ses som utgångspunkt för diskussion, inte som svart-vita ja eller nej-svar. För att lösa fallen vill vi därför att du varje gång går in på www.folkhalsomyndigheten.se och din lokala smittskyddssida. Poängen med övningen är att du ska få träna dig på att använda Folkhälsomyndighetens och WHO:s riktlinjer i en säker miljö innan du träffar dina första patienter. Vartefter du träffar riktiga patienter får du sedan möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter till andra i kursen.

Vill du endast träna dig på hygienriktlinjerna? (och inte göra behandlingsfallen i denna övning som främst riktar sig till läkare?), välj istället kortövningen “Corona – Skydda dig som vårdpersonal”

Är du sjuksköterska och vill ha fall anpassade för dig, välj istället “Corona – Träna dig på patientfall – För sjuksköterskor”

Sagt om kursen

Vilket bra initiativ!
Tusen tack! Känner mig så mycket bättre rustad inför jourandet i natt!

Bra fall och tips på hur man ska svara privatpersoner. Även bra instruktion på hur man gör med skyddsutrustning .

Jättebra med genomgång av skyddsutrustning och hygienrutiner. Bra också att få tänka igenom olika scenarion man kan utsättas för. Relevanta fall.

Bra med fall som illustrerar hur sjukdomen kan te sig kliniskt samt konkret hur man använder skyddsutrustning. Bra checklista. Bra hänvisningar, referenser! Tack!

Kursutvärdering: 5 poäng av 5

45948

Det goda chefsskapet behövs, inte minst inom vården. Tillsammans kan vi stärka varandra till att bli ännu bättre ledare. Gå med i ett modernt onlinenätverk där vi diskuterar nya som gamla erfarenheter, delar kunskaper och lär av varandra.

Tidslängd: totalt 10 digitala träffar, 5st hösttermin och 5st vårtermin.
Målgrupp: verksamhetschefer inom vården.
Kursledare: Raymond Lenrick, överläkare.


Hur går det till?

Skräddarsydd för vården
Genom nätverket kommer du att paras ihop med andra verksamhetschefer från hela Sverige. En gång i månaden träffas ni genom ett digitalt möte under handledning av en erfaren chefscoach. Detta leder i sin tur till att du kommer vidga ditt nätverk och låta din kunskap växa.

Varje möte kommer att fokusera på ett specifikt tema som är relaterat till de specifika utmaningar som det innebär att vara chef i vården. En inbjuden föreläsare startar upp varje möte genom en kort föreläsning och sammanfattar månadens tema. Sedan får ni utrymme att diskutera och nätverka med andra verksamhetschefer, föreläsare och handledare.

Ta del av instuderingsmaterial
Inför varje möte kommer du att kunna ta del av onlinebaserat instuderingsmaterial med on-demand föreläsningar och fallövningar direkt relaterade till vårdens utmaningar från kursen Gott chefsskap i vården. Instuderingsmaterialet är inte obligatoriskt, men det kan vara ett bra underlag till diskussionerna under varje onlinemöte.

“Allt förberedelsematerial är digitalt och on-demand”

Få din röst hörd
Du kommer att bli indelad i en mindre grupp utifrån dina kunskaper och erfarenheter med max 8 andra verksamhetschefer. På så sätt kan du känna dig säker på att just du får din röst hörd och får dela just dina dilemman.

Personlig coachning
Vill du gå på djupet med din personliga utveckling inom chefskapet kan du genom nätverket få tillgång till en personlig chefscoach. Du och din coach kommer då att ha ytterligare ett onlinemöte i månaden där ni tillsammans fokuserar på din personliga utveckling.

Tider
Vi möts första tisdagen varje månad kl 15.30 – 17.00 under två terminer. Totalt 10 träffar. Första träffen blir 7 september 2021. (OBS! Om önskemål finns inom gruppen är dag och tid justerbara).

“Nätverksträffar sker via Zoom första tisdagen varje månad kl 15.30-17.00”


Vilka teman diskuterar vi?

Varje möte kommer att fokusera på ett specifikt tema som är relaterat till de specifika utmaningar som det innebär att vara chef i vården. En inbjuden föreläsare startar upp varje möte genom en kort föreläsning tillsammans med en av våra handledare.

Tema termin 1:

  • Målsättning som verktyg
  • Självkännedom
  • Att lära känna och leda gruppen
  • Systemkännedom
  • Framtid, lärande och strategi

Tema termin 2:

  • Den demografiska utmaningen
  • Schemaläggning
  • Fusk och korruption i vården
  • Livslångt lärande
  • Uppsägning

Möt inspirerande handledare

De digitala träffarna sker under handledning av följande personer:

Raymond Lenrick, Överläkare.
Tidigare verksamhetschef inom gynekologi och obstretik.
Lena Lyckenvik, VD Ledningsbolaget.
Entreprenör med mångårig erfarenhet av vård-, företags- och ledarutveckling.
Anna-Carin Berglund, Erfaren chef och ledare.
Bl.a. uppdrag som verksamhetschef för IVA och äldrevårdskoncern.
John Terlinder, Barnläkare.
Grundare av Medster, tidigare överläkare och studierektor.

3460

Sprid kunskap

Med din mobilkamera, ett stativ och en mygga (en liten mikrofon) kan du filma föreläsningar eller seminarier och sprida föreläsningens kunskap till alla som inte kunde närvara.

I den här kortkursen får du ta del av vad du ska tänka på för att få så bra material som möjligt. Videoproducenten Josefina Sahlin ger dig tips på utrustning, var du ska ställa upp kameran och hur du filmar på bästa sätt.

Kursen är skapad tillsammans med Moderskeppet.se – Onlinekurser för kreativa.

26574

Här kan du logga in för att komma åt enkäter, utvärderingsinstrument och instruktionsfilmer för läkarens livslånga lärande. För att kunna använda enkäterna behöver du ha fått en unik kod som identifierar den du ska utvärdera av din studierektor eller utbildningsansvarige (titta i din mejlkorg).

Verktyget är under uppbyggnad, men du är välkommen in och titta.

Har du inget konto? Klicka på “Gå den här kursen”, så leds du genom registreringen. Har du redan ett konto? Logga in här.

Välkommen!

48953

Sjuksköterskerollen innebär att varje dag vara ledare. Enligt Kompetensbeskrivning legitimerad sjuksköterska (Svensk sjuksköterskeförening 2017) är ledarskap en av sjuksköterskans sex kärnkompetenser. Sjuksköterskan ska leda, organisera, prioritera och samordna omvårdnadsarbetet.

Kurslängd: 13 h, två dagar utbildning via Zoom.
Målgrupp: sjuksköterskor.
Datum: 30 november – 1 december 2021.
Kursledare: Charlotte Råwall, sjuksköterska och psykolog.

OBS!
Den här kursen ges i samarbete med Kunskapsgruppen.
Kursen sker digitalt via Zoom och pågår under två fasta datum (se ovanstående).
När du klickar på “Gå den här kursen” omdirigeras du till Kunskapsgruppens hemsida.


Information om kursen

Vad lär jag mig?
En sjuksköterskas ledaruppgift är en daglig utmaning, som behöver både påfyllnad av kunskap och tid för reflektion. Hur behöver jag leda olika medarbetare och i olika situationer?

Hur ska jag motivera mina medarbetare till samarbete så att vi drar åt samma håll? Hur ska jag kommunicera för att få med mig de medarbetare som jag har svårast att leda? Och hur ska jag leda och coacha mig själv till en ökad stabilitet och styrka, trots känslor av otillräcklighet?

Den här två dagars kursen kommer hjälpa dig att bli bättre på att leda och samordna omvårdnadsarbetet i teamet.
Under kursen får du bland annat lära dig:

  • Att få alla i teamet att dra åt samma håll
  • Att hantera och leda olika personlighetstyper
  • Hur du kan kritisera med omsorg och vinna förtroende
  • Att ge och ta feedback på ännu bättre sätt
  • Hur du kan bidra till ökad hållbarhet i arbetslivet för dig och dina medarbetare

Praktisk info
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera. Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Läs mer om hur Kunskapsgruppens onlinekurser fungerar här.

Datum
Utbildningen ges online vid ett tillfälle under två heldagars aktivitet.

  • 30 november – 1 december 2021 via Zoom

Utbildningen ges även fysiskt under ett flertal tillfällen:

  • 17 – 18 november 2021 – Sankt Gertrud Konferens
  • 30 november – 1 december 2021 – Elite Palace Hotel
  • 15 – 16 december 2021 – Scandic Rubinen

Ladda ner kursprogrammet som PDF:
Ledarskap för sjuksköterska.


Möt inspirerande föreläsare

Charlotte Råwall
Charlotte är leg. sjuksköterska och leg. psykolog. Hon har erfarenhet av arbete inom båda yrken, både i slutenvården och i primärvården. De senaste åren har hon fokuserat på arbetslivets psykologi, och har i rollen som organisationskonsult handlett och utbildat ledare och arbetsgrupper i olika delar av arbetslivet.

Charlotte är en mycket omtyckt föreläsare som brinner för att tillföra kunskap och verktyg för att människor ska fungera och må bättre i sitt arbetsliv. Hon vill initiera förändringar som ger ledare större effektivitet och tillfredsställelse i sitt ledarskap, och som ger medarbetaren och arbetsgruppen ökad måluppfyllelse och arbetsglädje.

Om Kunskapsgruppen

Kunskapsgruppen erbjuder korta och effektiva utbildningar – för dig som vill utvecklas snabbt!
Sedan starten 2015 har Kunskapsgruppen genomfört över 900 utbildningar, såväl öppna kurser som företagsanpassade för ca 18 000 personer. 

I 27 olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr erbjuder de utbildningar om en eller två dagar till personer mitt i arbetslivet. Under de här åren har de fått fantastisk respons av sina deltagare. 98% har gett dem 4 eller 5 i betyg i helhetsintryck, och deras snittbetyg är 4,65.

Kontaktperson
John Andersson
Utbildningsansvarig
john.andersson@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 51  /  0765-424 390

www.kunskapsgruppen.se

Sagt om kursen:

“Charlotte var otrolig på att fånga upp alla deltagare. Underbar, kunnig och säker. Tack för att jag fick träffa henne, jag fick mycket kraft som kommer att hjälpa mig i fortsättningen!”

“Charlotte är jordnära, konkret, verklighetsförankrad, lugn, påläst.”

“Mycket givande och otroligt strukturerat och trevligt.”

“En mycket givande och konkret kurs. Charlotte är glad och positiv, hon lyckades få mig intresserad av alla delar under kursen.”


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

48814

Handledningen är ett av de viktigaste verktygen inom vården för att mejsla fram och förädla läkare under utbildning till att bli trygga, kompetenta och självständiga yrkesutövare. Att kunskap går vidare från den mer erfarne till den mindre erfarne är sedan gammalt etablerade principer på vilken läkarens utbildning vilar. Välkommen till kursen handledning för ST-läkare!

Kurslängd: 13 h, två dagar utbildning via Zoom.
Målgrupp: ST-läkare.
Datum: 6 – 7 december 2021 och 2 – 3 maj 2022.
Kursledare: Eva-Lotta Blomqvist, folkhälsovetare & Niklas Preger, specialistläkare.

OBS!
Den här kursen ges i samarbete med Kunskapsgruppen.
Kursen sker digitalt via Zoom och pågår under två fasta datum (se ovanstående).
När du klickar på “Gå den här kursen” omdirigeras du till Kunskapsgruppens hemsida.


Information om kursen

Vad lär jag mig?
Denna kurs i handledning går igenom regelverken och föreskrifterna för handledning av läkare. Varför är handledningen obligatorisk? Vilka riktlinjer gäller för läkare i de olika utbildningsfaserna? Vad är viktigt i handledningen och vad obligatoriskt? Hur lägger jag som blivande handledare upp handledningen på ett för mig smidigt och för adepten läromässigt optimalt sätt? Hur kan jag längre fram, som färdig specialist och i en pressad vardag, organisera handledningen så att jag kan känna glädje över att handleda yngre kollegor?

Kursen tränar också praktiska färdigheter där särskilt förmågan att lämna konstruktiv feedback behandlas. Hur gör man om ”kemin” inte stämmer mellan handledare och adept? Hur hanterar man konflikter? Och hur gör jag med jobbiga samtal? Vi pratar om metodiken kring konstruktiv feedback och övar även på detta i rollspel i små grupper.

Kursen i sin helhet syftar alltså till att kursdeltagaren å ena sidan skall få en gedigen genomgång av handledningens teoretiska vad och varför, men också det praktiska ”hur:et”, genom att öva på samtalet som sådant.

Kursen innehåller följande teman:

  • Vilka regelverk och föreskrifter du har att förhålla dig till som handledare
  • Enkla kommunikationsmodeller och samtalstips som du kan använda i samtalet
  • Hur du hanterar utmanande situationer som kan uppstå som handledare

Lipus-certifierat kursintyg
Denna kursen lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se.

  • Delmål a1 enligt SOSFS 2015:8
  • Delmål 16 enligt SOSFS 2008:17 för samtliga ST-specialiteter

Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Samtliga av deras utbildningar som riktar sig särskilt mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.

Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20210056)

Praktisk info
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera till att börja med. Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Läs mer om hur Kunskapsgruppens onlinekurser fungerar här.

Datum
Utbildningen ges online vid två tillfällen under två heldagars aktivitet.

  • 6 – 7 december 2021 via Zoom
  • 2 – 3 maj 2022 via Zoom

Ladda ner kursprogrammet som PDF:
Handledning för ST-läkare.


Möt inspirerande föreläsare

Eva-Lotta Blomqvist
Eva-Lotta är folkhälsovetare med examen från Karolinska Institutet. Hon har under sina yrkesår arbetat hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande med barn och ungdomar i såväl Sverige som Finland. Hon är även utbildad coach och MI-samtalsledare.

Vidare har Eva-Lotta jobbat som konsult inom ledarskap och kommunikation på ett av världens största utbildningsföretag Korn Ferry, och har utbildat hundratals ST-läkare på olika kliniska och icke-kliniska kurser.

Idag är Eva-Lotta konsult och föreläsare inom medicin som ledarskap och kommunikation riktat till flera branscher.

Niklas Preger
Niklas är läkare och specialist i psykiatri, allmänmedicin och beroendemedicin. Han är också civilingenjör i Industriell Ekonomi och ledarskap från KTH.

Niklas har mångårig erfarenhet som kliniskt verksam läkare och från sjukvårdsledning både i Sverige och i Norden. Han är idag chef för 9 mottagningar på Beroendecentrum i Stockholm. Niklas ledarskap kännetecknas av att engagera sin vårdpersonal och få patienterna delaktiga i vården.

Om Kunskapsgruppen

Kunskapsgruppen erbjuder korta och effektiva utbildningar – för dig som vill utvecklas snabbt!
Sedan starten 2015 har Kunskapsgruppen genomfört över 900 utbildningar, såväl öppna kurser som företagsanpassade för ca 18 000 personer. 

I 27 olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr erbjuder de utbildningar om en eller två dagar till personer mitt i arbetslivet. Under de här åren har de fått fantastisk respons av sina deltagare. 98% har gett dem 4 eller 5 i betyg i helhetsintryck, och deras snittbetyg är 4,65.

Kontaktperson
John Andersson
Utbildningsansvarig
john.andersson@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 51  /  0765-424 390

www.kunskapsgruppen.se

Sagt om kursen:

“Toppenkurs med en underbar och engagerad föreläsare som verkligen inspirerar, lyssnar in och ger konkreta råd! Rekommenderar varmt!”

“Kursledarna visade ett stort engagemang och kunskaper som förmedlades på ett pedagogiskt sätt vilket gjorde kursen ännu mer intressant. Tack!”

“Skärpta kursledare med förmåga till saklig, tydlig genomgång av stundtals omfattande material och även skicklig hantering av gruppdiskussioner.”


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

48827

Under denna tvådagarskurs får du en genomgång av de vanligaste folkhälsosjukdomarna idag, med särskilt fokus på svenska förhållanden. Det yttersta målet för kursen är att du å ena sidan skall få en gedigen teoretisk bas om vad hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är, men också konkreta tips på metoder och samtalsfärdigheter som du kan få nytta av och tillämpa i ditt dagliga arbete med dina patienter.

Kurslängd: 13 h, två dagar utbildning via Zoom.
Målgrupp: ST-läkare.
Datum: 29 – 30 november 2021 och 4 – 5 maj 2022.
Kursledare: Eva-Lotta Blomqvist, folkhälsovetare.

OBS!
Den här kursen ges i samarbete med Kunskapsgruppen.
Kursen sker digitalt via Zoom och pågår under två fasta datum (se ovanstående).
När du klickar på “Gå den är kursen” omdirigerar vi dig till Kunskapsgruppens hemsida.


Information om kursen

Vad lär jag mig?
Vi tittar på den färskaste statistiken som visar hur hälsoläget i den svenska befolkningen är idag. Detta ger oss en bra bas för vad och vilka saker vi bör arbeta med, och varför. Vi tittar dessutom på evidensen som finns för att arbeta med olika sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande metoder.

En av metoderna är samtalet som verktyg. Det används för att nå patienten och få till nödvändiga livsstilsförändringar hos patienter som är i riskzonen för olika sjukdomar. Vi går därför på denna kurs översiktligt igenom MI, det vill säga Motiverande samtal, som metod för att samtala med patienten om livsstilsförändringar. Vi kommer även att öva på att använda denna metodik och kursen har således en såväl teoretisk som praktisk inriktning.

Kursen innehåller följande teman:

  • Evidensen som finns för arbete med sjukdomsförebyggande metoder
  • Lagstiftning och folkhälsopolitik
  • Samtalet som metod för bättre folkhälsa

Lipus-certifierat kursintyg
Denna kursen lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se.

  • Delmål b2 enligt SOSFS 2015:8
  • Delmål 21 enligt SOSFS 2008:17 för samtliga ST-specialiteter

Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Samtliga av deras utbildningar som riktar sig särskilt mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.

Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20210060)

Praktisk info
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera till att börja med. Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Läs mer om hur Kunskapsgruppens onlinekurser fungerar här.

Datum
Utbildningen kan du gå vid två tillfällen online under två heldagars aktivitet.

  • 29 – 30 november 2021 via Zoom
  • 4 – 5 maj 2022 via Zoom

Se hela kursprogrammet:
Sjukdomsförebyggande arbete för ST-läkare.


Möt inspirerande föreläsare

Eva-Lotta Blomqvist
Eva-Lotta är folkhälsovetare med examen från Karolinska Institutet. Hon har under sina yrkesår arbetat hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande med barn och ungdomar i både Sverige och Finland. Dessutom är hon även utbildad coach och MI-samtalsledare.

Vidare har Eva-Lotta jobbat som konsult inom ledarskap och kommunikation på ett av världens största utbildningsföretag Korn Ferry, och har utbildat hundratals ST-läkare på olika kliniska och icke-kliniska kurser.

Idag är Eva-Lotta konsult och föreläsare inom såväl medicin som ledarskap och kommunikation riktat till flera branscher.

Om Kunskapsgruppen

Kunskapsgruppen erbjuder korta och effektiva utbildningar – för dig som vill utvecklas snabbt!
Sedan starten 2015 har Kunskapsgruppen genomfört över 900 utbildningar, såväl öppna kurser som företagsanpassade för ca 18 000 personer.

I 27 olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr erbjuder de utbildningar om en eller två dagar till personer mitt i arbetslivet. Under de här åren har de fått fantastisk respons av sina deltagare. 98% har gett dem 4 eller 5 i betyg i helhetsintryck, och deras snittbetyg är 4,65.

