Webbinarium: Svåra infektioner hos barn

Inspelat webbinarium från 2021-01-28 där barninfektionsläkare Olof Hertting, barnreamatolog Stefan Berg, barnläkare John Terlinder och barnonkolog Torben Ek presenterar och diskuterar övningsfall där barn drabbas av allvarliga infektioner. Sist går vi igenom ett fall med MIS-C (hyperinfammation efter covid-19).

Flera av fallen vi diskuterar i webbinariumet kan du träna dig på att handlägga själv i kursen: Barnmedicin för specialister, blivande bakjourer och bakjourer.

Kommentarer

 1. Torben Ek hade dålig bandbredd vid webbinariet, men han lämnade en viktig kommentar när vi talade om lokala symptom:
  “Hos neutropena barn är det väldigt viktigt att fråga efter och följa lokala manifestationer, och då särskilt från anus och underliv. Här kan det lätt bli bakteriella överväxt och då nästan alltid av gramnegativa bakterier. Det är dock en fallgrop – man drar sig lätt för att undersöka/titta här – men det måste helt enkelt till.”””

 2. Kommentar från en lyssnare:
  Hej!

  Ett hjärtligt tack för detta, fantastiskt bra utbildning! Dessutom högst aktuell för mig som gick nattjoursvecka förra veckan och hade just ett MIS-C fall med påverkan på alla organ.

  Jag undrar om ni har någon statistik/ uppfattning om hur många barn som drabbas av toxic shock syndrome årligen i Sverige? Vi har inte haft något de senaste 2-3 åren vad jag vet.

 3. Svar från Olof Hertting:
  Det är svårt att uppskatta eftersom många går bara som odlingsnegativ sepsis. Vi har ca 5 per år hos oss (Två bara senaste 2 veckorna). Jag kommer med tiden försöka samla samtliga fall i Sverige för att få en bild hur det ser ut men då måste man först att vi bara kommer kunna analysera de fall som fått diagnosen TSS – sannolikt en lite de av de egentliga fallen.

  Olof Hertting, MD, PGDipPID, PhD