Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik (Pediatrikcirkeln)

Häng med på ett roligt och utvecklande sätt att träna upp dina barnmedicinska färdigheter! Under ett år ägnar vi två timmar varje vecka åt inläsning, fall och diskussioner tillsammans med kollegor från hela landet. Vill du göra kursen i din egen takt går det utmärkt. Börja så snart du loggar in första gången. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C13.

Om kursen

Kursen Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik har vi döpt till ”Pediatrikcirkeln för ST-pediatrik”. Den finns för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta har nog gjort mer eller mindre ambitiösa försök att läsa regelbundet. Efter ett tag brukar livets andra måsten komma emellan och då är det lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa, eller till aldrig.

Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att faktiskt få till det kontinuerliga lärandet. Det gör vi genom att erbjuda en struktur för läsningen i form av en läsecirkel (frivillig). Varje vecka får du ett antal verklighetsnära patientfall att lösa.

Kurslängd: cirka 120 timmar.
Kursledare: Karin Lundberg, barnläkare och John Terlinder, barnläkare
Kursen är till för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin och är ST-läkare i pediatrik.
Kursintyg: Efter genomförd och godkänd kurs får du ett LIPUS-certifierat intyg enligt SOSFS 2015/2008.

Tidsupplägg

Arbetsinsats är 2-3h/vecka i 40 veckor under 1 år. Du kan börja följa cirkeln när som helst, året runt. Du hoppar helt enkelt in där kursen befinner sig just nu och följer med under ett år. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt. Varje vecka får du ett mejl som en påminnelse om var cirkeln befinner sig. Vi har en ”lovvecka” per termin samt ett längre jul- och sommarlov.  Varje vecka läser man cirka 15 sidor. Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 1-2h/vecka under våra 40 kursveckor. 

Se vårt kursprogram/lässchema här. 

Möt Karin Lundberg och John Terlinder:

Frågorna är på svenska med hänvisning till svenska riktlinjer och pm. Du förutsätts som deltagare även vara aktiv i det moderatorledda diskussionforumet, vilket fördjupar dina kunskaper ytterligare.

Kurslitteratur

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatricsav Lissauer & Carroll, femte upplagan, 550 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken siktar mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas och är perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utan för sitt specialområde. Den är skriven på lättläst engelska. Online-version har bra sökfunktion och här kan man vid behov få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Köp boken hos Adlibris

Diskussionsgruppen

En viktig del i kursen är diskussionsgruppen, öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln. Den modereras av Barnläkarna John Terlinder och Karin Lundberg. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

För Studierektorer

Pediatrikcirkeln kan med fördel användas vid de veckovisa ST-utbildningar som många kliniker runt om i landet har. Titta i kursprogrammet/lässchemat, så ser du vilka veckor dina deltagande ST-läkare läser vilket område. Kursen är LIPUS-certifierad och efter slutförd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om kurs i del av delmål C1-C11.

Kursintyg

Efter genomförd och godkänd kurs får du ett LIPUS-certifierat intyg enligt SOSFS 2015/2008.

Lipus har granskat och godkänt denna kurs. Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se (Lipus-nr: 20200032)

Sagt om kursen

“Ett sånt bra initiativ!!”

“Jag tror väldigt starkt på detta upplägg.”

“Lärorikt, kul, extra motivation till egen studietid.”

“Får mig att ta ansvar för min regelbundna teoretiska utbildning.”

“Enkelt, bra både för nya och för att repetera, roligt, lärorikt. “

“Jättebra kurs. Skulle vilja ha en fortsättning …..”

“Bra att få presenterat bra kunskapskällor tex Medscape, artiklar osv. Bra att få utförliga svar, med länkar. Bredden, bra patientfall”

“Jag är väldigt nöjd.”

“Superbra idé och superbra kurs. Saknar nästan att ha piskan att läsa nu när kursen är över!”

” Bra kurs och välgjorda frågor, bra jobbat! “

“Så glad att jag hoppade på kursen! Har fått till regelbunden inläsning! (Samt haft bra argument till att få schemalagd inläsningstid eftersom jag i och med kursen kan bevisa att jag studerat!) “

Kursbetyg “Vad tycker du om kursen som helhet”: snitt 5,4 av 6 poäng

Rabatt om du är BLU-medlem

Är du medlem i barnläkarföreningen för unga (BLU) , får du 2000:- i rabatt. Ange rabattkod “BLU” vid anmälan.

Tillbaka till kursutbud

Kurs Innehåll

Expandera
1 av 2
+176 anmälda
Anmäl dig för att gå kursen

Kurs Innehåll

  • 32 Lektioner
  • 43 Ämnen
  • 40 Test
  • Kurs Intyg

Kommentarer

sv_SE