Kontaktperson
John Andersson
Utbildningsansvarig
john.andersson@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 51  /  0765-424 390

www.kunskapsgruppen.se

Sagt om kursen:

“Toppenkurs med en underbar och engagerad föreläsare som verkligen inspirerar, lyssnar in och ger konkreta råd! Rekommenderar varmt!”

“Kursledaren visade ett stort engagemang och kunskaper som förmedlades på ett pedagogiskt sätt vilket gjorde kursen ännu mer intressant. Tack!”

“Skärpt kursledare med förmåga till saklig, tydlig genomgång av stundtals omfattande material och även skicklig hantering av gruppdiskussioner.”


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

48932

Juridikutbildningen för dig som behöver ha koll på lagar och föreskrifter inom hälso- och sjukvården. Kursen är granskad och godkänd av Lipus. Vi kommer att uppdatera dig på vad som gäller kring rättssäkerhet, patientsäkerhet och personalsäkerhet. Genom att gå den här kursen kan du försäkra dig om att du agerar juridiskt korrekt.

Kurslängd: 13 h, två dagar utbildning via Zoom.
Målgrupp: hälso- och sjukvårdspersonal.
Datum: 12 – 13 oktober 2021 och 5 – 6 april 2022.
Kursledare: Pernilla Wikström Perhson, chefsjurist.

OBS!
Den här kursen ges i samarbete med Kunskapsgruppen.
Kursen sker digitalt via Zoom och pågår under två fasta datum (se ovanstående).
När du klickar på “Gå den här kursen” omdirigeras du till Kunskapsgruppens hemsida.


Information om kursen

Vad lär jag mig?
Utbildningen syftar till att gå igenom den centrala lagstiftningen som man bör känna till som yrkesverksam inom hälso- och sjukvården. Om man inte har koll på juridiken kan det uppstå problem. I vissa fall så har ju hälso- och sjukvårdspersonal skyldighet att lämna ut uppgifter till polisen eller till socialtjänsten, men man har också en skyldighet att kunna reglerna om tystnadsplikt.

Kursen går helt enkelt igenom bestämmelser som är viktiga att man har koll på. Du kommer att bli mer medveten om när det kan vara ett juridiskt problem som i vart fall behöver kollas upp. Deltagarna brukar vara aktiva och engagerade i den här kursen, det sker mycket diskussioner kring olika case och deltagare delar med sig av sin vardag och vilka problem man ställs inför.

Kursen innehåller följande teman:

  • Lagar och regler du måste känna till för att agera juridiskt korrekt
  • Patientsäkerhet, rättssäkerhet och personalsäkerhet – lär dig reglerna och säkerställ att de följs
  • Ditt juridiska ansvar som läkare – vad bör du göra om något går fel?

Lipus-certifierat kursintyg
Denna kursen lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se.

  • Aktuellt delmål i gamla ST är inom de flesta specialiteter delmål 18.
  • I nya ST är det delmål a6 som är aktuellt för samtliga specialiteter. Utöver det kan det även finnas specialitetsspecifika delmål inom ämnet lagar och förordningar för särskilda ST (ex c13 eller c14).

Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Samtliga av deras utbildningar som riktar sig särskilt mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.

Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20200079)

Praktisk info
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera. Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Läs mer om hur Kunskapsgruppens onlinekurser fungerar här.

Datum
Utbildningen ges online vid två tillfällen under två heldagars aktivitet.

  • 12 – 13 oktober 2021 via Zoom
  • 5 – 6 april 2022 via Zoom

Utbildningen ges även fysiskt under ett flertal tillfällen:

  • 17 – 18 november 2021 – Elite Park Avenue Hotel
  • 1 – 2 december 2021 – Sankt Gertrud Konferens
  • 14 – 15 december 2021 – Bryggarsalen Konferens
  • 10 – 11 maj 2022 – Centralt i Malmö
  • 17 – 18 maj 2022 – Centralt i Göteborg
  • 23 – 24 maj 2022 – Centralt i Stockholm

Ladda ner kursprogrammet som PDF:
Kursprogram: Lagar och föreskrifter inom hälso- och sjukvården.


Möt inspirerande föreläsare

Pernilla Wikström Pehrson
Pernilla är jur.kand och arbetar som chefsjurist i Örebro kommun. Hon har en bakgrund som jurist inom Örebro läns landsting och har arbetat med hälso- och sjukvårdsjuridik i många år.

Pernilla tjänstgör även som särskild ledamot vid länsrätten i Karlstad och medverkar som kursledare vid sjuksköterskeutbildningen vid Örebro universitet. Pernilla har tidigare undervisat i civilrätt på juristprogrammet vid Uppsala universitet och är en mycket uppskattad föreläsare.

Om Kunskapsgruppen

Kunskapsgruppen erbjuder korta och effektiva utbildningar – för dig som vill utvecklas snabbt!
Sedan starten 2015 har Kunskapsgruppen genomfört över 900 utbildningar, såväl öppna kurser som företagsanpassade för ca 18 000 personer. 

I 27 olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr erbjuder de utbildningar om en eller två dagar till personer mitt i arbetslivet. Under de här åren har de fått fantastisk respons av sina deltagare. 98% har gett dem 4 eller 5 i betyg i helhetsintryck, och deras snittbetyg är 4,65.

Kontaktperson
John Andersson
Utbildningsansvarig
john.andersson@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 51  /  0765-424 390

www.kunskapsgruppen.se

Sagt om kursen:

“Väldigt bra kombination av teori och praktiska exempel.” Cecilia, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

“Kursens utformning passade mig utmärkt! Pernilla är pedagogisk & mycket duktig på att förklara.5+.” Maria, ASIH Stockholm Södra.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

48935

Om du är läkare så innebär det att du också är en ledare. Eftersom du i första hand är expert så kanske inte erfarenheten av ledarskap är helt självklar. På den här kursen så lär du dig att motivera ditt vårdteam och kommunicera som en ledare. Välkommen till ledarskap för läkare!

Kurslängd: 13 h, två dagar utbildning via Zoom.
Målgrupp: läkare.
Datum: 1 – 2 december 2021 och 30 – 31 mars 2022.
Kursledare: Malin Ander, legitimerad psykolog.

OBS!
Den här kursen ges i samarbete med Kunskapsgruppen.
Kursen sker digitalt via Zoom och pågår under två fasta datum (se ovanstående).
När du klickar på “Gå den här kursen” omdirigeras du till Kunskapsgruppens hemsida.


Information om kursen

Vad lär jag mig?
Genom kursen lär du dig de viktigaste grunderna för ett hållbart och bra ledarskap. Samarbete, beteendepsykologi och konflikthantering är några av de pusselbitar som läkare behöver bli bättre på för att kunna utveckla och lyfta sitt ledarskap. Allt detta tar vi upp på den här kursen.

På kursen får du bland annat lära dig:

  • Att hitta din egen ledarskapsstil
  • Eliminera missförstånd mellan ledare och medarbetare genom smartare kommunikation
  • Att förbättra samarbetskulturen i en grupp
  • Effektiva metoder och verktyg som hjälper dig att dra hela gruppen mot ett och samma håll

Lipus-certifierat kursintyg
Kursen “Ledarskap för läkare” lämpar sig väl för dig som är ST-läkare. Oavsett om du gör din ST inom det gamla eller nya ST, så ser vi till att du får det nödvändiga kursintyget som Socialstyrelsen vill se.

  • Aktuellt delmål i gamla ST är inom de flesta specialiteter delmål 17
  • I nya ST är det delmål a1 som är aktuellt för samtliga specialister.
  • Vissa specialiteter har ytterligare delmål kopplat till ledarskap och täcks av den här kursen

Kunskapsgruppen har som ambition att kunna hjälpa och bistå ST-läkare med utbildningar i största möjliga mån. Samtliga av deras utbildningar som riktar sig särskilt mot läkare granskas av certifieringsorganet. Så även denna utbildning.

Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se
(Lipus-nr: 20200078)

Praktisk info
Dokumentation, Zoom-länk och instruktioner om hur du loggar in skickas ut några dagar innan kurs. Försäkra dig om att du sitter i en lugn miljö med bra uppkoppling och webbkamera till att börja med. Logga in i god tid innan utbildningen startar så att du hinner bekanta dig med miljön och de övriga deltagarna.
Läs mer om hur Kunskapsgruppens onlinekurser fungerar här.

Datum
Utbildningen ges online vid två tillfällen under två heldagars aktivitet.

  • 1 – 2 december 2021 via Zoom
  • 30 – 31 mars 2022 via Zoom

Utbildningen ges även fysiskt under ett flertal tillfällen:

  • 9 – 10 november 2021 – Elite Palace Hotel
  • 11 – 12 november 2021 – Scandic Rubinen
  • 22 – 23 november 2021 – Scandic S:t Jörgen
  • 3 – 4 maj 2022 – Centralt i Stockholm
  • 5 – 6 maj 2022 – Centralt i Göteborg
  • 18 – 19 maj 2022 – Centralt i Malmö

Ladda ner kursprogrammet som PDF:
Kursprogram: Ledarskap för läkare.


Möt inspirerande föreläsare

Malin Ander
Malin är leg psykolog och med dr som i flera år utbildat chefer i många branscher, med fokus på praktiska verktyg att använda i sin vardag.

Hon har en bakgrund inom forskning i medicinsk vetenskap med fokus på psykologiska aspekter och har under många år utbildat, handlett och coachat chefer, team och medarbetare inom privat och offentlig vårdverksamhet samt på universitetsnivå.

Malin har sin grund i beteendepsykologi för individer och organisationer, och har ett särskilt fokus på beteendepsykologi och annan forskningsbaserad kunskap för att förstå hur eget och andras handlande kan forma en solid grund för ett framgångsrikt och hållbart ledarskap.

Om Kunskapsgruppen

Kunskapsgruppen erbjuder korta och effektiva utbildningar – för dig som vill utvecklas snabbt!
Sedan starten 2015 har Kunskapsgruppen genomfört fler än 900 utbildningar; såväl öppna kurser som företagsanpassade för ca 18 000 personer.

I 27 olika städer – från Malmö i söder till Luleå i norr erbjuder de utbildningar om en eller två dagar till personer mitt i arbetslivet. Under de här åren har de fått fantastisk respons av sina deltagare. 98% har gett dem 4 eller 5 i betyg i helhetsintryck, och deras snittbetyg är 4,65.

Kontaktperson
John Andersson
Utbildningsansvarig
john.andersson@kunskapsgruppen.se
031 – 22 24 51  /  0765-424 390

www.kunskapsgruppen.se

Sagt om kursen:

“Bästa omedicinska kursen jag har varit på.” Jovana Trimcev, ST-läkare, Unilabs

“Utmärkt kursledare. Intressant ämne. Väl strukturerad med schemalagda pauser precis när det behövdes.” Bilal Zaigham, Leg. Läkare, Multiclinic vårdcentral


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

1805

En onlinekurs för dig som arbetar i vården och som önskar få hjälp att systematiskt öka patienternas/brukarnas delaktighet på din vårdenhet. Faktum är att aktuell forskning visar att vården med ganska enkla medel kan öka involveringen av patienterna i beslutsprocessen, och på så sätt skapa ett delat beslutsfattande.

Kurslängd: Cirka 6 h.
Målgrupp: Kliniskt aktiva sjuksköterskan, distriktsläkare och -sjuksköterska eller slutenvårdsläkaren.
Kursledare: Berith Hedberg, sjuksköterska och docent samt John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg.

Representerar du en organisation och vill att flera på din enhet ska gå kursen?
Be om en offert här.

Ladda ner informationsblad om våra kurser i delat beslutsfattande:
Tre kurser för att implementera delat beslutsfattande.


Berith Hedberg, docent och kursledare, berättar om vad du lär dig under kursen.

Viljan att involvera våra patienter/brukare

Patientlagen antogs av riksdagen 2015. Där står det “Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten”. De flesta av oss i vården tror nog att vi verkligen utformar vården i samråd med patienten, men undersökningar visar att så inte alls är fallet. Tyvärr rapporterar inte patienterna heller om några förbättringar sedan patientlagen kom. Visst är det märkligt? För alla vill vi nog involvera våra patienter i avgörande beslut, så viljan finns.

Vi som har skapat kursen “Delat beslutsfattande – en implementeringskurs” är övertygade om att vi kan ändra på detta och bli betydligt bättre på att involvera våra patienter/brukare. Faktum är att aktuell forskning visar att vården med ganska enkla medel kan öka involveringen av patienterna i beslutsprocessen.

Vad lär jag mig?

Kursen är till för dig som önskar arbeta systematiskt för att din enhet bättre ska följa patientlagen “Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.” Vi har utformat kursen så att den särskilt ska passa den kliniskt aktiva sjuksköterskan, distriktsläkaren, distriktssjuksköterskan eller slutenvårdsläkaren.

Genom kursen tar vi fasta på ovanstående och går igenom en beprövad metod för att öka patienternas delaktighet. Vi går steg för steg igenom en beforskad guide för att på ett systematiskt sätt involvera patienten/brukaren mer i sina beslut/ställningstaganden. Guiden kan du sedan fritt använda i din vardag och sprida på din arbetsplats.

När du har gått den här kursen hoppas vi att du har fått ett antal redskap för att implementera delat beslutsfattande på din arbetsplats. För att underlätta spridningen av metoden kan vi rekommendera vår kortkurs som är riktad till den enskilde läkaren och sjuksköterskan (tänkt att användas för att introducera samtliga kollegor till arbetssättet) och en brukar/patientkurs.

Kurs: Delat beslutsfattande – Introduktion för läkare och sjuksköterskor

Kurs: Det är din kropp! Delat beslutsfattande för dig som patient

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

26283

Delat beslutsfattande inom sjukvården är viktigt. Det här är en kort onlinekurs för dig som är patient eller brukare och önskar få ett verktyg för att bli mer delaktig i de beslut som vården fattar om dig och din kropp.

Kurslängd: Cirka 30 min.
Målgrupp: För dig som vill bli mer delaktig i din vård och i de beslut som tas om dig och din hälsa.
Kursledare: Berith Hedberg, sjuksköterska och docent samt John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg.


Berith Hedberg, sjuksköterska och docent, presenterar kursen.

Bli mer involverad i din egen vård

Patientlagen antogs av riksdagen 2015. Där står det “Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten”. De flesta i vården tror nog att de verkligen utformar vården i samråd med patienten, men undersökningar visar att så inte alls är fallet.

Vi som har skapat kursen “Delat beslutsfattande – för dig som patient” är övertygade om att vi kan ändra på detta och hjälpa vården att bli betydligt bättre på att involvera dig som patient/brukare. Faktum är att aktuell forskning visar att vården med ganska enkla medel kan öka involveringen av dig och dina anhöriga i beslutsprocessen.

Vad lär jag mig?

I den här kursen tar vi fasta på ovanstående och går igenom en beprövad metod för att öka din delaktighet. Vi går steg för steg igenom en beforskad guide för att på ett systematiskt sätt involvera dig som patient/brukare mer i vårdens beslut. Guiden kan du sedan fritt kan använda i din vardag och ta med vid din nästa kontakt med hälso- och sjukvården.

Kursen består av en serie videofilmer samt formulär som du kan ladda ned och använda nästa gång du besöker vården. Det tar cirka 30 minuter att ta sig igenom allt material. Kursen innehåller ingen examination, men du måste titta på samtliga filmer för att få ett kursintyg.

Tipsa din läkare

Vi har även tagit fram en kurs som riktar sig till den enskilde sjuksköterskan eller läkaren som vill lära sig mer om metoden “delat beslutsfattande”. Vi har även en implementeringskurs för den som vill driva ett implementeringsprojekt på sin enhet för att öka patienternas/brukarnas delaktighet. Tipsa gärna din läkare eller den vårdenhet du har kontakt med om dessa kurser!

Kurs: Delat beslutsfattande – introduktion för läkare och sjuksköterskor

Kurs: Delat beslutsfattande – en implementeringskurs

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan således studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se. Där kan du alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

26358

Den här utbildningen är en kortare kurs med utgång från kursen Delat beslutsfattande – en implementeringskurs. För att underlätta spridningen av metoden på er arbetsplats rekommenderar vi dock den här kortare kursen som är riktad till den enskilde läkaren och sjuksköterskan. Kursen är alltså tänkt att användas för att introducera samtliga kollegor till arbetssättet.

Kurslängd: Cirka 40 min.
Målgrupp: Sjuksköterska och läkare som önskar öka dina patienters/brukares delaktighet.
Kursledare: Berith Hedberg, sjuksköterska och docent samt John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg.

Representerar du en organisation som vill att flera ska gå kursen?
Be om en offert här.

Ladda ner informationsblad om våra kurser i delat beslutsfattande:
Tre kurser för att implementera delat beslutsfattande.


Berith Hedberg, sjuksköterska och docent, presenterar kursen om Delat beslutsfattande.

Viljan att involvera våra patienter/brukare

Patientlagen antogs av riksdagen 2015. Där står det “Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten”. De flesta av oss i vården tror nog att vi verkligen utformar vården i samråd med patienten, men undersökningar visar att så inte alls är fallet. Tyvärr rapporterar inte patienterna heller om några förbättringar sedan patientlagen kom. Visst är det märklig? För alla vill vi nog involvera våra patienter i avgörande beslut, så viljan finns.

Vi som har skapat kursen Delat beslutsfattande – Introduktion för läkare och sjuksköterskor är övertygade om att vi kan ändra på detta och bli betydligt bättre på att involvera våra patienter/brukare. Faktum är att aktuell forskning visar att vården, med ganska enkla medel, kan öka involveringen av patienterna i beslutsprocessen.

Vad lär jag mig?

Via filmer, quiz och ett nedladdningsbart praktiskt patientformulär lär den här kursen ut en metod som hjälper dig att utforma vården i samråd med patienten. Om du använder den här metoden har forskningen visat att du får nöjdare patienter och effektiviserar er kommunikation. Steg för steg går vi igenom en beforskad guide för att på ett systematiskt sätt involvera patienten/brukaren mer i sina beslut och ställningstaganden. Guiden kan du därefter använda fritt i din vardag och sprida på din arbetsplats.

Vi vill även rekommendera vår 30 minuters brukare/patientkurs: “Det är din kropp! Delat beslutsfattande för dig som patient“. Den kursen kan hjälpa dina patienter att komma mer förberedda till mottagningsbesöket.

Vill du arbeta mera brett för att införa delat beslutsfattande på din arbetsplats? Då rekommenderar i vi istället vår längre kurs, “Delat beslutsfattande – en implementeringskurs“, som ger dig stöd och verktyg i att genomföra ett införandeprojekt.

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.


Är du intresserad av att lära mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

47599

Se till att ert ACG-system fungerar bra, rättvist och tar så lite tid och energi som möjligt från din personal. Den här utbildningen ger dina medarbetade möjlighet att träna på diagnossättning och diagnosregistrering i primärvården. Om alla medarbetare i ett ACG-område går kursen får man ett ACG-system som blir mer trovärdigt, likvärdigt och rättvist.

Kurslängd: Föreläsningar 30 min + patientfall cirka 20 min.
Målgrupp: Kursen är till för dig som arbetar inom primärvården.
Kursledare: Kjell Lindström, distriktsläkare och John Terlinder, barnläkare.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert för din vårdenhet.

OBS! Det här är en lite kortare crush-course om ACG systemet och diagnosregistrering i primärvården.
Vill du istället gå kursen som innehåller ytterligare fördjupning? Då är det den här kursen du ska gå:
Rätt diagnos och rättvist ACG – Överkurs.


Distriktsläkare Kjell Lindström och barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär sig dina medarbetare?

