Bild- och teckenstöd i tandvården

Aktuell status
Ej anmäld
Pris
1999:-
Kom igång

Intresserad av en grupplicens?

Har du tänkt på hur mycket bilder och tecken du använder i din vardagskommunikation? Det är allt från trafikskyltar och tvättsymboler till emojis och appar i telefonen. Överallt möts du av visuell kommunikation. Den här kursen kommer ge dig verktyg att använda visuell kommunikation även i mötet med dina patienter.

Välkommen till utbildningen Bild- och teckenstöd i tandvården. I den här kursen guidar vi dig i hur du kan använda bildstöd och förenklat teckenspråk (TAKK) som ett kommunikationshjälpmedel i mötet med just din patient. Syftet med utbildningen är att bidra till förbättrad kommunikation i olika tandvårdssituationer, med målet att patienten blir mer delaktig i sin egen vård som i sin tur skapar trygghet.

Kursinnehåll

Det finns såklart många olika former av kommunikationsstöd, och i den här utbildningen kommer du få lära dig mer om hur du kan använda bildstöd och förenklat teckenspråk i ditt vardagliga arbete. Genom att använda dessa verktyg kan du skapa en trygghet för patienter med kommunikationssvårigheter och bidra till att de blir mer delaktiga i sin egen vård. Bildstöd används för att på ett enkelt sätt visualisera vad det är som ska ske, medan TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) innebär att använda förenklade tecken till ditt tal. Detta är användbart för att skapa goda förutsättningar för ett lyckat besök för din patient.

Kurslängd: Föreläsningar ca 45 min + träning/repetition av tecken. Du kan börja kursen när du vill och var du vill.
Kursledare: Karolina Nilsson och Anna Drevsson. Karolina och Anna är legitimerade logopeder och ägnar en stor del av sin yrkesvardag till att möjliggöra kommunikation för personer i olika kommunikativa svårigheter. Medverkar i kursen gör också Emma Drevsäter, specialisttandläkare.
Kursen är till för dig som är tandläkare, tandsköterska, tandhygienist eller vårdadministratör på en tandläkarmottagning och som vill lära dig mer om hur du kan använda bild- och teckenstöd i mötet med dina patienter.
Kursmaterial: Allt du behöver för att gå igenom kursen finns elektroniskt och du får tillgång till det materialet när du anmäler dig till kursen. För att kunna använda bild- och teckenstöd i praktiken behöver din mottagning ett fysiskt Kit med bilder och tecken för tandvården. Om ni inte redan har det kan du beställa det separat på vår hemsida eller när du anmäler dig till kursen.
Kursintyg: Efter avslutad kurs får du ett intyg.

Representerar du en grupp av medarbetare? Se vår grupplicens.