Tillbaka till Kurs

Specialistskrivning 2020 Fall 2

0% Slutfört
0/0 Steg
Test 1 av 0

Specialistskrivning 2020 Fall 2

Här publiceras ett fall som ursprungligen ingick i specialistskrivningen i pediatrik 2020. Bra träning både för primärjour och bakjour! Är du tidigt i din karriär kan du inte förvänta dig att du ska kunna svaren – men det är väldigt lärorikt ändå. Svaren du lämnar är anonyma, men du kommer kunna se andra deltagares anonyma svar när du väl har gjort hela fallet. Så skriv så fullständiga svar du kan – då blir det mer lärorikt för andra att läsa.

Du vikarierar som relativt nyfärdig specialist på barnkliniken på ett sjukhus i Norrlands inland och blir natten mot lördagen uppringd från akutmottagningen. De meddelar att du måste komma till akutrummet då ambulansen har rapporterat att de är på väg in med en 16-årig kille som är medvetandesänkt.

Du hinner precis ta dig till akutrummet innan ambulanspersonalen rullar in med 16-åringen. Medföljer gör en flicka i tonåren som är rödgråten om ögonen. Ambulanspersonalen rapporterar att de hämtat pojken som heter Lukas medvetandesänkt i en snödriva bredvid vägen där han ska ha hittats av flickan som heter Alva. Han luktar sprit och ska enligt ambulanspersonalen ha reagerat med avvärjningsrörelser och sluddrigt oförståeligt tal vid smärtstimulering. Man har kunnat identifiera pojken med ID-kort som han hade på sig.

Kommentarer