Rätt diagnos och rättvist ACG är en utbildning som ger dina medarbetare möjlighet att träna på korrekt diagnossättning och diagnosregistrering i primärvården.

Med hjälp av korta föreläsningar går vi igenom grunderna vid diagnossättning, reglerna för diagnossättning och återregistrering samt ACG-systemets uppbyggnad. Deltagarna får träna sig på att ställa och återregistrera diagnoser med hjälp av ett antal patientfall. Patientfallen är anpassade för läkare, sjuksköterskor, telefonrådgivning, och paramedicinare.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan deltagarna även studera var de vill: både på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att man kan bestämma takten helt själv. När deltagarna har gått färdigt kursen behåller man sitt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Kursledare med lång erfarenhet

Kursledare Kjell Lindström, distriktsläkare, har bl.a. utbildat över 40 vårdcentraler i diagnossättning och ACG. Kursledaren John Terlinder, barnläkare, har flera års erfarenhet från primärvården. Både John och Kjell har tidigare genomfört flera medicinska revisioner gällande diagnossättning och ACG.

Grupplicens för hela din vårdenhet

Det finns möjlighet att be om en offert på en grupplicens för hela din vårdenhet eller för större sjukvårdsområden. När samtliga vårdcentraler i en region går denna utbildning får regionen en mer enhetlig diagnosticering och ett mer rättvisande ACG.

När du väl har beställt en licens så får du en vårdcentral-specifik kod som du mejlar ut till dina medarbetare tillsammans med länken till utbildningen. Medarbetarna kan då registrera sig själva och omedelbart påbörja utbildningen.

Det finns möjlighet för dig som beställare att lägga till eget material/en egen video om det är något särskilt regionspecifikt ni vill trycka på.

Sagt om kursen

“Korta och tydliga föreläsningar. Relevant information.”

“Kursen innehåller konkret information och bra länkar för information. Dessutom korta föreläsningar och bra patientfall.”


Vill du som enskild deltagare gå kursen?
Lägg kursen i varukorgen.

Vill du istället gå kursen som innehåller ytterligare fördjupning? Då är det den här kursen som du ska gå:
Rätt diagnos och rättvist ACG – Överkurs.

68035

I den här kortkursen får du som sjuksköterska träna dig på att handlägga ett antal fiktiva patienter där corona finns med som en differentialdiagnos. Du får också träna dig på att använda skyddsutrustningen på ett säkert sätt.

Det är bra om du du går Karolinska Institutets webbutbildningar om Corona och smittskydd innan du påbörjar den här kursen.

Tidsåtgång: 20 minuter + 2 h om du vill ta del av allt fördjupningsmaterial.
Kursledare: Fallen är sammanställda av specialistläkare John Terlinder. Följande har bidragit till och granskat fallen: distriktssköterska Emma Grundström, distriktsläkare Lars-Olof Johanson, professor i Geriatrik Gunnar Akner, barnläkare Prof. Jonas Ludvigsson.

Alla riktlinjer ändras snabbt just nu. Corona-fallen ska ses som utgångspunkt för diskussion, inte som svartvita ja- eller nej-svar. För att lösa fallen vill vi därför att du varje gång går in på www.folkhalsomyndigheten.se och din lokala smittskyddssida. Poängen med övningen är att du ska få träna dig på att använda Folkhälsomyndighetens och WHO:s riktlinjer i en säker miljö innan du träffar dina första patienter. Vartefter du träffar riktiga patienter får du sedan möjlighet att dela med dig av dina erfarenheter till andra i kursen.

11619

En lättsam och lärorik exposé i fysiologi och sjukdomslära för dig som till exempel utbildar dig till personlig tränare, massageterapeut eller träningsinstruktör. Kursen följer kraven i fysiologi och sjukdomslära enligt styrdokumentet från Branschrådet Svensk Massage ”Kompetenskrav Kunskapskrav och Färdigheter för en Certifierad Massör”.

Kurslängd: Cirka 4 h.
Målgrupp: personlig tränare, massageterapeut eller träningsinstruktör.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg.


Barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Information om kursen

Den här kursen är inriktad mot dig som vill ha en lättsam men ändå intressant, lättöverskådlig genomgång av fysiologin i människokroppen och sjukdomslära. Utbildningen är tänk att passa för den som vill ha fördjupad kunskap om hur kroppen fungerar, som till exempel en personlig tränare och massageterapeut eller något liknande inom det området.

Vad lär jag mig?

Kursen består av flera korta avsnitt där vi presenterar kroppens olika delar och funktioner på ett översiktligt sätt. Vi kommer dyka in lite djupare på muskulaturen, med musklernas uppbyggnad och funktion. Det är ju trots allt det som vi gissar att du som går kursen kommer arbeta allra mest med.

Vi fokuserar även lite djupare på cellernas energimetabolism som har direkt bäring på hur det egentligen fungerar med energiomsättning i kroppen. Hur hänger det ihop med det vi äter, det vi tränar och det vi klarar av att prestera? En riktigt lärorik kurs med andra ord!

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

1491

Välkommen till en utbildning för dig som är förälder till ett barn som har Verbal Dyspraxi (en svårighet att automatisera sina talrörelser). Logopederna Karolina Nilsson och Anna Drevsson förklarar tillsammans med barnläkare John Terlinder bakgrunden till diagnosen och beskriver hur man som förälder kan träna med sitt barn.

Kurslängd: Cirka 2 h.
Målgrupp: föräldrar eller anhöriga till barn med verbal dyspraxi.
Kursledare: logopederna Karolina Nilsson och Anna Drevsson samt barnläkare John Terlinder.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg att ladda ner.


Karolina Nilsson, Anna Drevsson & John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Utbildningen är till för dig som är anhöriga eller nära ett barn som har verbal dyspraxi – till exempel mor och farföräldrar. Vi kommer bland annat att gå igenom behandlingsmetoden DTTC (Dynamic Temporal and Tactile Cueing) för att vägleda er. Du kommer bland annat få lära dig olika verktyg för träning med barn som har verbal dyspraxi.

Genom kursen växlar vi mellan korta föreläsningar och instuderingsfrågor. För att bli godkänd krävs 75% rätt på instuderingsfrågorna. Men var inte orolig, du får hur många försök du vill på dig. Instuderingsfrågorna är endast till för att du ska lära dig. Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg att ladda ner.

Via kursen får du även tillgång till en diskussionsgrupp som är öppen för alla deltagare i kursen. Den modereras av logopederna Anna Drevsson och Karolina Nilsson. I diskussionsgruppen kan du posta vilka frågor och funderingar du vill.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet samt använda det som en uppslagsbok.


Sagt om kursen

“Förklaringarna bidrog till en större förståelse kring själva språkstörningen. Bra med korta föreläsningar och att man kan återgå till dem flertal gånger samt bra med många olika exempel.”

Arbetar du som pedagog och träffar barn/elever med verbal dyspraxi? Då har vi en kurs även för dig.
Verbal Dyspraxi – En utbildning för pedagoger.

70559

Kurslängd: 2h
Målgrupp: Allmänläkare, ST-läkare allmänmedicin, sjuksköterskor som gör bedömningssamtal i telefon, deltagare i psykosocialt team.
Kursledare: Marie Rydell, psykolog med primärvårdsinriktning.
Grupplicens: Är ni flera på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Vad lär jag mig?

Kursen lär dig hur du på ett patientsäkert och tidseffektivt sätt kan ringa in de vanligaste formerna av psykisk ohälsa och lotsa patienten rätt. Kursen är inriktad på att lära ut hur man kan använda det första bedömningssamtalet så klokt som möjligt. Kursen avhandlar inte specifik behandling av de olika tillstånden.

Vad behöver jag?

Vi utgår till stor del från socialstyrelsens “Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom”. Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. 

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

1746

Går ett barn med Verbal Dyspraxi (en svårighet att automatisera sina talrörelser) på din avdelning? Här finns utbildningen för dig som vill fördjupa dina kunskaper. Logopederna Karolina Nilsson och Anna Drevsson går tillsammans med barnläkare John Terlinder igenom begreppen och beskriver hur man som pedagog kan träna med sitt barn.

Kurslängd: Cirka 2 h.
Målgrupp: pedagoger.
Kursledare: Karolina Nilsson, logoped & Anna Drevsson, logoped.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert.


Logopederna Karolina Nilsson och Anna Drevsson samt barnläkaren John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Utbildningen är till för dig som vill lära dig att stötta ett barn med verbal dyspraxi. Vi kommer bland annat att gå igenom behandlingsmetoden DTTC (Dynamic Temporal and Tactile Cueing) för att vägleda er. Du som pedagog inom förskola eller skola kommer att få lära dig olika verktyg för att komma igång med träning av barn och elever som du möter i vardagen med verbal dyspraxi.

Genom kursen växlar vi mellan korta föreläsningar och instuderingsfrågor. För att bli godkänd krävs 80% rätt på instuderingsfrågorna. Men var inte orolig, du får hur många försök du vill på dig. Instuderingsfrågorna är endast till för att du ska lära dig. Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg att ladda ner.

Via kursen får du även tillgång till en diskussionsgrupp som är öppen för alla deltagare i kursen. Den modereras av logopederna Anna Drevsson och Karolina Nilsson. I diskussionsgruppen kan du posta vilka frågor och funderingar du vill.

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet samt använda det som en uppslagsbok.

För dig som är förskolechef/skolchef

Är ni flera i personalen som har behov av utbildningen? Då går det bra att beställa en grupplicens för er avdelning. Då får ni en kod som är giltig för upp till 10 användare. Ni kan använda kursplatserna när det passar er verksamhet – om ni till exempel vill låta 8 medarbetare gå kursen direkt, så kan ni spara de 2 resterande kursplatserna till den dag en ny medarbetare börjar i arbetslaget. Det finns ingen tidsbegränsning, utan de 10 deltagarna kan börja när de vill och återkomma till kursmaterialet när de vill. Klicka här för att be om en offert.


Sagt om kursen

“Bra upplägg. Tydligt. Bra tempo, lätt att följa med i föreläsningarna”.

“Föreläsarna besitter god kunskap. Kursen ger handfasta metoder och är tydlig.”

“Bra kurs med tydlig information kring skillnaden mellan verbal dyspraxi och fonologiska svårigheter”.

“Informativt, mycket pedagogiskt och användbart.”

“Tydligt/konkret beskrivet vad det innebär att ha verbal dyspraxi. Tydligt i innehåll. Konkreta tips på behandling/träning, upplägg/planering. Bra med korta filmer, quiz och repetitioner”.

“Styrkorna var att få veta på vilket sätt man kan arbeta med eleven för att på bästa sätt hjälpa dom att prata. Att använda sig av några ord i taget, samt vikten av att förstå att saker kan vara för svårt, att man ställer för höga krav på eleven och att det då är dags att backa tillbaka. Jag ser inga svagheter utan är glad över att få ta del av utbildningen”.

Kursutvärdering: 4,5 av 5 poäng.


Är du förälder eller anhörig till ett barn med verbal dyspraxi? Då har vi en kurs även för dig.
Verbal Dyspraxi – En utbildning för anhöriga.

4128

Pediatrisirkelen kan hjelpe deg med å få til kontinuerlig læring. Dette oppnår vi ved å tilby en struktur for lesing og fordypning med spørsmål som må besvares innen bestemte uker.

Om kurset

Kurset ”Pediatrisirkel for LIS i barne- og ungdomsmedisin” er et tilbud til de som ønsker å få hjelp til å strukturere fordypningstiden av teorien i barne- og ungdomsmedisin. De fleste har sannsynligvis gjort mer eller mindre ambisiøse forsøk på å lese regelmessig. Etter en stund kommer livets andre gjøremål inn, og det er lett å utsette jobben til neste uke, uken deretter eller aldri.

Pediatrisirkelen kan hjelpe deg med å få til kontinuerlig læring. Dette oppnår vi ved å tilby en struktur for lesing og fordypning med spørsmål som må besvares innen bestemte uker.

Flere av modulene har korte forelesninger som sammen med kliniske kaustikker og muligheten for diskusjon på nettforumet er med på å utvikle dine pediatriske kunnskaper.

Her kan du se noen eksempler på spørsmål

Spørsmålene er på norsk med henvisning til norske retningslinjer og veiledere. Som deltager forventes at du også vil være aktiv i diskusjonsforumet som styres av en spesialist innen pediatri, dette gir ytterligere mulighet til å utdype dine ferdigheter.

Møt Emma Satrell og Mari Huseby Olaussen, redaktører og kursleder:

Gjennomføring

Hver uke åpnes et nytt kapittel/modul og hvert kapittel er åpent i tre uker. Til enhver tid vil det være ca. tre åpne kapitler og du kan selv bestemme når du vil sette deg med boka og spørsmålene. Det at hvert kapittel er åpent en begrenset periode hjelper deg til å opprettholde regelmessig lesing/fordypning og dermed faktisk greie å fullføre kurset.

Vi har en friuke hvert semester i tillegg til en lengre jule- og sommerferie. I ferien åpnes alle kapitler/moduler slik at man kan ta igjen det man ikke har rukket. Hver uke er det ca. 15 sidere med tekst, og avhengig av din studieteknikk må du beregne og sette av ca. 1-2 timer per uke gjennom de 40 ukene kurset varer. Om du mot formodning ikke greier alt på ett år, ta kontakt, så åpner vi de kapitlene du mangler for å kunne fullføre.

Se vårt kursprogram/læringsplan her.

Kurslitteratur

Vi tar utgangspunkt i den prisbelønte brittiske læreboka i pediatri:Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, femte opplag, 550 sider. Med boken følger en digital versjon som er godt tilpasset for mobil og nettbrett. Bokens målgruppe er tidlig i spesialiseringsløpet, men er god lesning for alle som vil oppdatere sin allmennpediatriske kunnskapsbase og er perfekt for den overlegen som vil friske opp kunnskaper utenfor sitt spesialområde. Den er skrevet på lettlest engelsk. Online-versjon har en bra søkefunksjon og her kan man ved behov få hjelp av Google til å oversette teksten til norsk.

Kjøp boken her

Vi kan tilpasse aktuelle kapitler for deg

Vi kan tilpasse aktuelle kapitler for deg. Om du snart skal ha post plassering på for eksempel nyfødt avdelingen vil du kanskje lese nyfødtkapitlet og gjøre de spørsmålene i forkant av rulleringen i stedet for eller i tillegg til de som er åpne. Si i fra til oss hvilke kapittel du vil lese ekstra så åpner vi de for deg.

Diskusjonsgruppen

En viktig del av kurset er diskusjonsgruppen, den er åpen for alle deltagere i Peditrisirkelen. Den modereres av Emma Satrell og Mari Huseby Olaussen. Der kan man diskutere innhold i kurset, komme med synspunkter eller finne ut hva andre deltakere synes om de siste ukenes spørsmål.

For undervisningsansvarlige

Pediatrisirkelen kan med fordel brukes i forbindelse med undervisningsopplegget rundt omkring på de forskjellige barneavdelingene, den dekker alle områder innen grunnleggende pediatri.

4485

Kursen är en introduktion till bemötande och bedömning av sjuka barn för den intresserade sjuksköterskan, undersköterskan och vårdpersonal. Hur får man en treåring mindre rädd? Hur bedömer man andningsarbetet hos ett barn? Dessa och många andra frågor får du svar på under kursens gång.

Kurslängd: Cirka 6 h.
Målgrupp: sjuksköterska, undersköterska, övrig personal som arbetar inom barnsjukvården/hälsovården.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare tidigare överläkare och studierektor.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Det här är en kort och inspirerande introduktionskurs för dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och som möter barn i ditt dagliga arbete. Genom kursen får du lära dig om barnets normala utveckling, bemötande av barn, vanliga barnåkommor och hur man som vårdpersonal bör hantera barn som dör eller är svårt sjuka.

Kursen har fokus på klassiska barnfall på jourcentral och akuten, som du löser genom att titta på de länkade föreläsningarna och lyssna på poddavsnitt från bland annat ”AT-läkarna”. Kör du fast eller bara vill starta en diskussion kan du ställa frågor i det barnläkarledda diskussionsforumet.

För att bli godkänd krävs 80% rätt på instuderingsfrågorna. Men var inte orolig, du får hur många försök som helst.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Till dig som är vårdenhetschef

Är du intresserad av att göra en gruppanmälan till kursen för dina medarbetare? Som vårdenhetschef har du möjlighet att få tillgång till kursen gratis under två veckor – mejla info@medster.se vid intresse.

Kursen passar till exempel perfekt som en introduktion och inspiration till nyanställd personal på barnkliniker och barnmottagningar.

Sagt om kursen

“Kursen innehåller viktig information som man sällan tänker på är bra.”

“Lärorikt med intressanta föreläsningar. Bra videoexempel på andningspåverkan. Bra föreläsare!”

“Jag är mycket nöjd och tycker att alla avsnitt har varit innehållsrika. Tack för en bra kurs!”

“Bra med poddar, föreläsningar och quiz. Rolig variation!”

“Tyckte kursens helhet var jättebra!”

“Tyckte om att lära mig om förhållningssätt och tillvägagångssätt när man arbetar med barn. Då barn upplevs väldigt olika i hur dem reagerar mot vårdpersonal. Det är bra att få lite tips på hur man kan göra/bete sig!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,6 av 5 poäng.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

893

Lär dig att bemöta och bedöma det sjuka barnet. Hur kan man närma sig ett barn som är rädd? Hur bedömer man andningsarbetet hos ett barn? Den här kursen fokuserar på hur du kan hantera de barn du möter som patienter under din AT. Välkommen till Barnmedicin för AT-läkare!

Kurslängd: Cirka 6 h.
Målgrupp: AT-läkare.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg.

Är ni fler på din enhet som vill gå kursen?
Gör en gruppanmälan här.


Vad lär jag mig?

Kursen Barnmedicin för AT-läkare består av tre moduler. Du behöver sätta av cirka 2 h per modul, men det går bra att spara och pausa hur många gånger som helst. Kursen har fokus på patientfall som du löser genom att titta på de länkade föreläsningarna och lyssna på poddavsnitt.

Utbildningen följer tre avsnitt av podden “AT-läkarna” där AT-läkarna Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan intervjuar barnläkaren John Terlinder. Kör du fast eller bara vill starta en diskussion kan du ställa frågor i det barnläkarledda diskussionsforumet.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Möt inspirerande föreläsare

John Terlinder
John är lärare och redaktör till flera av kurserna på Medster, inte så knasigt eftersom han även är grundaren till utbildningsplattformen. Idag arbetar han fortfarande som barnläkare men är före detta överläkare, studierektor och har varit ansvarig för Sydöstra sjukvårdsområdets bakjoursutbildning i pediatrik.

Läs gärna mer om varför John startade utbildningsplattformen och historien bakom Medster.se.

Sagt om kursen

“Varierat innehåll både medicinskt samt i utformning av kursen. Mycket pedagogiskt och intressant!”

“Sista avsnittet var mycket tänkvärt oavsett vilka patienter man ska jobba med!”

“Kunnig och motiverande kursledare! Bra och varierat upplägg!”

“Bra variation mellan filmer och föreläsningar. Intressant ämne med hur vi lär oss!”

“Bra variation mellan filmer och föreläsningar.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,2 av 5 poäng.


Vill du som AT-läkare gå en mer fördjupad kurs om barnhälsovård? Då är det den här kursen som du ska gå.
Barnhälsovård – BHV/BVC kurs för läkare.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

4111

Välkommen till en kurs som ger sjuksköterskor fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet. Genom kursens gång kommer du att öka din förmåga och förstå varför utredningar görs och varför man väljer olika behandlingar. På så sätt kommer du bli en starkare teammedlem och kunna bidra till teamets medicinska kvalitet. Kursen är inriktad på medicinsk fördjupning, ej omvårdnad.

