Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik (Pediatrikcirkeln)

Häng med på ett roligt och utvecklande sätt att träna upp dina barnmedicinska färdigheter! Under ett år ägnar vi två timmar varje vecka åt inläsning, fall och diskussioner tillsammans med kollegor från hela landet. Vill du göra kursen i din egen takt går det utmärkt. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C13.

Kurslängd: Cirka 120 h.
Målgrupp: ST-läkare inom pediatrik.
Kursledare: John Terlinder, barnläkare.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett LIPUS-certifierat intyg.

Se vår kursprogram/lässchema här:
Pediatrikcirkeln för ST-läkare i pediatrik – kurssprogram/lässchema.


Barnläkarna Karin Lundberg och John Terlinder presenterar kursen.

Vad lär jag mig?

Kursen Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik har vi döpt till ”Pediatrikcirkeln för ST-pediatrik”. Den är till för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta har nog gjort mer eller mindre ambitiösa försök att läsa regelbundet. Efter ett tag brukar livets andra måsten komma emellan och då är det lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa, eller till aldrig.

Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att faktiskt få till det kontinuerliga lärandet. Det gör vi genom att erbjuda en struktur för läsningen i form av en läsecirkel (frivillig). Varje vecka får du ett antal verklighetsnära patientfall att lösa. Instuderingsfrågorna ges på svenska med hänvisning till svenska riktlinjer och pm.

Tidsupplägg

Arbetsinsats är 1-3h/vecka i 40 veckor under 1 år. Du kan börja följa cirkeln när som helst, året runt. Du hoppar helt enkelt in där kursen befinner sig just nu och följer med under ett år. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt. Varje vecka får du ett mejl som en påminnelse om var cirkeln befinner sig. Vi har en ”lovvecka” per termin samt ett längre jul- och sommarlov.  Varje vecka läser man cirka 15 sidor. Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 1-3h/vecka under våra 40 kursveckor. 

Delta aktivt i diskussionsgruppen

Du förutsätts som deltagare även vara aktiv i det moderatorledda diskussionforumet, vilket fördjupar dina kunskaper ytterligare. Det är en viktig del av kursen och den är öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln. Den modereras av Barnläkarna John Terlinder och Karin Lundberg. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

Lipus-certifirerat kursintyg

Efter genomförd och godkänd kurs får du ett LIPUS-certifierat intyg enligt SOSFS 2015/2008.
Lipus har granskat och godkänt denna kurs.
Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se (Lipus-nr: 20200032).


Kurslitteratur

Carroll, W., & Lissauer, T. (2021). Illustrated Textbook of Paediatrics (6th ed.). Elsevier Science Ltd.
(Det går även bra att köpa tidigare upplaga 5 från 2017).
Köp boken hos Adlibris.

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik, Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, sjätte upplagan, 608 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken siktar mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas och är perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utanför sitt specialområde. Den är skriven på lättläst engelska. Online-version har bra sökfunktion och vid behov kan man få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Till dig som är studierektor

Pediatrikcirkeln kan med fördel användas vid de veckovisa ST-utbildningar som många kliniker runt om i landet har. Titta i kursprogrammet/lässchemat, så ser du under vilka veckor dina deltagande ST-läkare läser om ett specifikt område. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C11.


Sagt om kursen

“Ett sånt bra initiativ!”

“Jag tror väldigt starkt på detta upplägg.”

“Lärorikt, kul, extra motivation till egen studietid.”

“Får mig att ta ansvar för min regelbundna teoretiska utbildning.”

“Enkelt, bra både för nya och för att repetera, roligt, lärorikt. “

“Jättebra kurs. Skulle vilja ha en fortsättning. . .”

“Bra att få presenterat bra kunskapskällor tex Medscape, artiklar osv. Bra att få utförliga svar, med länkar.”

“Superbra idé och superbra kurs. Saknar nästan att ha piskan att läsa nu när kursen är över!”

“Bra kurs och välgjorda frågor, bra jobbat!”

“Så glad att jag hoppade på kursen! Har fått till regelbunden inläsning! Samt haft bra argument till att få schemalagd inläsningstid eftersom jag i och med kursen kan bevisa att jag studerat!”

Kursutvärdering: Vad tycker du om kursen som helhet? Snitt: 5,4 av 6 poäng.


Är du medlem i barnläkarföreningen för unga (BLU)?
Då får du 2000:- i rabatt. Ange rabattkod “BLU” vid anmälan.

Är du intresserad av att läsa mer om våra andra kurser?
Tillbaka till kursutbudet.

Kurs Innehåll

Expandera
1 av 2
+192 anmäld
Anmäl dig för att gå kursen

Kurs Innehåll

  • 32 Lektioner
  • 45 Avsnitt
  • 41 Test
  • Kurs Intyg

Kommentarer