Kurslängd: Cirka 120 h.
Målgrupp: sjuksköterskor.
Kursledare: Marlene Bruér, barnsjuksköterska & John Terlinder, barnläkare.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för sjuksköterskor – kursprogram/lässchema.


Mia Axén, Marlene Bruér och John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Lärandemål
Kunskap och förståelse
Ökad kunskap i det breda fältet barnmedicin, bland annat:
Barnets normala utveckling – Anamnestagning och undersökning – Vård av barn och unga – Barnmisshandel – Akuta tillstånd – Kardiologi – Nefrologi – Gastroenterologi – Hematologi – Onkologi- Infektionssjukdomar – Andningsorganens sjukdomar – Leversjukdomar – Hudsjukdomar – Diabetes och endokrinologi – Immunologi – Rörelseapparatens sjukdomar – Neurologi inkl. epilepsi – Utvecklingsproblem och neuropsykiatri – Barnpsykiatri (depression, tics, självskadebeteende, anorexi) – Neonatologi – Förgiftningar – Genetik – Perinatalmedicin – Allergi – Nutrition inklusive fetma/övervikt hos barn – Metabola sjukdomar – Tillväxt och pubertet

Färdighet och förmåga
Ökad förmåga att kontrastera olika källor kring medicinska uppgifter jfr den brittiska läroboken, jfr Socialstyrelsens riktlinjer, jfr SBU rapporter, jfr barnläkarföreningens PM och lokala riktlinjer. Ökad förmåga att kunna vända och vrida på fall i det gemensamma diskussionsforumet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Ökad förmåga att värdera och förhålla sig till patienternas olika sätt att presentera sig genom att ta del av; 1. Lärobokens fal 2. De extensiva fallen i de elektroniska instuderingsfrågorna. 3. De PM och hänvisningar som finns i instuderingsmaterialet. 4. Falldiskussioner i diskussionsforumet.

Vem riktar sig kursen till?

Kursen är till för barnsjuksköterskor, skolsköterskor, BVC-sköterskor, slutenvårdssköterskor, akutsjuksköterskor och sköterskor på vårdcentraler. Du behöver inte ha gått barnvidareutbildningen för att gå kursen, den är öppen för alla sjuksköterskor, men du som har gått barnvidareutbildningen kommer uppleva att kursen är ett bra sätt att ta sig vidare ytterligare inom barnmedicin.

När du vill – var du vill

Du kan börja kursen när du vill, vilken dag du vill, året runt. Varje vecka avhandlas nämligen ett självständigt ämne; det betyder att om du vill börja imorgon, så startar du med denna veckas ämne och fortsätter sedan ett år framåt och kommer då ha gått igenom samtliga ämnen i kursen. Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 2 – 3 h/vecka i 40 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt.

Examination

Varje vecka gör du ett antal instuderingsfrågor. Det krävs 80% rätt för att få godkänt på varje vecka. Men var inte orolig, klarar du inte instuderingsfrågorna, så får du ett nytt försök direkt. När du har klarat kursen får du ett intyg om genomgången Lipus-certifierad kurs, vilket har hög status i svensk hälso och sjukvård.

*Vi erbjuder även denna kurs i en utökad version som en uppdragsutbildning i samarbete med hälsohögskolan i Jönköping. Du hittar den på ju.se


Kurslitteratur

Du bör använda EN av följande böcker som kurslitteratur i den här kursen.

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår främst från den här prisbelönta, brittiska lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken ersätter den traditionella översiktsföreläsningen. Genom att läsa motsvarande kapitel så får du på cirka 20 minuter en bra och pedagogiskt översikt samt uppfräschning av ämnet. Boken är på engelska, men det går att använda Google Translate i online-versionen för att få en hjälplig svensk översättning.

Köp boken här: Barnmedicin av Katarina Hanséus, Hugo Lagercrantz, Tor Lindberg

Tycker man att det är alltför svårt med Engelska, går det också att ta sig fram genom att läsa den svenska boken ”Barnmedicin” (men den är inte riktigt lika heltäckande och frågorna hänvisar ibland till specifika bilder i Lissauer):

Diskussionsgruppen

En viktig del är diskussionsgruppen, öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln för sjuksköterskor. Den modereras av specialistsjuksköterska Marlene Bruer och barnläkaren John Terlinder. Där kan man fråga kursledarna om högt och lågt, diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

Kan jag göra kursen på arbetstid?

Fråga din arbetsgivare och kom överens innan du anmäler dig. På olika håll i landet har man löst det på olika sätt. En lösning kan vara att du gör kursen när det passar på en ledig dag/hemma men skriver upp tiden i flexen efteråt och tar ut flexledigt senare. En annan lösning är att efter eget ansvar lägga kursens 2-3h varje vecka (utan att skriva upp tiden), men som kompensation få schemalägga en ”Ledig för kurs med lön- dag” per månad. En tredje lösning är att spara fyra kursveckor/moduler och göra alla på en och samma dag.

Får jag göra frågorna tillsammans med kollegor på min klinik?

Absolut – det uppmuntrar vi. Om ni vill sätta er två eller flera betalande kursdeltagare tillsammans och göra kursen samt frågorna blir det ännu roligare och lärorikare. Vi introducerar under kursen också ett videomötessystem, Zoom, som gör det lätt att träffas ett par stycken och videochatta via sina telefoner om man vill sitta kvar hemma, men ändå diskutera frågorna med sina vänner.

Sagt om kursen

”En fantastiskt bra kurs. Jag har redan kunnat använda kunskapen och dela med mig till mina kollegor. Det är flera av mina kollegor som är avundsjuka och intresserade av att få gå den.”

”De öppna veckorna för instuderingsfrågorna ger mig självdisciplin att läsa in avsnitten i tid, samt att det ändå ges möjlighet att läsa i kapp om det behövs.”

“Bra feedback och bra möjligheter till diskussioner i grupperna. Det finns ett stort engagemang hos redaktionen vilket känns riktigt bra.”

”Kursen är bra och rolig, lär mig massor hela tiden!”

”Väldigt givande frågor och bra litteratur. Jag läser min specialistutbildning på KI och kan fördelaktigt relatera mellan dessa kurser.”

“Jag har upplevt att kursen har gett mig mycket bredd då jag arbetar på en enhet som tar hand om allt från prematurer till 18-åringar med alla olika diagnoser.”

“Har rekommenderat mina sjuksköterskekollegor att läsa denna kurs för att få en fördjupning och uppfräschning av det vi varje dag använder oss av, vår breda kunskap om barn och ungdomars hälsa och ohälsa.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,5 av 5 poäng.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

4070

Kursen riktar sig till dig som är färdig distriktsläkare och önskar fräscha upp dina kunskaper i barnmedicin. Utbildningen passar också dig som är ST-läkare i allmänmedicin och vill komplettera med en medicinsk fördjupning i pediatrik. Distriktsläkaren Martin Lägervik och barnläkaren John Terlinder är kursledare.

Kurslängd: Cirka 40 h.
Målgrupp: Distriktsläkare och ST-läkare i allmänmedicin.
Kursledare: Martin Lägervik, distriktsläkare & John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomgången och godkänd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om delmål C6.


Distriktsläkare Martin Lägervik och barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Kursen ger en bred genomgång av det pediatriska fältet och uppfyller SOSFS 2015:8 Allmänmedicin Delmål C6. Vid kursens slut kommer du ha tillägnat dig fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet och på så sätt bättre kunna utreda och behandla barn du träffar på din vårdcentral. Materialet motsvarar ungefär en veckolång SK-kurs och passar till exempel ypperligt att göra under pågående randning i pediatrik.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Vi rekommenderar däremot att följa med i vårt lässchema/kursprogram. Då läser du varje vecka angivna kapitel och tittar på de svenska föreläsningarna samt gör de tillhörande pedagogiska instuderingsfrågorna som är anpassade för allmänmedicin. Beroende på studievana behöver du sätta av cirka 3-4 h/vecka och blir då klar efter 10 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa läsecirkeln är frivilligt.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för allmänmedicin – kursprogram/lässchema.

Kombinera två kurser till rabatterat pris

Genom vårt paketpris kan du välja till kursen Barnhälsovård – BHV/BVC kurs för läkare, som avhandlar svenska BHV/BVC och bygger på Rikshandboken-BHV. Den innehåller föreläsningar av distriktsläkare, barnläkare, BVC-sköterska och barnlogoped samt avsnitt om psykologens och dietistens roll på BVC. Du tar dig igenom avsnitt om barnets tillväxt, vaccinationer, socialtjänst och vanvård spritt under kursen. Utbildningen är därmed ett alternativ/komplement till de BVC-kurser som ges live.

Barnhälsovård – BHV/BVC kurs för läkare kostar 3 999:- om du går den enskilt, men går du den i samband med den här fördjupningskursen (Barnmedicin för allmänmedicinare) blir tilläggskostnaden endast 2 000:-

Ta mig till paketpriset:
Barnmedicin för allmänmedicin + BHV-kurs.


Kurslitteratur

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik, Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Den är skriven på lättläst engelska. Online-versionen har även bra sökfunktion och vid behov kan man få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Under kursens gång återkommer vi även till de olika avsnitten i Riskhandboken-bhv.se. Rikshandboken i barnhälsovård (RHB) är en webbaserad hand- och metodbok för barnhälsovården där man finner aktuell, kvalitetssäkrad kunskap om små barns hälsa och utveckling. Den innehåller också metoder och riktlinjer för barnhälsovårdens verksamhet.


Sagt om kursen

“Mycket bra kurs. Stort tack!”

“Stort tack! Jättebra kurs. Jag ska rekommendera kursen till mina kollegor.”

“Bra att kunna lägga upp kursen i sitt eget tempo.”

“Bra upplägg med video kombinerat med läsning och efterföljande kunskapskontroll med blandade frågor.

“Kursen var mycket intressant, lärande. Har redan rekommenderat kursen till mina kollegor.”

“Mycket smidigt att kunna studera när det passar. Exempelvis när det varit lugnt på akutmottagningen har jag kunnat läsa lite. Bra att kursen täcker så stor del av ämnet pediatrik.”

“Bra quiz med detaljerade svar. Finns ett utrymme för reflektion på varje kapitel.”

“Bra med upplägget (att få hjälp att strukturera upp studietiden). Kapitel och frågor var anpassade till allmänmedicin-ST vilket gjorde att det inte kändes överkurs. Bra med intervjuer och illustrerade filmer (för att belysa t.ex. språkstörning, reflexer m.m.).”

“Bredd, täcker många områden.”

“Många ämnen som är högaktuella berörs. Relevant!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4 av 5 poäng.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

48147

”Vård i livets slutskede” är en onlineutbildning som tar dig rakt in i verkligheten. Du får ta på dig rollen som undersköterska på ett äldreboende och kliva rätt in till den döende vårdtagaren där du får bemöta en rad olika situationer. Utifrån de olika situationerna kommer du enskilt, eller tillsammans med din arbetsgrupp, fram till vad som är det bästa agerandet i det aktuella sammanhanget. Inga tråkiga läroböcker, bara verklighetsbaserad men kvalitetssäkrad “action”.

Kurslängd: Totalt 8 h. Cirka 1,5 h per tema och 10 min per övningsfall.
Målgrupp: Omsorgspersonal inom äldreomsorgen.
Intyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett kursintyg.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Kommunikatören Alicia Josefsson och läkaren John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Den här kursen bygger på att du får se ett antal olika scener där vårdtagare står inför den palliativa vården. Scenerna illustrerar vanliga problem som omsorgspersonal ofta ställs inför. Efter varje scen får du svara på frågor om hur du upplever situationen som visats för dig, och hur du skulle vilja agera (anonymt). Direkt efteråt får du ett förslag på handläggning i från kurslärarna.

Syftet med utbildningen är att ge grundläggande kunskaper inom vård, omsorg och boende. Därför ser vi gärna att du diskuterar med dina kollegor om scener som väckt ytterligare tankar hos dig, eller varför inte genomföra utbildningen tillsammans?

Kursens upplägg

Utbildningsmaterialet är upplagt så att man som personal på ett äldreboende kan lyfta fram ett tema i veckan, alternativt ett i månaden. Varje tema tar runt 1 – 1,5h att genomföra beroende på hur mycket diskussion det blir på ditt boende, samt hur många fall respektive tema har.

Genom hela utbildningen får du se 43 filmade situationer som du skulle kunna hamna i när du vårdar människor i livets slutskede. Filmerna är uppdelade på sex teman. Beroende på hur mycket reflektioner det väcker hos dig och den eventuella grupp du gör utbildningen med tar det olika lång tid. I snitt tar det 10 minuter per fall. 

Kursen är uppdelad i följande teman:

  • Att förstå (att man är döende) (12st övningsfall)
  • Behov hos vårdtagaren (9st övningsfall)
  • Personalfrågor (5st övningsfall)
  • Anhörigas behov (9st övningsfall)
  • Innan döden inträffar (5st övningsfall)
  • Efter att döden inträffat (2st övningsfall)

Utbildningen är interaktiv vilket innebär att du ska ta del av information och besvara frågor som ansluter till området. Du kan göra om, repetera och dela upp utbildningsmodulerna efter önskemål och intresse. Många scener visar hur personal kan bete sig i sitt möte med den boende.

Kursskapare

Följande personer har skapat den här kursen:

Gunnel Karlsson – specialistsjuksköterska, dramapedagog, tidigare ansvarig sjuksköterskeutbildning Uppsala Universitet.
Käth Djuström-Kjell – sjuksköterska, tidigare lärare sjuksköterskeutbildning Uppsala Universitet.
Lars Bolander – ansvarig pedagog, tidigare aktiv med pedagogiska utredningsuppdrag.
Tom Stiller – professor praktisk pedagogik Tromsö.

När du vill – Var du vill

Kursen “Vård i livets slutskede” kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Är du omsorgschef eller enhetschef?

Kursen är skapad för att kunna vara en del i en utvecklingssatsning för verksamheter. Den lämpar sig utmärkt för att köpa in till personal på ett eller flera äldreboenden. Då kan du låta personalen, i större eller mindre grupper, göra ett övningsfall per dag eller ett helt tema under en gemensam veckosamling. Vi har ett kurspaket att erbjuda för din verksamhet inom äldreomsorgen, vilket ger dig en möjlighet att stimulera medarbetarna till ett gemensamt lärande. I kurspaketet ingår fyra kurser lämpade för omsorgspersonal.

Läs mer om vårt kurspaket:
Kurspaket för äldreomsorg.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

48876

“Bemötande av äldre” är en onlineutbildning som tar dig rakt in i verkligheten. Du får ta på dig rollen som undersköterska på ett äldreboende och bemöta vårdtagare i olika situationer. Utifrån de olika situationerna kommer du enskilt, eller tillsammans med din arbetsgrupp, fram till vad som är det bästa agerandet i det aktuella sammanhanget. Inga tråkiga läroböcker, bara verklighetsbaserad men kvalitetssäkrad “action”.

Kurslängd: Totalt 8 h. Cirka 1,5 h per tema och 10 min per övningsfall.
Målgrupp: Omsorgspersonal inom äldreomsorgen.
Intyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett kursintyg.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Kommunikatören Alicia Josefsson och läkaren John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Den här kursen bygger på att du får se ett antal olika scener som kan uppstå i mötet med en vårdtagare. Scenerna illustrerar vanliga problem som omsorgspersonal ofta ställs inför. Efter varje scen får du svara på frågor om hur du upplever situationen som visats för dig, och hur du skulle vilja agera (anonymt). Direkt efteråt får du ett förslag på handläggning från kurslärarna.

Syftet med utbildningen är att ge dig möjlighet att träna på och reflektera kring situationer du kommer att möta i ditt arbete. Därför ser vi gärna att du diskuterar med dina kollegor om scener som väckt ytterligare tankar hos dig. Om du kan genomföra utbildningen tillsammans med anda kommer den ge dig ännu mer – för då kan ni vrida och vända på alternativen tillsammans.

Kursens upplägg

Utbildningsmaterialet är upplagt så att man som personal på ett äldreboende kan lyfta fram ett tema i veckan, alternativt ett i månaden. Varje tema tar runt 1 – 1,5h att genomföra beroende på hur mycket diskussion det blir på ditt boende, samt hur många fall respektive tema har.

Genom hela kursen får du se 41 filmade situationer som du skulle kunna hamna i när du vårdar människor i livets slutskede. Filmerna är uppdelade på sex teman. Beroende på hur mycket reflektioner det väcker hos dig och den eventuella grupp du gör utbildningen med tar det olika lång tid. I snitt tar det 10 minuter per fall. 

Kursen är uppdelad i följande teman:

  • Personliga zoner (6st övningsfall)
  • Kommunikation och bemötande (9st övningsfall)
  • Egna beslut (5st övningsfall)
  • Vardagliga situationer och minnen (7st övningsfall)
  • Vad ska jag göra? (6st övningsfall)
  • Känsliga situationer (8st övningsfall)

Utbildningen är interaktiv vilket innebär att du ska ta del av information och besvara frågor som ansluter till området. Du kan göra om, repetera och dela upp utbildningsmodulerna efter önskemål och intresse. Många scener visar hur personal kan bete sig i sitt möte med den boende.

Kursskapare

Följande personer har skapat den här kursen:

Gunnel Karlsson – specialistsjuksköterska, dramapedagog, tidigare ansvarig sjuksköterskeutbildning Uppsala Universitet.
Käth Djuström-Kjell – sjuksköterska, tidigare lärare sjuksköterskeutbildning Uppsala Universitet.
Lars Bolander – ansvarig pedagog, tidigare aktiv med pedagogiska utredningsuppdrag.
Tom Stiller – professor praktisk pedagogik Tromsö.

När du vill – Var du vill

Kursen “Bemötande av äldre” kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Är du omsorgschef eller enhetschef?

Kursen är skapad för att kunna vara en del i en utvecklingssatsning för verksamheter. Den lämpar sig utmärkt för att köpa in till personal på ett eller flera äldreboenden. Då kan du låta personalen, i större eller mindre grupper, göra ett övningsfall per dag eller ett helt tema under en gemensam veckosamling. Vi har ett kurspaket att erbjuda för din verksamhet inom äldreomsorgen, vilket ger dig en möjlighet att stimulera medarbetarna till ett gemensamt lärande. I kurspaketet ingår fyra kurser lämpade för omsorgspersonal.

Läs mer om vårt kurspaket:
Kurspaket för äldreomsorg.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

2039

Det ska vara lätt att göra rätt. Med hjälp av pedagogiska föreläsningar och bilder redogörs översiktligt för de lagar och regler som styr svensk hälso- och sjukvård, varvat med självrättande quiz och instuderingsfrågor med exempel hämtade från verkligheten.

Kurslängd: Cirka 2 h föreläsningar + cirka 4 – 5 h instuderingsmaterial.
Målgrupp: AT-läkare, läkare under specialistutbildning/ST, färdiga specialister.
Kursledare: Emelie Terlinder, jurist och Karin Engström, specialiserad hälso- och sjukvårdsjurist.


Vad lär jag mig?

Den här kursen ger dig en översikt över vilka lagar och regler som styr det svenska hälso- och
sjukvårdssystemet och som reglerar offentlig och privat bedriven vårdverksamhet. Efter genomförd kurs ska du ha kännedom om var några av de vanligast förekommande frågeställningarna regleras och känna dig trygg i hur de bör hanteras juridiskt. Här finns alla möjligheter för dig att få övergripande koll på den juridik som reglerar svensk hälso- och sjukvård, så att du kan känna dig lite tryggare i vad som gäller för dig och din arbetsplats.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Kursen är certifierad av Lipus

Efter genomförd kurs får du ett LIPUS-intyg. För en mer utförlig beskrivning av kursen kan du läsa vidare på Lipus hemsida.

Sagt om kursen

“Jag tyckte om formatet med fördjupningsfallen i sluten.”

“Bra och tydliga föreläsningar.”

“Bra med övergripande kunskap kring lagar!”

“Jättebra och nyttig kurs. Personligen tycker jag att det är svårt att komma ihåg alla lagar och paragrafer, men nu vet jag vart jag ska leta ifall jag behöver mer information.”

“Väldigt bra struktur och tydlighet i avsnitten.”

“Lagom långa områden så man hinner ta det då och då.”

“Bra tydlig genomgång i ett komplicerat ämne. Bra med blandning av föreläsning, instuderingsfrågor och quiz.”

“Välorganiserat upplägg med kapitel etc. Bra att ni lägger grund genom att beskriva huvudmän, vårdgivare och lagarna.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,6 av 5 poäng.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

47970

Har du någon gång känt dig osäker på vad eller hur du ska göra när en vårdtagare blir dålig? Har du också känt dig osäker på hur du ska rapportera det vidare till ansvarig sjuksköterska? Då har du kommit helt rätt. Den här utbildningen i säker rapportering ger dig ökade kunskaper kring hur du upptäcker försämring hos dina vårdtagare och hur du kan sammanfatta din bedömning på ett säkert sätt när du väl behöver koppla in sjuksköterska.

Kurslängd: 20 min föreläsning + 10 min instuderingsfrågor.
Målgrupp: Omvårdnadspersonal inom äldreomsorgen, socialpsykiatrin, SÄBO, hemtjänsten samt personlig assistans.
Kursledare: Emma Grundström, distriktssköterska.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Distriktssköterska Emma Grundström presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Utbildning i säker rapportering tar upp hur du i ditt arbete kan jobba med ett rapporteringsstöd och hur du på ett patientsäkert sätt rapporterar en händelse till sjuksköterska, genom kommunikationsmodellen SBAR. Utbildningen tar även upp hur du kan kontrollera vitala parametrar, det vill säga de livsviktiga kroppsfunktionerna och hur du kan använda dig av skattningsskalor och riskbedömningsinstrument i ditt arbete.

Och du, glöm inte att det går alldeles utmärkt att titta på varje avsnitt flera gånger. Eller varför inte – se utbildningen regelbundet för att hålla kunskaperna färska.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Rapporteringsstöd i fickformat

Lägg boken i din varukorg:
Rapporteringsstöd i fickformat.

Som komplement till utbildningen finns det även en bok i fickformat att beställa. Du kan beställa boken enskilt eller köpa den till ett paketpris tillsammans med utbildningen.

Rapporteringsstödet är ett verktyg som på ett strukturerat sätt säkrar informationsöverföringen från omvårdnadspersonal till sjuksköterska. Med rapporteringsstödet får omvårdnadspersonalen, utbildad som outbildad, hjälp med vad man bör ta reda på vid vanliga tillstånd och besvär, före man kontaktar sjuksköterska.

Syftet med rapporteringsstödet är att öka patientsäkerheten inom vård och omsorg och samtidigt vara ett kunskapsstöd och hjälp i rapporteringen till sjuksköterska, genom SBAR.

Boken som är i fickformat kan användas av omvårdnadspersonal som möter vuxna personer oavsett vårdgivare inom exempelvis hemtjänst, hemsjukvård, särskilt boende, LSS, socialpsykiatri samt inom slutenvården. Den kan användas i många olika verksamheter, överallt med samma syfte – att öka patientsäkerheten med en säker rapportering.

Utbildningen ges i samarbete med Evig utveckling

Evig utveckling erbjuder möjlighet till stor kvalitetshöjning i vård och omsorg. Jag har genom mina erfarenheter i arbetet som undersköterska, distriktssköterska och FoU-ledare fått kunskaper om vad man som omvårdnadspersonal kan och vad man behöver kunna för att skapa god omvårdnad, där den enskilda individen är i centrum.     

Genom att erbjuda ökad kunskap och metoder för omvårdnadsarbetet vill jag vara med och bidra till ökad kvalitet och vara ett stöd i arbetet att möta dagens- och framtidens utmaningar”.

/Emma Grundström, grundare
www.evigutveckling.se


Är du verksamhetschef?

Den här utbildningen kan användas som en implementering av SBAR och rapporteringsstödet i verksamheten eller för introduktion av nya medarbetare. Tänk på att kunskap är en färskvara, varför inte använda utbildningen som en årlig kunskapsuppdatering hos samtliga medarbetare?

Varje enskild medarbetare får en personlig inloggning till utbildningen. Det ger möjligheten att ta del av utbildningen när det passar verksamheten bäst.

Vi har även ett kurspaket att erbjuda för din verksamhet inom äldreomsorgen, vilket ger dig en möjlighet att stimulera medarbetarna till ett gemensamt lärande. I kurspaketet ingår fyra kurser lämpade för omsorgspersonal.

Be om en offert här:
Offertförfrågan Utbildning i säker rapportering.

Läs mer om vårt kurspaket:
Kurspaket för äldreomsorg.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

5383

Välkommen till en introduktionskurs om barnhälsovård. Kursen är till för dig som är läkare och ska börja arbeta på BHV/BVC. Genom kursen blandar vi föreläsningar och patientfall som tillsammans ger dig en bra introduktion inför ditt kommande arbete.

Kurslängd: Cirka 10 h effektiv tid.
Målgrupp: ST-allmänmedicinare (delmål C6), ST-pediatrik (C1) och distriktsläkare.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare, tidigare överläkare och studierektor.
Certifiering: Lipus har granskat och godkänt denna kurs. Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se (Lipus-nr: 20220130)
Intyg: Efter godkänd kurs får du ett kursintyg på socialstyrelsens blankett.


Barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Den här kursen motsvarar en fysisk BHV/BVC-kurs och är en introduktionskurs gjord för ST-allmänmedicin (delmål C6), barnläkare (C1) och distriktsläkare som ska börja arbeta på BVC. På ett lättsamt sätt blandar vi föreläsningar och patientfall som tillsammans ger en bra introduktion inför ditt arbete på BVC. Och du får tack vare patientfallen verkligen träna på att ta beslut kring konkreta situationer.

Du kommer få höra intervjuer och föreläsningar av distriktsläkare, BVC-sköterska, logoped och barnläkare. Under kursens gång kommer du också få bekanta dig ordentligt med Rikshandbok i barnhälsovård (RHB) som idag är den viktigaste källan som du ska vända dig till när du behöver söka kunskap och beslutsunderlag för att ta beslut kring de frågor som du möter på BVC. 

Kom ihåg, det är din handledare som bedömer om du behöver gå fler kurser för att fullständigt uppfylla varje delmål.

Vad behöver jag?

Du bör använda EN av följande böcker som kurslitteratur i den här kursen.

Blennow, M., Hagelin, E., & Magnusson, M. (2016). Barnhälsovård – att främja barns hälsa (6. uppl.). Liber.
Köp boken hos Adlibris.

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Ur boken Illustrated Textbook of Paediatrics läser vi dock bara utvalda avsnitt om nutrition, barn som far illa och barnets normala utveckla. Med boken följer däremot en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Den är skriven på lättläst engelska. Online-versionen har bra sökfunktion och här kan man vid behov få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Under kursens gång återkommer vi i de olika avsnitten till rikshandboken-bhv.se. Rikshandbok i barnhälsovård (RHB) är en webbaserad hand- och metodbok för barnhälsovården där man finner aktuell och kvalitetssäkrad kunskap om små barns hälsa och utveckling samt metoder och riktlinjer för barnhälsovårdens verksamhet.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Möt inspirerande föreläsare

Genom kursen får du möta:
Ann-Christin Olsson, BHV-sköterska.
Martin Lägervik, distriktsläkare.
Karolina Nilsson, logoped.
John Terlinder, barnläkare.


Sagt om kursen

“Kul kurs! Bra med frågor att förankra innehållet man läst.”

“Tack för en bra och givande kurs. Det var ett smidigt sätt att påminna/lära olika aspekter i BHV. Extra roligt med intervjuer bägge BVC ssk och logoped. Lärorikt med språkutvecklings del.”

“Mycket bra! Fina pedagogiska filmer och länkar till bra information.”

“Jag uppskattade att kursen är pedagogisk och informativ. Tar upp relevanta områden och är inspirerande till att arbeta med BHV.”

“Givande, lärorik, mycket praktiska tips för undersökning. Bra jobbat!”

“Bra att kunna göra i eget tempo. Bra att kunna kolla om klipp. Bra innehåll. Lagom djup information.”

“Tack för en väldigt givande och lärorik kurs! Har redan rekommenderat denna kurs till flera av mina ST och specialistkollegor!”

“Bra och varierat material med blandade videoklipp från nätet, inspelade filmer med intervjuer, läsning och frågor!”

“Bra att kursen kan göras när som helst!”

“Väldigt bra inspelade klipp, speciellt intervjun med BHV-sköterskan!”

“Bra blandning mellan klipp, att läsa själv och frågor. Kul med diskussionsfall där man också kunde läsa vad andra har svarat.”

Utvärdering av kursen: 4,1 av 5 poäng.


Är du allmänmedicinare och söker en fördjupningskurs i barnmedicin?
Då är det den här kursen du ska gå. En fördjupningskurs i barnmedicin där fokuset ligger på barnet du träffar på din mottagning eller på jourcentralen.
Barnmedicin för allmänmedicinare.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

6103

Se till att ert ACG-system fungerar bra, rättvist och tar så lite tid och energi som möjligt från din personal. Den här utbildningen ger dina medarbetade möjlighet att träna på diagnossättning och diagnosregistrering i primärvården. Om alla medarbetare i ett ACG-område går kursen får man ett ACG-system som blir mer trovärdigt, likvärdigt och rättvist.

Kurslängd: Föreläsningar 30 min + patientfall cirka 20 min. Brukar ta totalt cirka 1h.
Överkurs: Cirka 60 min förinspelat material + 20 min patientfall. Brukar ta totalt cirka 2h.
Målgrupp: Kursen är till för dig som arbetar inom primärvården.
Kursledare: Kjell Lindström, distriktsläkare och John Terlinder, barnläkare.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert för din vårdenhet.


Distriktsläkare Kjell Lindström och barnläkare John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär sig dina medarbetare?

Rätt diagnos och rättvist ACG är en utbildning som ger dina medarbetare möjlighet att träna på korrekt diagnossättning och diagnosregistrering i primärvården.

Med hjälp av korta föreläsningar går vi igenom grunderna vid diagnossättning, reglerna för diagnossättning och återregistrering samt ACG-systemets uppbyggnad. Deltagarna får träna sig på att ställa och återregistrera diagnoser med hjälp av ett antal patientfall. Patientfallen är anpassade för läkare, sjuksköterskor, telefonrådgivning, och paramedicinare.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan deltagarna även studera var de vill. De kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att man kan bestämma takten helt själv. När deltagarna har gått färdigt kursen behåller man sitt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Kursledare med lång erfarenhet

Kursledare Kjell Lindström, distriktsläkare, har bl.a. utbildat över 40 vårdcentraler i diagnossättning och ACG. Kursledaren John Terlinder, barnläkare, har flera års erfarenhet från primärvården. Både John och Kjell har tidigare genomfört flera medicinska revisioner gällande diagnossättning och ACG.

Grupplicens för hela din vårdenhet

Det finns möjlighet att be om en offert på en grupplicens för hela din vårdenhet eller för större sjukvårdsområden. När samtliga vårdcentraler i en region går denna utbildning får regionen en mer enhetlig diagnosticering och ett mer rättvisande ACG.

När du väl har beställt en licens så får du en specifik kod för din vårdcentral som du mejlar ut till dina medarbetare tillsammans med länken till utbildningen. Medarbetarna kan då registrera sig själva och omedelbart påbörja utbildningen.

Det finns även möjlighet för dig som beställare att lägga till eget material/en egen video om det är något särskilt regionspecifikt ni vill trycka på.

Sagt om kursen

“Kort koncis info. Bra att kunna hoppa över eller gå tillbaka samt kunna speeda upp i hastighet emellanåt.”

“Kursen går rakt på sak och har bra upprepningar.”

“Enkel och tydlig kurs.”

“Tydligt och lätt att förstå. Bra med patientfall och små föreläsningar.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,5 av 5 poäng.


Vill du som enskild deltagare gå kursen?
Lägg kursen i varukorgen.

Vill du utesluta överkursen och hellre gå vår grundkurs? Då är det den här kursen som du ska gå.
Rätt diagnos och rättvist ACG – Grundkurs.

6913

Välkommen till en kurs som ger dig som läkare eller sjuksköterska fördjupad förståelse för multisjuklighet och skörhet. Genom kursens gång lär vi ut en metod för att göra personcentrerade och individuella bedömningar som i sin tur kan leda till bättre hälsa och effektivare vård.

Kurslängd: Cirka 2 h föreläsningar + 4 – 6 h inläsning och patientfall.
Målgrupp: Läkare och sjuksköterskor.
Kursledare: Gunnar Akner, specialist i internmedicin och geriatrik, docent i geriatrik vid Karolinska Institutet, tidigare professor i geriatrik.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Gunnar Akner presenterar kursen.

Multisjuka har rätt till individuell bedömning

Så småningom blir vi alla äldre och behöver vård. Äldre är idag, på grund av den demografiska utvecklingen, vårdens största patientgrupp. Många äldre utvecklar över tid multisjuklighet och skörhet och den multisjuke äldre är en mycket vanlig patient i primärvård, slutenvård och SÄBO.

Det är en utmaning för varje läkare och sjuksköterska att göra en individuell bedömning och anpassning av vården för den multisjuke. Trots att det är tvärt emot uppdragsgivarens och vår egen intention, fokuserar handläggning då lätt på enstaka diagnoser utan större hänsyn till individen. Sådan handläggning av den multisjuke riskerar att orsaka suboptimal hälsa och i värsta fall allvarliga komplikationer. En personcentrerad och individuell bedömning, som patienten egentligen har rätt till, leder däremot till bättre hälsa och effektivare vård.

Vad lär jag mig?

Efter en genomgången kurs får du större förståelse för multisjuklighet och har fått lära dig ett geriatriskt förhållningssätt och metod för bedömning. Det ökar möjligheterna för dig att göra den individuella bedömning som varje patient har rätt till.

En systematisk metod
I kursen lär geriatrikern Gunnar Akner ut en metod för systematisk analys och handläggning av multisjuklighet och skörhet som förbättrar möjligheten för dig att göra en holistisk och individuell bedömning och behandlingsplan för den multisjuke patienten på ett tidseffektivt sätt. Du får mallar och material att ladda ned som du kan använda i din vardag.

Öka förståelsen för vårdens organisation
Kursen går även igenom vårdens former och hur de påverkar vår möjlighet att ge eller inte ge optimal vård till de multisjuka äldre. Har du förståelse för systemet, så blir det mycket lättare för dig att optimera vården av den multisjuke äldre.

Vad behöver jag?

Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. Du kommer få tillgång till en elektronisk version av boken “Multisjuklighet hos äldre” (red. Gunnar Akner) samt ett kapitel i Oxford Textbook of Geriatric Medicine 2018, “Personalized medicine for older adults” (red. Gunnar Akner).

Under kursen får du lyssna till rikt illustrerade föreläsningar som är cirka 2-6 minuter långa, varvat med quiz, patientfall och egen inläsning. Gunnar Akner besvarar frågor i det tillhörande diskussionsforumet. Tidsåtgången är totalt cirka 2 h för föreläsningarna och cirka 2 – 4 h för inläsning och patientfall beroende på ambitionsnivå.

Vem riktar sig kursen till?

Kursen riktar sig till alla läkare och sjuksköterskor som arbetar med multisjuka patienter, särskilt inom specialiteterna allmänmedicin, geriatrik, och internmedicin med dess grenspecialiteter. Kursen kan även vara relevant för andra vårdyrkesgrupper och för yrkesgrupper utanför vården för att få en bild av den komplexitet som råder.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Sagt om kursen

“Kursen var väldigt intressant och bra!”

“Filmerna var jättebra med en bra längd.”

“Man fick nya infallsvinklar. Informativa och korta föreläsningar. Bra övningsuppgift!”

“Toppen att man kan gå tillbaka om man missat något eller vill höra det igen.”

“Pedagogiskt och givande. Relevant innehåll. Bra med uppdelning i moduler.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,8 av 5 poäng.


Den här kursen ingår även i vårt Kurspaket för äldreomsorgen:
Läs mer om vårt Kurspaket för äldreomsorg

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till resten av kursutbudet

10290

Välkommen till vårt paketpris för två barnkurser!

Vi ser att det finns ett behov av att läsa båda dessa kurser och vill därför erbjuda dem som ett paketpris med 2 000:- i rabatt. Det är nedanstående kurser som ingår:

Barnhälsovård – BVC kurs för läkare (8-10h)
Målgrupp: ST-allmänmedicinare, barnläkare och distriktsläkare.

Barnmedicin för allmänmedicinare (40h)
Målgrupp: Distriktsläkare och ST-läkare i allmänmedicin.


Kort information om kurserna

Barnhälsovård – BVC kurs för läkare
Kursen är gjord för ST-allmänmedicin (delmål C6), barnläkare (C1) och distriktsläkare. På ett lättsamt sätt blandar vi föreläsningar och patientfall som tillsammans ger en bra introduktion inför ditt arbete på BVC. Allt material är On-Demand, du gör kursen var du vill, när du vill. Kursens innehåll motsvarar en klassisk fysisk BHV/BVC-kurs.

Tidsåtgång: ca 8 – 10h.
Läs mer om kursen här.

Barnmedicin för allmänmedicinare
Kursen riktar sig till dig som är färdig distriktsläkare och önskar fräscha upp dina barnmedicinska kunskaper, eller du som är ST-läkare i allmänmedicin och vill komplettera med en medicinsk fördjupning i pediatrik. Materialet motsvarar ungefär en veckolång SK-kurs och passar ypperligt att göra under pågående randning i pediatrik.

Kursen ger en bred genomgång av det pediatriska fältet och uppfyller SOSFS 2015:8 Allmänmedicin Delmål C6. Vid kursens slut kommer du ha fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet. På så sätt kan du bättre kunna utreda och behandla barn du träffar på din vårdcentral. Allt material är On-Demand, vilket betyder att du gör kursen var du vill, när du vill.

Tidsåtgång: ca 40 – 50h.
Läs mer om kursen här.


“Vi vill erbjuda all hälso- och sjukvårdspersonal de möjligheter den digitala tekniken ger att dela med sig av sin kunskap och då få se kunskapen växa.”

/John Terlinder, grundare.

Läs mer om John och historien bakom Medster.se.

26006

Den här kursen är för dig som undrar hur du ska prata om sexuell hälsa med dina patienter. Den är för dig som inte riktigt vet hur du ska besvara dina patienter när de själva tar upp frågan. För dig som vill ta ansvar för konversationen som dina patienter inte vågar initiera, men behöver. För dig som vill lära dig allt du inte fick lära dig på utbildningen – om sexologi.

Kurslängd: Föreläsningar 30 min + patientfall cirka 20 min.
Målgrupp: ST-läkare, distriktsläkare eller AT-läkare på vårdcentral.
Kursledare: Olivia Landén, ST-läkare och sexualupplysare, f.d ordförande i RFSU Jönköping.
Kursmaterial: Allt kursmaterial är on-demand och du får tillgång till det när du anmäler dig till kursen.


Vad lär jag mig?

Våga prata om sexuell hälsa med dina patienter. I den här kursen får du lära dig allt om sexologi som du inte fick lära dig på läkarutbildningen. Kursen hjälper dig att förstå hur du ska prata om sexuell hälsa med dina patienter på ett bekvämt sätt. Den riktar sig till dig som vill ta ansvar för konversationen som dina patienter inte vågar initiera, men behöver.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Möt inspirerande föreläsare

Olivia Landén är en prisbelönt föreläsare inom ämnet sexologi. I grunden är hon ST-läkare i allmänmedicin och sexualupplysare, tidigare ordförande för RFSU Jönköping. Idag föreläser hon för läkarprogrammet i Linköping och för distriktsläkare runt om i landet. Kursen riktar sig främst till ST-läkare, AT-läkare och distriktsläkare, men lämpar sig även för dig som vill ha en grundläggande utbildning inom klinisk sexologi. Du är således välkommen att gå kursen även om du har ett annat yrke än läkare eller om du bara är nyfiken som privatperson.

Sagt om kursen

“Tydlig kurs med bra ämnesområden och även lättförståeligt.”

“Korta informativa filmer. Instuderingsfrågorna gör att man är aktiv och tänker.”

“Toppen med de checklistor som finns. Trevliga, korta videos och innehåller ett brett område.”

“Kloka praktiska tips!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,5 av 5 poäng.


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till resten av kursutbudet

24137

Den här onlinekursen hjälper dig att förstå hur barns sociala situation är kopplat till deras hälsa, både fysiskt och psykisk. Genom att se barnet utifrån en helhet och tidigt sätta in insatser kan vi ge fler barn möjlighet att få den goda hälsa de behöver för att utvecklas maximalt.

Kurslängd: Cirka 5 h.
Målgrupp: socionomer och socialpedagoger.
Kursledare: Frida Tilstam, specialistsjuksköterska i pediatrik.
Grupplicens: Är ni fler på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Frida Tilstam presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Efter kursen kommer du ha ökad kunskap om hälsoproblem som i högre grad drabbar barn som växer upp i familjer med sociala problem. Kursen tar upp hur föräldraförmåga är kopplat till hälsa och genom fallbeskrivningar får du fördjupa dig i situationer där barnets hälsa kräver mer av föräldrarna.

Placerade barn behöver bättre hälsovård
Det är tyvärr känt från studier att barn i socialtjänstens omsorg får sämre hälso- och sjukvård än icke-placerade barn. Den här kursen ökar din förmåga att se och förstå tecknen på ohälsa och hjälper dig därmed att se till att de barn socialtjänsten har placerat får den vård de har rätt till. Då blir det lättare för dig att fråga efter rätt saker och vägleda familjehemmen när det gäller barnens hälsa. Genom en rad stegvisa fallbeskrivningar får du träna dig på att reagera och handlägga hälsoproblem hos utsatta barn, på detta sätt tränar du dig i förväg, helt utan stress.

Lär dig förstå hur vården kommunicerar
I kursen får du även bekanta dig med grundbegreppen som vården använder för att beskriva barns hälsa. På så sätt underlättar det för dig som socionom genom att förstå själva språket som vården använder. Några av frågorna som besvaras är: Vad innebär en BBIC undersökning? Vilka är de stora hälsoproblemen för barn generellt? Hur använder vården en tillväxtkurva?

Vad behöver jag?

Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. Här kan du ladda ned kursbeskrivningen i pdf-format om du t.ex. behöver bifoga den med en kursansökan till din chef.

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Kvalitetsgranskad kurs

Kursen är kvalitetsgranskad av socionom Lena Ahlin, Barn och Ungdom, socionom Anna Amilon och barnläkare John Terlinder. Genom kursen får du möta Frida Tilstam, specialistsjuksköterska i pediatrik som även arbetar på ett utredningshem för familjer.


Är du BHV-sköterska och vill ha ökad kunskap om hälsoproblem hos barn i utsatta situationer? Då är det den här kursen som du ska gå.

Hälsa hos utsatta barn.

34862

Den här kursen är uppbygg med en rad väl illustrerade föreläsningar om basal anatomi och fysiologi. Kursen motsvarar ungefär det innehåll om anatomi och fysiologi som normalt sett ingår i en sjuksköterskeutbildning. Materialet lämpar sig utmärkt att använda som ett block i utbildningen för vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast eller biomedicinsk analytiker.

Kurslängd: från 8h till 16h.
Målgrupp: vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast och biomedicinsk analytiker.
Kursledare: Jan Degerfält, sjuksköterska och Anna Rohde, biolog.
Grupplicens: representerar du ett lärosäte eller en större grupp? Be om en offert.

Kursen ges i samarbete med LäraNära AB.


Representerar du ett lärosäte?

Kursen lämpar sig utmärkt för dig som representerar ett lärosäte och vill använda materialet i utbildningen för vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast eller biomedicinsk analytiker. Till lärosäten och större grupper kan vi dessutom ge en betydande rabatt. Därmed blir det ett mycket kostnadseffektivt sätt att tillgodose institutionens behov av grundföreläsningar inom anatomi och fysiologi.

Genom de tillhörande quizen blir studenten godkänd först när hen tillgodogjort sig kunskapen, vilket kan minska risken att senare blir underkänd på sluttentamen.

Vid en högskola har man till exempel använt denna onlinekurs självständigt för en kurs om 7,5 hp. Där stod Medsters material för 5hp och en kompletterande sluttentamen för 2,5hp. Ett alternativ skulle kunna vara att studenterna får ägna de första tre veckorna av anatomi och fysiologi åt vårt material. Då vet du som lärare att du har samlat ihop gruppen på en gemensam basnivå.

Klicka här för att be om en offert.


Kursinnehåll och mål

Kursen är ett samarbete med läroplattformen LäraNära AB.
Nedan visas kursens uppbyggnad och målspecifikationer för varje avsnitt.

  • Introduktion
  • Livets molekyler
    • Mål: Få basala kunskaper om de atomer och molekyler som ingår i alla levande varelser
  • Cellen
    • Mål: Få kunskaper om:
      • cellers uppbyggnad och funktioner
      • cellökning och dess reglering
      • vävnaders och organs uppbyggnad.
  • Rörelsesystemet
    • Mål: Få kunskaper om
      • hur skelett och leder är uppbyggda
      • hur skelettmusklerna är uppbyggda och hur de fungerar
      • skelettets funktion som mineralförråd och fettdepå.
  • Respirationssystemet
    • Mål: Få kunskaper om
      • respirationssystemets anatomi
      • hur andningsmuskulaturen arbetar
      • hur syre och koldioxid tas upp, avges och transporteras i kroppen
      • hur andningen regleras med viljan och via reflexvägar.
  • Huden
    • Mål: Få kunskaper om
      • hudens olika lager och hur de fungerar
      • hudsinnet
      • hudens betydelse för temperaturregleringen
      • hudens betydelse för immunförsvaret
      • hudens reaktioner på solljus.
  • Cirkulationssystemet
    • Mål: Få kunskaper om
      • hur hjärtat och blodomloppet är uppbyggt
      • hjärtats retledningssystem
      • hjärtats arbete
      • hur blodtrycket regleras
      • lymfsystemet och blodets beståndsdelar.
  • Matspjälkningssystemet
    • Mål: Få kunskaper om
      • vilka organ som ingår i matspjälkningssystemet och vilken funktion de har
      • mag-tarmkanalens uppbyggnad och funktioner
      • vad som händer med maten medan den färdas genom mag-tarmkanalen
      • hur matspjälkningen regleras.
  • Urinsystemet
    • Mål: Få kunskaper om
      • kroppsvätskan och kroppens vätskerum
      • urinsystemets uppbyggnad
      • urinproduktionen
      • vatten- och elektrolytbalansen
      • syra-basbalansen
      • renin-angiotensin-aldosteronsystemet.
  • Nervsystemet
    • Mål: Få kunskap om
      • nervsystemets anatomiska och funktionella indelning
      • nervsystemets celltyper
      • människans sinnesorgan
      • hur nervsystemet styr viljestyrda rörelser, reflexrörelser och funktioner som inte står under viljans kontroll.
  • Endokrina system
    • Mål: Få kunskap om de viktigaste endokrina körtlarna och deras funktioner.
  • Fortplantningssystemet
    • Mål: Få kunskap om vilka organ som ingår i fortplantningssystemet hos kvinnor respektive män
      • fortplantningsorganens uppbyggnad och funktion
      • spermieproduktionen
      • ägglossningen och menstruationscykeln.

Kurslängd
Total föreläsningstid: 4 h 21 minuter. Varje kapitel har en föreläsning på ca 10-30 minuter vilka är rikt illustrerade. Efter varje föreläsning befäster du sedan dina kunskaper genom ett quiz. Tidsåtgången för dig som går kursen kan variera från cirka 8h – 16h.

Tidsupplägg
Kursen kan genomföras var man vill, när man vill och över hur lång tid som helst. Takten bestämmer du således helt själv.

Föreläsare
Jan Degerfält, Sjuksköterska, Universitetsadjunkt Lunds universitet.
Anna Rohde, Biolog och redaktör, Biotechst Lund AB.

Kursintyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg.

22871

När du arbetar i vården leder du ofta andra människor. Ibland är du kanske inte ens medveten om det själv. Men tänk efter – är du sjuksköterska på ett sjukhus – visst sätts du gång på gång till att leda arbetslaget på avdelningen? Är du läkare – visst hamnar du gång på gång i situationer där du förväntas leda ett lokalt team på en vårdcentral, avdelning eller en akutmottagning?

Kurslängd: Cirka 2 – 4 h.
Målgrupp: Vårdpersonal som har vardagliga ledarskapsutmaningar.
Kursledare: Raymond Lenrick, överläkare gynekologi och obstetrik, chefscoach i Ledningsbolaget.
Kursintyg: Efter avslutad kurs får du ett intyg, är du ST-läkare får du ett intyg angående ledarskap under delmål A1.

Tips! Se vårt inspelade webbinarie “Gott chefskap i vården” från den 8/10 – 2020 med Raymond Lenrick och Lena Lyckenvik: Se det inspelade webbinariet.


John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Den här kursen hjälper dig att utveckla din förmåga att leda genom att du får arbeta med en rad verklighetsbaserade ledarskapsfall och får tips om hur du utvecklar din egen ledarskapsmodell. Lärandet sker genom samspel med andra kursdeltagare.

Kursen riktar sig till dig som är verksam inom vården och som står mitt i vardagens ledarskapsutmaningar. Vi utgår ifrån ledarskapsfall för sjuksköterskor, sjukgymnaster/paramedicinare, ST-läkare och specialistläkare. Under kursen får du lyssna på flera korta föreläsningar varvat med ledarskapsfall som du använder dina nyvunna kunskaper för att lösa. Kursledare Raymond Lenrick besvarar frågor i det tillhörande forumet.

Vad behöver jag?

Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. Kursen är uppbyggd enligt följande lärandemetod så att du kan bygga din egen ledarskapsmodell:

  1. Ta del av en kort videoföreläsning/intervju.
  2. Skriv ned dina egna tankar utifrån ett antal frågor.
  3. Du tar del av andras funderingar om samma frågeställning.
  4. Utifrån detta adderar du dina egna nya kommentarer/syntes.
  5. Du bygger din egen ledarskapsmodell.

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Möt inspirerande föreläsare

  • Raymond Lenrick, ledare och chefscoach Ledningsbolaget AB, bl.a. tidigare verksamhetschef Ob/Gyn, tidigare ansvarig för chefsutbildning region RJL. Överläkare Obstetrik och Gynekologi.
  • John Terlinder, överläkare barnmedicin, tjugoårigt engagemang som utbildningsansvarig, tidigare studierektor, entreprenör, grundare Medster AB.
  • Kajsa Granberg, kommunikatör och marknadskoordinator Medster AB. Ser vården och ledarskapet i vården från ett kundperspektiv.

Sagt om kursen

“Kursen var väldigt aktiverande och praktisk för att vara en onlinekurs.”

“Tack för en bra kurs! Den kändes väldigt konkret och kortfattat.”

“Jag känner att jag lärde mig mycket under kursen. Det låter enkelt men det är inte lätt att veta hur man ska tänka i en viss situation där man leder.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,5 av 5 poäng.

12837

Genom den här kursen får du sätta dig in i hur det skulle kunna vara att handlägga malariapatienter om du valde att arbeta i ett låginkomstland, men även lära dig hur vi behandlar malaria här i Sverige. För även om det är sällsynt, kan det faktiskt hända att nästa patient på din mottagning visar sig vara ett importfall av malaria.

Kurslängd: Cirka 1,5 h föreläsning + 2,5 h för att lösa patientfallen.
Målgrupp: allmänläkare, infektionsläkare, ST-läkare.
Föreläsare: Rebecca Tafesse Bogale, general practitioner och Joakim Aronsson, infektionsläkare.
Frivillig gåva: I slutet av kursen kommer du få möjlighet att lämna en frivillig gåva till Soddo Christian Hospital Ethiopia.


Vad lär jag mig?

I den här kursen får du möta Dr Rebecca Bogale, som till vardags arbetar som läkare i Etopien. Genom kursen lär Dr Bogale ut hur du diagnostiserar och behandlar malaria i ett låginkomstland. Infektionsspecialist Joakim Aronsson lär dig därefter hur du ska gå tillväga vid behandling av malariapatienter i en svensk sjukvårdsmiljö.

Lös patientfall steg för steg
Först får du lyssna till en serie väl illustrerade föreläsningar. Därefter får du ta dig an ett par verklighetsbaserade patientfall som du får lösa “steg för steg”, precis som om du skulle ha mött patienterna på riktigt. Kursen är på så sätt ett perfekt sätt att förbereda sig för dig som är nyfiken på hur det skulle vara att arbeta i ett låginkomstland. Samtidigt har du som distriktsläkare/infektionsläkare stor nytta av att fräscha upp malariakunskaperna – rätt som det är dyker det faktiskt upp fall även i Sverige.

Bidra med en frivillig gåva
Vi har valt att släppa kursen utan kostnad, men i slutet av kursen får du möjlighet att lämna en frivillig gåva som bidrar till arbetet vid Soddo Christian Hospital Ethiopia.

Vad behöver jag?

Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. Vad du däremot behöver veta innan du börjar kursen är följande:

  • Varje verklig behandling av en malariapatient måste ske enligt aktuella riktlinjer i din region/ditt sjukhus/enligt WHOs riktlinjer.
  • Kursen är på engelska eftersom delar av den även används för att utbilda läkare i låginkomstländer inom malariabehandling.

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

70209

Här har vi samlat alla kurser som handlar om Covid-19. Klicka vidare på respektive kurs för att ta reda på mer och anmäla dig.

35649

Do you represent a university or a larger group? Request an offer

The course is given in collaboration with LäraNära AB.

Course content

  • The Cell (28 min)
  • The Musculoskeletal System (12 min)
  • The Circulatory System (39 min)
  • The Respiratory System (21 min)
  • The Nervous System (46 min)
  • The Endocrine System (22 min)
  • The Digestive System (22 min)
  • The Urinary System (24 min)
  • The Skin (13 min)
  • The Reproductive System (19 min)
  • X-ray Anatomy (7 min)

Course length

Total lecture time: about 4 hours and 15 minutes. Each chapter has a lecture of about 10-30 minutes and is richly illustrated. After each lecture, you consolidate your knowledge through a quiz. The time required for you to take the course is a total of about 8 hours. The course can be completed wherever you want, whenever you want and for any length of time. You decide the pace yourself.

Lecturer

Jan Degerfäldt, Lecturer Lund University, Nurse.
Maria Johansson, Cell Biologist, Lund University Hospital.

Course certificate

After completing the course you will receive a course certificate.

Do you represent a university?

The online course Anatomy and Physiology is excellent to use as an educational block for assistant nurses, nurses, occupational therapists, physiotherapists or biomedical analysts. We can give a significant discount to universities and larger groups. This will be a very cost-effective way of meeting the department’s needs for basic lectures in anatomy and physiology. Through the associated quizzes, the students knowledge is tested which reduces the risk that the students will later fail the final exam.

Request an offer

12199

Gott chefskap i vården är en modern onlinekurs som hjälper dig att utveckla ditt chefskap genom en blandning av föreläsningar, fall, intervjuer, reflektionsuppgifter och gruppdiskussioner. Du arbetar i din egen takt och har inga tider att passa förutom en digital kursträff på 1,5 timme per månad.

Kurslängd: Cirka 2-3 h för instuderingsmaterial och cirka 1,5 h för digital kursträff varje månad.
Målgrupp: Ny eller blivande chef inom vården.
Kursledare: Raymond Lenrick, efraren chefsutbildare och överläkare gynekologi samt obstetrik.
Kursmaterial: Allt kursmaterial är on-demand och du får tillgång till det när du anmäler dig till kursen.

Se gärna detta webbinarium där kursledare Raymond Lenrick presenterar ämnet och delar av kursen.


Vad lär jag mig?

Likt en idrottare som tränar regelbundet mår chefskapet bra av träning. Den här kursen ger dig möjlighet till träning och utveckling av ditt chefskap genom att vi leder dig genom fem föreläsnings- och reflektionsteman:

  • Målsättning som verktyg
  • Självkännedom
  • Att lära känna och leda gruppen
  • Att verka i ett system
  • Framtid, lärande och strategi

Varje tema tar fasta på de generella och unika utmaningar det innebär att vara chef inom vård och omsorg. Vi arbetar med ett tema per månad. För att underlätta för dig som uppbokad vårdchef är alla föreläsningar och allt material on-demand.

Träna chefskap varje månad

Du behöver sätta av cirka 2-3 h varje månad för att ta del av föreläsningar, interagera med andra kursdeltagare, träna dig på chefsdilemman, göra reflektionsövningar, läsa kursledarens kommentarer och dela dina utmaningar. Detta gör du var du vill och när du vill.

Varje månad får du som avslutning på temat under 1,5 timme möjlighet att diskutera aktuellt tema med andra kursdeltagare under handledning av kursledaren Raymond Lenrick. Raymond är överläkare och har mångårig erfarenhet som verksamhetschef och chefsutbildare i vården.

Möt inspirerande föreläsare

Kursledare Raymond Lenrick är efraren chefsutbildare, överläkare inom Gynekologi och Obstetrik och har många års erfarenhet som verksamhetschef. Du får under kursen även lyssna till:
Madeleine Andersson, f.d. hälso- och sjukvårdsdirektör.
Anna-Carin Berglund, interrimschef, f.d. chef för intensivvårdsavdelning.
Lena Lyckenvik, VD Ledningsbolaget.
Britt-Marie Ekdahl, bl.a. chef Arla.
Anette Runsten, VD, tidigare chef AstraZenica.
John Terlinder, VD, barnläkare.
Kajsa Granberg, kommunikatör.


Kursen är ett samarbete med Ledningsbolaget.


Vill du nätverka med andra verksamhetschefer?
Se vårt Nätverk för chefer inom vården där du via regelbundna onlinemöten får möjlighet att utveckla ditt chefskap ytterligare genom att dela framgångar och motgångar med andra vårdchefer över hela Sverige och på så sätt även vidga ditt nätverk.

37895

Få tillgång till kursen Bild- och teckenstöd i tandvården för hela din mottagning med vår grupplicens för flera deltagare. I licensen ingår följande:

  • Kursen “Bild- och teckenstöd i tandvården” för upp till 10 deltagare.
  • Tre kit med tecken- och bildmaterial. Plastat. Avspritningsbart.
  • Varje deltagare har “livslång” tillgång till kursen.
  • Pris 15 999 SEK + moms (ordinarie pris 22 240 SEK).

Direkt när du har registrerat betalningen får du möjlighet att logga in i kursen. Du kommer få ett mejl med en länk som du därefter mejlar till de medarbetare som du vill ska gå kursen. Länken är giltig för 10 registreringar.

Här hittar du mer information om innehåll och föreläsare: Bild- och teckenstöd i tandvården

57277

Välkommen till denna minikurs för dig som är ST-läkare, specialist eller bakjour!

Först får du lyssna till en föreläsning om Hemoliskt uremiskt syndrom och nefros. Därefter får du träna på att handlägga verklighetsbaserade patientfall. Du får bland annat möta barn med HUS, nefros, akut njurskada, nefrit och pyelonefrit. Varje fall är kryddat med mycket extrainformation och övningar.


Föreläsare: Per Brandström, Barnnefrolog
Moderator: John Terlinder, Barnläkare
Pris: 995:- exkl. moms. 
Tidsåtgång: cirka 8h.
Intyg: Efter genomgången och avslutad kurs erhåller du ett intyg från Socialstyrelsens blankett. (Barnmedicin delmål c7)

Alla minikurser behandlar ett ämne och avsnitt, så om du vill fördjupa dina kunskaper inom fler områden i barnmedicin rekommenderar vi att du istället registrerar dig till någon av våra barnmedicinkurser. I Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer finns föreläsningarna och fallen från minikurserna i separata avsnitt. Blir du prenumerant på Pediatrikcirkeln ingår alla minikurser helt kostnadsfritt.


Sagt om kursen

“Lärorikt, givande och intressant! Tack!”

“Bra med tid för inläsning, korta föreläsningar och sedan grupparbete.”

“Brett spektrum av diagnoser.”


57294

Välkommen till denna minikurs anpassad för dig som är ST-läkare, specialist eller bakjour!

Du kommer först att lyssna på en kort inspelad föreläsning om barn-EKG innan du får ta dig an en rad verklighetsbaserade jourfall. Fallen rör bland annat coarcatio, SVT, nyfödd med fallot och barn med enkammarhjärta.

Föreläsare: John Terlinder, Barnläkare med kardioinriktning.
Tidsåtgång: cirka 8h.
Pris: 995:- exkl. moms. 
Intyg: Efter genomgången och avslutad kurs erhåller du ett intyg från socialstyrelsens blankett (barnmedicin delmål c11)

Alla minikurser behandlar ett ämne och avsnitt, så om du vill fördjupa dina kunskaper inom fler områden i barnmedicin rekommenderar vi att du istället registrerar dig till någon av våra barnmedicinkurser. I Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer finns föreläsningarna och fallen från minikurserna i separata avsnitt. Blir du prenumerant på Pediatrikcirkeln ingår alla minikurser helt kostnadsfritt.


Sagt om kursen

“Riktigt, riktigt bra!”

“Väldigt bra och intressant!”

“Bra med falldiskussioner!”

“Tydligt upplägg och bra med en diskussionsdel.”


57315

Välkommen till denna minikurs för dig som är ST-läkare, specialist eller bakjour!

Först får du lyssna till en inspirerande föreläsning om akut colit. Därefter får du ta på dig sjukhuskläderna och träna dig på att vara anvarig specialist i en rad fall som bland annat rör akut colit, leversvikt, intoxikation, pankreatit, cholestas och medfödda missbildningar.

Föreläsare: Jens Bäckström, barngastroenterolog, Sundsvall.
Moderator:
John Terlinder, Barnläkare och grundare av Medster. Ulf Jansson, Överläkare, Barngastroenterolog.
Tidsåtgång: cirka 8 h.
Pris: 995:- exkl. moms.
Intyg: Efter genomgången och avslutad kurs erhåller du ett intyg från socialstyrelsens blankett (barnmedicin delmål C8)

Alla minikurser behandlar ett ämne och avsnitt, så om du vill fördjupa dina kunskaper inom fler områden i barnmedicin rekommenderar vi att du istället registrerar dig till någon av våra barnmedicinkurser. I Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer finns föreläsningarna och fallen från minikurserna i separata avsnitt. Blir du prenumerant på Pediatrikcirkeln ingår alla minikurser helt kostnadsfritt.


Sagt om kursen

“Superbra fall!”

“Jättebra kurs och upplägg! Det är verkligen så här man lär sig!”

“Bra med mycket falldiskussioner.”

“Bra med interaktion!”

“Jättebra koncept med minikurser!”

“Skönt att kunna delta på distans och inte behöva åka iväg. Funkade jättebra på Zoom.”


57328

Välkommen till denna minikurs om nutrition och tillväxtkurvor. För dig som är ST-läkare, specialist eller bakjour!

Vad är egentligen bra mat för barn? Vet du vilka råd BHV ger dagens föräldrar när det gäller amning och matintroduktion? Hur förändas nutritionsbehovet när barnet växer? Detta är några av de saker som du får gå igenon i den här minikursen.

När du har lagt grunderna kring nutrition får du träna dig på att tolka en rad tillväxtkurvor och tänka till kring handläggning och utredning.

Föreläsare och moderator: John Terlinder, Barnläkare. Ulf Jansson, Barngastroenterolog.
Tidsåtgång: cirka 8 h.
Pris: 995:- exkl. moms.
Intyg: Efter genomgången och avslutad kurs erhåller du ett intyg från socialstyrelsens blankett (barnmedicin delmål c8)

Alla minikurser behandlar ett ämne och avsnitt, så om du vill fördjupa dina kunskaper inom fler områden i barnmedicin rekommenderar vi att du istället registrerar dig till någon av våra barnmedicinkurser. I Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer finns föreläsningarna och fallen från minikurserna i separata avsnitt. Blir du prenumerant på Pediatrikcirkeln ingår alla minikurser helt kostnadsfritt.


Sagt om kursen

“Superbra kurs, verkligen!”

“Kul och bra att vi kunde ta med egna fall.”

“Bra att få tolka mycket tillväxtkurser.”

“Bra att få lite tid till att läsa/repetera.”

“Interaktivt på ett inbjudande sätt.”

“Bra falldiskussioner!”


57360

Varmt välkommen till denna minikurs om EKG och kardiologi för dig som är sjuksköterska!

Kursen innehåller inläsningsmaterial, inspelade föreläsningar/introduktioner och fallpresentationer som behandlar ämnet EKG och kardiologi för sjuksköterskor.

Intyg: Efter genomgången och avslutad kurs erhåller du ett intyg.
Föreläsare & moderator: John Terlinder, barnläkare med kardioprofil.
Tidsåtgång: cirka 8h.
Pris: 995:- exkl. moms.

Alla minikurser lyfter emellertid enbart ett ämne och avsnitt, så om du vill fördjupa dina kunskaper inom fler områden i barnmedicin rekommenderar vi att du istället registrerar dig till någon av våra barnmedicinkurser. Barnmedicin för sjuksköterskor passar för dig som är sjuksköterska. I den kursen kan du även hitta föreläsningen och fallen som ingår i denna minikursen.

57379

Kursen riktar sig till läkare verksamma inom barnmedicin; specialistläkare, bakjourer och ST-läkare.

Fokus i föreläsningen och fallen ligger på hur man som barnläkare leder ett akutteam, på förlossning och i akutrummet – som bakjour och som ST-läkare. Vi berör en rad akuta tillstånd bland annat det asfyktiska nyfödda barnet, barnet med sepsis, det akut dåliga barnet där “ingen vet”, samt diskutera etiska aspekter när det gäller vård av akut sjuka och döende barn.

Föreläsare: Daniel Gedeborg, Barnläkare, APLS-instruktör. John Terlinder, Barnläkare
Pris: 995:- exkl. moms.
Intyg: Efter genomgången och avslutad kurs erhåller du ett intyg från socialstyrelsens blankett (delmål barnmedicin C2)

Alla minikurser behandlar ett ämne och avsnitt, så om du vill fördjupa dina kunskaper inom fler områden i barnmedicin rekommenderar vi att du istället registrerar dig till någon av våra barnmedicinkurser. I Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer finns föreläsningarna och fallen från minikurserna i separata avsnitt. Blir du prenumerant på Pediatrikcirkeln ingår alla minikurser helt kostnadsfritt.


Sagt om kursen

“Verklighetstrogna fall.”

“Den här föreläsningen var briljant! Så rätt upplägg att utgå från de uppdaterade riktlinjerna och plocka ut nyheterna!”

“Mycket bra inslag med pedagogisk föreläsning som tar upp aktuella nyheter och redovisar det enkelt och roligt!”

“Mycket bra med falldiskussioner.”

“Väldigt bra föreläsning.”

“Jättebra föreläsning om Erc 2021!”


58892

Primärvårdscirkeln är ett koncept som löser behovet av regelbunden fortbildning för primärvården. Det är en prenumerationstjänst där vi möts online en gång i månaden för korta föreläsningar och utvecklande patientfall som löses i smågrupper.

Föreläsare: Allmänläkare, geriatriker, sjuksköterskor, barnläkare, psykologer, logopeder, jurister och vårdlärare.

Datum: Andra onsdagen varje månad kl 15:00 – 16:30 (undantag kan ske vid högtider, etc. Kolla schema)

Pris: 3990:- exkl moms/månad och vårdcentral med fri tillgång för alla medarbetare (eller 3999:- exkl moms / år för en enskild medarbetare.)

Anmälan: Verksamhetschef anmäler sin vårdcentral till Primärvårdcirkeln genom att klicka på “Registrera din vårdcentral”* och anger faktureringsuppgifter.

*Är du medarbetare och tillhör en vårdcentral som redan har en licens ska du leta upp inbjudan från din chef som finns i din inkorg och klicka på “Registrera dig”. Hittar du inte mejlet kan du klicka på “Registrera mig (enskild medarbetare)” och ange din vårdcentrals rabattkod


Kort om Primärvårdcirkeln

Regelbunden fortbildning för primärvården är inte alltid lätt att få till som enskild verksamhetschef. Primärvårdscirkeln hjälper dig att få till det. Vid våra online-möten kommer vi föreläsa och diskutera om allt ifrån bedömning av sjuka barn och korrekt diagnossättning, till klinisk sexologi och bemötande av patienter. Häng med på en rolig och lärorik fortbildning där all personal på din vårdcentral får möjlighet att lära mer!

Hur går en utbildningssession till?
Andra onsdagen varje månad kommer medarbetarna få möjlighet att koppla upp sig för att lyssna på en inspirerande föreläsning i cirka 30 minuter. Därefter delas deltagarna in i smågrupper där man tillsammans löser patientfall under cirka 60 minuter. Samtliga moment är lärarledda av specialistläkare.

Vilka riktar sig kursen till?
Fortbildningen riktar sig främst till läkare och sjuksköterskor. Beroende på ämne har vi vissa gånger separata falldragningar för de olika yrkeskategorierna. Några utbildningssessioner riktar sig dock även till sekreterare och undersköterskor.


Såhär går det till

Lärandemetod
Vår lärandemetod bygger på korta föreläsningar blandat med patientfall. För att bli godkänd krävs svar på alla patientfall. På så sätt vet man att deltagaren tar till sig informationen i fortbildningen. Alla kursdeltagare får ett diplom efter avslutat moment.

Samlas fysiskt eller digitalt
Personalen kan till exempel samlas en grupp i ett konferensrum och titta på föreläsningen på storbildskärm. Deltagarna loggar under tiden in med sina mobiler/datorer för att göra fallen. De som inte kan delta fysiskt kan koppla upp sig på distans. På så sätt kan alla delta i föreläsningar och diskussioner utan att befinna sig på plats.

Om medarbetaren inte kan delta en session
Föreläsningarna spelas in och hela fortbildningen går att göra i efterhand, asynkront. Således kan alla medarbetare ta del av föreläsningarna och fallen, även om de är lediga just vid fortbildningstillfället.

Ni kan ansluta er vårdcentral till primärvårdscirkeln när som helst under terminerna.


Vad händer när jag registrerat mig?

Kapitel 1
Det första du bör göra innan första föreläsningen är att gå igenom det första kapitlet “Välkommen till Primärvårdcirkeln”. Kapitlet är fyllt med bra information att hålla koll på inför föreläsningarna. Inför föreläsningen kan det också var bra att öppna upp rätt kapitel så att du är inloggad inför gruppdiskussionerna.

Hur kommer man åt föreläsningen?
Varje föreläsningssession har ett eget kapitel i kursträdet nedan. Det vill säga, håll koll på datumet och öppna därefter upp kapitlet med aktuellt datum som “namn”. Inne i kapitlet hittar du avsnitt innehållande föreläsning, filmklipp, artiklar och patientfall. Om du har möjlighet kan du med fördel läsa igenom avsnitten innan föreläsningen börjar.


Registrering och prisinfo

Pris: 3990:- exkl moms/månad och vårdcentral. Tre månaders bindningstid, därefter en månads uppsägningstid. Faktureras kvartalsvis.

Anmälan: Verksamhetschef eller annan ansvarig registrerar vårdcentralen till kursen genom att klicka på “Registrera din vårdcentral” och ange faktureringsuppgifter. Inom två arbetsdagar kommer ett mail skickas till verksamhetschefen med en snyggt formaterad inbjudan med anmälningslänkar. Länkarna, som är unika för er vårdcentral, kan medarbetarna ta del av för att kunna registrera sig kostnadsfritt.

Offert: Representerar du en enhet/koncern som driver flera vårdcentraler? I så fall kan vi lämna rabatt. Be om en offert här.


Program

Se nedan. Varje termin och år kommer nya fortbildningssessioner och ämnen läggas upp. Så länge ni är anslutna till Primärvårdcirkeln får ni varje månad tillgång till ett nytt fortbildningstillfälle.

OBS! Programmet nedan är preliminärt och vissa ändringar kan uppstå under terminernas gång.

32243

I den här kursen guidar vi dig i hur du kan använda bildstöd och förenklat teckenspråk (TAKK) som ett kommunikationshjälpmedel i mötet med just din patient. Syftet med utbildningen är att bidra till förbättrad kommunikation i olika tandvårdssituationer, med målet att patienten blir mer delaktig i sin egen vård som i sin tur skapar trygghet.

Kurslängd: Föreläsningstid ca 45 min + träning/repetition av tecken.
Målgrupp: tandläkare, tandsköterska, tandhygienist eller vårdadministratör.
Kursledare: Karolina Nilsson och Anna Drevsson, logopeder.
Grupplicens: Representera du en grupp av medarbetare? Se vår grupplicens.


Vad lär jag mig?

Har du tänkt på hur mycket bilder och tecken du använder i din vardagskommunikation? Det är allt från trafikskyltar och tvättsymboler till emojis och appar i telefonen. Överallt möts du av visuell kommunikation. Den här kursen kommer ge dig verktyg att använda visuell kommunikation även i mötet med dina patienter.

Det finns såklart många olika former av kommunikationsstöd, men i den här utbildningen kommer du få lära dig mer om hur du kan använda bildstöd och förenklat teckenspråk i ditt vardagliga arbete. Genom att använda dessa verktyg kan du skapa en trygghet för patienter med kommunikationssvårigheter och bidra till att de blir mer delaktiga i sin egen vård. Bildstöd används för att på ett enkelt sätt visualisera vad det är som ska ske, medan TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) innebär att använda förenklade tecken till ditt tal. Detta är användbart för att skapa goda förutsättningar för ett lyckat besök för din patient.

Vad behöver jag?

Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. För att kunna använda bild- och teckenstöd i praktiken behöver din mottagning ett fysiskt Kit med bilder och tecken för tandvården. Om ni inte redan har det kan du beställa det separat på vår hemsida eller när du anmäler dig till kursen.

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Möt inspirerande föreläsare

Genom kursen får du möta kursledare Karolina Nilsson och Anna Drevsson. Karolina och Anna är legitimerade logopeder och ägnar en stor del av sin yrkesvardag till att möjliggöra kommunikation för personer i olika kommunikativa svårigheter. Medverkar i kursen gör också Emma Drevsäter, specialisttandläkare.


Representerar du en grupp av medarbetare och vill att fler ska gå kursen? Se vår grupplicens.
Grupplicens: Bild- och teckenstöd i tandvården.

6823

Välkommen till en kurs som hjälper dig att upptäcka barn i utsatta situationer och identifiera specifika hälsoproblem hos dem. På ett pedagogiskt och konkret sätt hjälper vi dig öka din kunskap och känna dig tryggare inom området hälsa hos utsatta barn. Därigenom kan vi ge fler barn möjlighet att leva ett värdefullt och friskt liv.

Kurslängd: Cirka 5 h.
Målgrupp: BHV/BVC sjuksköterska.
Kursledare: Frida Tilstam, barnsjuksköterska på ett utredningshem för familjer.
Grupplicens: Är ni flera på din enhet som vill gå kursen? Be om en offert här.


Vad lär jag mig?

Kursen är till för dig som BHV/BVC sköterska som vill ha en konkret och strukturerad utbildning i att upptäcka barn i utsatta situationer och identifiera specifika hälsoproblem. Efter kursen kommer du ha ökad kunskap om hur du uppmärksammar ett barn i utsatt livssituation. Du kommer känna dig tryggare i att göra en orosanmälan om små barn eftersom du vet vad som händer under och efter en orosanmälan. Framförallt kommer du känna en större trygghet i arbetet med utsatta barn och deras familjer och göra skillnad på riktigt!

När du vill – var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Möt inspirerande föreläsare

Kursledare är Frida Tilstam, barnsjuksköterska på ett utredningshem för familjer. Genom kursen möter du även Anna Amilon, socionom och Annika Holm, barnpsykologi. Kursen är kvalitetsgranskad av Lena Ahlin, socionom/barnansvarig, Cecilia Isaksson, BHV-sköterska och John Terlinder, barnläkare.

Sagt om kursen

“Mycket givande och intressant kurs.”

“Mycket bra utbildning! Bra samlade fakta.”

“Omsorgssvikt är svårt att komma åt, så mycket bra material om det!”

“Bra blandning mellan text och föreläsningar. Bra innehåll med en god grund att stå på.”

“Bra filmer som avslutning med intressant koppling mellan potentiellt traumatiska händelser och hälsa i stort.”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,0 av 5 poäng.


Är du socionom och vill lära dig mer om hur du uppmärksammar om ett barn är i utsatt situation? Då har vi en kurs även för dig.

Hälsa hos utsatta barn – för dig som är socionom

10357

Kursen (även kallad Pediatrikcirkeln för bakjourer) är till för dig som är specialist i pediatrik, du som är bakjour sedan flera år eller om du är specialist i pediatrik på väg att bli bakjour. Målsättningen är att stärka den kompetens du behöver för att självständigt fungera som bakjour på ett akutsjukhus med slutenvård för barn och ungdomar under 48 timmar.

Kurslängd: Cirka 160 h.
Målgrupp: Specialister i pediatrik, blivande bakjourer och bakjourer.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare, överläkare och f.d. studierektor.
Pris: 9990:- per år. En månads uppsägningstid.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för bakjourer och specialister – kursprogram/lässchema.


Barnläkaren och kursledaren John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Kursen syftar till att bygga på och repetera den kompetens du behöver för att ronda och handlägga fall även utanför din subspecialitet. Utbildningen bygger till stor på deltagarnas egna bakjoursfall. Varje vecka presenteras två fall: ett av fallen kommer relatera till veckans tema och det andra fallet kan röra vad som helst. Syftet är på så sätt att träna bakjoursrollen och bedömningsförmågan; i verkligheten följer inga patienter några teman.

Eftersom kursen till största del bygger på patientfall, som löses stegvis, passar den väldigt bra att gå även om man inte i närtid ska in i bakjoursledet. Men om man ändå som specialist vill börja känna på “tänket” som ytterst ansvarig bakjour.

När du vill – Var du vill

Kursen kan du starta när du vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan du även studera var du vill. Du kan alltså studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att du kan bestämma takten helt själv. När du har gått färdigt kursen behåller du ditt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Följ gärna kursens läsecirkel

Vi rekommenderar däremot att du följer vårt kursprogram/lässchema. Varje vecka avhandlas nämligen ett självständigt ämne, vilket betyder att om du vill börja imorgon, så startar du med denna veckas ämne och fortsätter sedan ett år framåt. Då kommer du ha gått igenom samtliga ämnen i kursen.

Beroende på studievana behöver du sätta av cirka 2-3 h/vecka i 40 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa läsecirkeln är frivilligt – det går t.ex. utmärkt att göra kursen på halvfart -observera dock att en ny prenumerationsavgift tas ut varje år. För godkänt deltagande krävs att du deltar i kursens samtliga moment och får minst 75% rätt på instuderingsfrågorna.

Vid kursens slut kommer du ha gått igenom cirka 80 bakjoursfall samt instuderingsfrågor relaterat till samtliga kapitel i Lissauer & Carroll. Två gånger under kursens gång är det dock du som är ansvarig för att förbereda ett fall för övriga deltagare som du skickar in för bearbetning och medicinsk granskning av redaktionen.

En härlig inspiration är att runt om i landet har flera mindre studiecirklar bildats där man går samman en grupp specialister och arbetar med fallen tillsammans.

Se vårt kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för bakjourer och specialister – kursprogram/lässchema.

Delta aktivt i diskussionsgruppen

Du förutsätts som deltagare även vara aktiv i det moderatorledda diskussionsforumet, vilket fördjupar dina kunskaper ytterligare. Det är en viktig del av kursen och den är öppen för alla deltagare. I gruppen kan man diskutera läsecirkeln, komma med synpunkter och se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans instuderingsfrågor. Diskussionsgruppen modereras av barnläkaren och Medsters grundare John Terlinder.


Kurslitteratur

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd. 
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor (det går även bra att köpa den femte upplagan från 2017). Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor, dessutom har den en smart sökfunktion. Boken är skriven på lättläst engelska, men via den digitala boken kan du översätta enstaka ord till svenska.

Boken riktar sig mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas och är perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utanför sitt specialområde.

Som referensverk använder vi Nelson textbook of pediatrics. Redaktionen kan varmt rekommendera den digitala versionen som följer med alla fysiska exemplar – här finns en app med kompletta Nelson till din smartphone som är mycket funktionell och sökbar.

Kursen innehåller även hänvisningar till svenska riktlinjer, artiklar och förklarande text. För bakjoursfallen behöver du använda den breda samling av review artiklar som använts vid tidigare bakjourskurser (länk kommer med kursinlogg).

Gästredaktörer

Jonas Ludvigsson. Professor, Barnläkare, Region Örebro/Karolinska Institutet. Akutkapitlet.
Olof Hertting. Barnläkare, PhD, BÖL, Barninfektion ALB Solna, Karolinska Universitetssjukhuset. Infektionskapitlet.
Annika Reims. Barnläkare, MD, PhD, Västra Götalands Regionen. Metabolkapitlet.
Ida Jeremiasen. Barnkardiolog, Doktorand, Region Skåne, Lund. Kardiologikapitlet.
Mikael Behrendtz. Barnonkolog, Region Östergötland. Onkologkapitlet
Per Odelberg-Johnson. Öl, Neonatolog, Region Östergötland. Neonatalkapitlet.
Johanna Lindqvist. Öl, Neonatolog, Umeå, Västerbottens Läns Landsting. Neonatalkapitlet.

Beroende på specialitet hos gruppdeltagarna kommer tidvis någon av gruppens deltagare vara moderatorer (frivilligt) för övriga kapitel tillsammans med John Terlinder.

Erfarenhetsutbyte mellan kursdeltagarna är en viktig del av inlärningen och det är därför obligatoriskt att delta i kursens diskussionsforum. En vecka under kursens gång kommer du bli ombedd att vara ”gästmoderator” i diskussionsforumet när ditt subspecialistområde avhandlas.

Sagt om kursen

”Utmärkt entusiasmerande kursledning!”

“Bra och lärorika kommentarer från erfarna specialister och subspecialister.”

”Mycket bra koncept, har rekommenderat till kollegorna på kliniken.”

”Bra med flexibilitet, att arbeta när man har tid med den.”

”Friheten att lägga några timmar när som helst under veckan på kursen och att slippa resa till möten är viktig. Samtidigt har jag en välbehövlig konstant press att före deadline ta mig igenom aktuellt avsnitt. Diskussionerna och möjligheten att se hur andra svarat på olika situationer är värdefullt och utvecklande.”

”Bra att få gå igenom hela barnmedicinska bredden och uppdatera sig. Bra att det finns diskussion med kollegor. Artikelsamling som var mkt lärorik”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,8 av 5 poäng


Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

4124

Häng med att på ett roligt och utvecklande sätt träna upp dina barnmedicinska färdigheter! Under ett år ägnar vi ett par timmar varje vecka åt inläsning, fall och diskussioner tillsammans med kollegor från hela landet. Vill du göra kursen i din egen takt går det utmärkt. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C14.

Kurslängd: Cirka 120 h.
Målgrupp: ST-läkare inom pediatrik.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett kursintyg på socialstyrelsens blankett.
Kostnad: 6990:- per år. En månads uppsägningstid.

Se vår kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för ST-läkare i pediatrik – kurssprogram/lässchema.


Gratis Minikurser

Du får fri tillgång* till våra minikurser som ger ytterligare möjligheter till fördjupning med mer komplexa fall att lösa.

*Gäller alla anmälda efter 2022-04-12 då vi införde en prenumerationslösning med årsvis återkommande betalning. Hör av dig till info@medster.se om du är anmäld innan 2022-04-12 men vill konvertera till en prenumeration och därmed få fri tillgång till minikurserna


Barnläkarna John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Kursen Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik har vi döpt till ”Pediatrikcirkeln för ST-pediatrik”. Den är till för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta har nog gjort mer eller mindre ambitiösa försök att läsa regelbundet, men efter ett tag brukar livets andra måsten komma emellan. Då är det dessvärre lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa vecka eller till aldrig.

Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att faktiskt få till det kontinuerliga lärandet. Det gör vi genom att erbjuda en struktur för läsningen i form av en läsecirkel (frivillig). Varje vecka får du ett antal verklighetsnära patientfall att lösa. Instuderingsfrågorna ges på svenska med hänvisning till svenska riktlinjer och pm.

Tidsupplägg

Arbetsinsatsen förväntas vara ca 1-3h/vecka i 40 veckor under 1 år. Du kan börja följa cirkeln när som helst, året runt. Du hoppar alltså helt enkelt in där kursen befinner sig just nu och följer med under ett år. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt – men en ny årsavgift tas ut för varje extra år. Varje vecka läser man cirka 15 sidor. Men som sagt, beroende på studievana behöver du sätta av cirka 1-3h/vecka under våra 40 kursveckor. 

Delta aktivt i diskussionsgruppen

Du förutsätts som deltagare även vara aktiv i det moderatorledda diskussionforumet, vilket fördjupar dina kunskaper ytterligare. Det är en viktig del av kursen och den är öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln. Forumet modereras av Barnläkaren och Medsters grundare John Terlinder. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter och se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

Lipus-certifirerat kursintyg

Efter genomförd och godkänd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008.
Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se (Lipus-nr: 20200032).


Kurslitteratur

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik, Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor. Med boken följer också en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Online-versionen har en bra sökfunktion så att du lätt kan hitta det du vill veta mer om.

Boken siktar mot tidig ST-nivå, men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas. Den är också perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utanför sitt specialområde. Boken är skriven på lättläst engelska, men efter behov kan man få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Till dig som är studierektor

Pediatrikcirkeln kan med fördel användas vid de veckovisa ST-utbildningar som många kliniker runt om i landet har. Titta i kursprogrammet/lässchemat, då kan du se under vilka veckor dina deltagande ST-läkare läser om ett specifikt område. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C14.


Sagt om kursen

“Ett sånt bra initiativ!”

“Jättebra att det går att göra vid tillfällen som passar en själv.”

“Jag tror väldigt starkt på detta upplägg.”

“Lärorikt, kul, extra motivation till egen studietid.”

“Får mig att ta ansvar för min regelbundna teoretiska utbildning.”

“Bra inläsningsschema. Mycket bra föreläsningar och diskussioner.”

“Jag gillar quizen efter varje kapitel. De har både motiverat mig att läsa extra noga och varit bra för att utvärdera vad jag lärt mig och vad jag behöver läsa på mer om.”

“Bra att få presenterat bra kunskapskällor som till exempel Medscape, artiklar osv. Bra att få utförliga svar med länkar.”

“Superbra idé och superbra kurs. Saknar nästan att ha piskan att läsa nu när kursen är över!”

“Bra kurs och välgjorda frågor, bra jobbat!”

“Så glad att jag hoppade på kursen! Har fått till regelbunden inläsning! Samt haft bra argument till att få schemalagd inläsningstid eftersom jag i och med kursen kan bevisa att jag studerat!”

“Bra med en kurs som täcker så många olika ämnen!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 4,4 av 5 poäng.


Är du medlem i barnläkarföreningen för unga (BLU)?
Då får du 2000:- i rabatt första året. Ange rabattkod “BLU” vid anmälan.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

10284

Gemensamt lärande för dina medarbetare
Vi vill erbjuda din barnklinik en möjlighet att stimulera medarbetarna till ett gemensamt lärande genom en kliniklicens för följande onlinekurser:

Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik (120h)
Målgrupp: ST-läkare inom pediatrik

Barnmedicin för sjuksköterskor (120h)
Målgrupp: sjuksköterskor

Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer (160h)
Målgrupp: specialister i pediatrik, blivande bakjourer och bakjourer

Gemensam läsecirkel
Dessa tre utbildningar följer en gemensam läsecirkel* och har en gemensam lärobok som grund. Det fiffiga med detta är att man som klinik kan skicka in både bakjourer/specialister, ST-läkare och sjuksköterskor i samma läsecirkel, men att man arbetar med fall relaterade till sin yrkesgrupp. Låter man en hel klinik delta höjs nivån på morgondiskussionerna och man kan med fördel koppla utbildningseftermiddagar på kliniken till de senaste avsnitten i kursen. Allt för att verka för det livslånga lärandet på kliniken.

*kursmaterialet är helt on-demand men alla får möjlighet att följa en läsecirkeln där deltagarna får ett regelbundet påminnelsemejl om vilka kapitel som är aktuella.

När du vill – var du vill
Kursen kan startas när man vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan deltagarna även studera var de vill. De kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har den här kursen inga tidsbegränsningar, vilket innebär att deltagaren kan bestämma takten helt själv. När deltagaren har gått färdigt kursen får de behålla sitt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

I en kliniklicens får ni också tillgång till följande kurser:

Bemötande och bedömning av sjuka barn (cirka 6h)
En introduktionsutbildning för vårdpersonal

Hälso- och sjukvårdsrättslig översiktskurs (cirka 8h)
Målgrupp: AT-läkare och ST-läkare

Barnhälsovård – BHV/BVC kurs för läkare (cirka 8h)
Perfekt som grund innan ST-läkare ska ut på BVC


Vi erbjuder två typer av kliniklicens:

  1. Mot en årsvis fast kostnad får din kliniks medarbetare fri tillgång till ovanstående kurser.
  2. Till ett rabatterat pris får du ett antal kursplatser att disponera för t.ex. 10 ST-läkare, 8 specialister/bakjourer och 20 sjuksköterskor. Du får då som ansvarig en rabattkod som är giltig för ett visst antal anmälningar och där du själv styr vilka du vill dela ut kurserna till.

Varje medarbetare som har gjort en kurs får livslång tillgång till kursen och materialet.

Vill du veta mer?
Kontakta John Terlinder
Barnläkare och utbildningsansvarig
073 – 649 63 02
info@medster.se

Be om en offert:
Offertförfrågan för din klinik – klicka här.

50656

Välkommen till våra kurser för omsorgspersonal!

Vi vill erbjuda din verksamhet inom äldreomsorgen en möjlighet att stimulera medarbetarna till ett gemensamt lärande genom ett kurspaket med följande onlinekurser:

Bemötande av äldre (8h)
Målgrupp: omsorgspersonal inom äldreomsorgen.

Vård i livets slutskede (8h)
Målgrupp: omsorgspersonal inom äldreomsorgen.

Utbildning i säker rapportering (30 min)
Målgrupp: oms
orgspersonal inom äldreomsorgen.

Multisjuklighet hos äldre (8h)
Målgrupp: sjuksköterskor och enhetschefer.


Kommunikatören Alicia Josefsson och läkaren John Terlinder presenterar kursen.

Hur går det till?

I vårt kurspaket för äldreomsorgen ingår fyra kurser riktade mot omsorgspersonal, sjuksköterskor och enhetschefer. Kurserna är skapade för att kunna vara en del i en utvecklingssatsning för verksamheter och de lämpar sig utmärkt att köpa in till personal på ett eller flera äldreboenden.

Gemensamt lärande för dina medarbetare
Största delen av utbildningsmaterialet fokuserar på att omsorgspersonal ska få reflektera och träna på olika situationer som kan uppstå i mötet med en vårdtagare. Kunskaperna en kursdeltagare tar med sig ger direkta verktyg att använda i arbetet för att skapa en ökad kvalité och säkerhet.

Kurserna är uppbyggda så att de kan genomföras både enskilt och i grupp. Du som enhetschef kan exempelvis låta personalen, i större eller mindre grupper, göra en lektion per dag med tillhörande övningsfall. Alternativt så låter du personalen göra en hel kurs under en gemensam utbildningsdag. Kort sagt, ni kan helt enkelt styra vilket upplägg som fungerar bäst för er verksamhet.

Enkel administration för dig som enhetschef
När du väl har beställt ett kurspaket så får du en snyggt utformat kursinbjudan som du mejlar ut till dina medarbetare. Medarbetarna kan då registrera sig själva och omedelbart påbörja utbildningen. Du som verksamhetschef eller enhetschef får obegränsad tillgång till kursmaterialet som administratör och kan följa dina medarbetares deltagande.

När du vill – Var du vill
Kurserna kan startas när man vill oavsett tid och dag. Eftersom kursmaterialet är on-demand kan deltagarna även studera var de vill. De kan studera på bussen, i sängen eller på lunchrasten. Dessutom har de här kurserna inga tidsbegränsningar, vilket innebär att deltagaren eller ni inom verksamheten kan bestämma takten helt själva. När deltagaren har gått färdigt kursen får de behålla sitt konto på medster.se och kan alltid komma åt kursmaterialet och använda det som en uppslagsbok.

Kort information om kurserna

Bemötande av äldre (8h)
Den här kursen bygger på att kursdeltagaren får se ett 40-tal olika scener som kan uppstå i mötet med en vårdtagare. Scenerna illustrerar vanliga problem som omsorgspersonal ofta ställs inför. Kursdeltagaren får sedan svara på tillhörande frågor i anslutning till de olika scenerna för att reflektera och överlägga hur hen hade agerat i de olika situationerna. Kursinnehållet lämpar sig utmärkt att genomföra i grupp och utbildningsmaterialet riktar sig till omsorgspersonal inom äldreomsorgen.

Vård i livets slutskede (8h)
Den här kursen är uppbyggd på samma sätt som ovanstående kurs “Bemötande av äldre”. Kursdeltagaren får se ett 40-tal olika scener där omsorgspersonal bemöter vårdtagare som är döende. Kursdeltagaren ska även här reflektera och överlägga kring scenerna med tillhörande frågor, enskilt eller tillsammans med andra medarbetare. Även det här utbildningsmaterialet riktar sig till omsorgspersonal inom äldreomsorgen.

Utbildning i säker rapportering (30 min)
Den här kursen är lite kortare än de andra, men den fungerar också utmärkt att genomföra i grupp eller enskilt. Utbildningen besvarar frågor som hur och när man bör rapportera en medicinsk försämring till ansvarig sjuksköterska. Vi går igenom hur man jobbar med rapporteringsstöd och hur medarbetaren på ett patientsäkert sätt kan rapportera en händelse till sjuksköterska genom kommunikationsmodellen SBAR.

Förslag på hur du som enhetschef kan använda kurserna

  • Förslag 1. Låt nyanställda och vikarier göra kurserna “Bemötande av äldre”, “Vård i livets slutsked” och “Säker rapportering” inför sitt första pass. Då blir det enklare för nyanställda att ta sig an arbetet och effektiviserar deras inlärningsprocess. Materialet tar då cirka två heldagar att gå igenom.

  • Förslag 2. När personalen samlas i storgrupp – (t. ex i anslutning till APT) – ta upp utbildningen “Bemötande av äldre”, “Vård i livets slutskede” eller “Säker rapportering” på storbild och gå igenom ett tema per samling. Varje tema består av cirka 8 övningsfall där deltagarna får se en film som illustrerar ett klassigt dilemma inom äldreomsorgen. Efter att ha sett ett fall på storbild delar ni in deltagarna i smågrupper som skriver ned sina förslag på handläggning via sina mobiltelefoner. Ta upp allas svar på storbild igen och diskutera vilken handläggning som blir bäst. Ni har 13 teman att välja bland, där varje tema tar cirka 1,5 h att gå igenom.

  • Förslag 3. Låt det lilla arbetslaget följas åt och göra ett övningsfall per pass. Det tar 5-15 minuter per gång och kan därmed göras när möjlighet infinner sig under arbetsdagen. Deltagarna loggar in på sina mobiltelefoner och gör fallet enskilt eller tillsammans. Det blir då en stimulans till dagligt lärande och förbättring. Efter att ha gjort drygt 85 övningsfall har medarbetaren slutfört kurserna “Bemötande av äldre”, “Vård i livets slutskede” och “Säker rapportering”.

Multisjuklighet hos äldre (8h)
Till skillnad från de ovanstående kurserna riktar sig den här kursen till sjuksköterskor och enhetschefer. Kursen ger en översikt över hur äldrevården är organiserad i Sverige, vad som är kommunens ansvar och vad som är hälso- och sjukvårdens ansvar. Kursen ger en fördjupad förståelse för multisjuklighet och skörhet. Speceillt fokus ägnas år hur vårt sätt att organisera vården av äldre påverkar vår möjlighet att ge den multisjuke äldre bästa möjliga vård hela vägen från vårdcentralen till äldreboendet . Vi går igenom en metod för att göra personcentrerade och individuella bedömningar som i sin tur kan leda till bättre hälsa och effektivare vård.

Vad kostar kurspaketet?

Vi erbjuder följande typ av kurspaket för äldreomsorg:

  • Mot en årsvis fast kostnad på 39 000:- får dina medarbetare på ditt äldreboende eller omsorgsföretag fri tillgång till ovanstående kurser (obs, högst upp till 40st medarbetare ingår i kurspaketet).
  • Köp kurspaketet genom att klicka på “Lägg kurspaketet i varukorgen”, eller klicka på länken nedanför.

Är du verksamhetschef för flera enheter?

Vi kan skräddarsy ett paket som passar er:


Vill du veta mer?
Kontakta John Terlinder
Läkare och utbildningsansvarig
073 – 649 63 02
info@medster.se