Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik

Nuvarande status
Inte inskriven
Pris
6990:-

Häng med på ett roligt och utvecklande sätt att träna upp dina barnmedicinska färdigheter! Under ett år ägnar vi två timmar varje vecka åt inläsning, fall och diskussioner tillsammans med kollegor från hela landet.

Om kursen

Kursen Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik har vi döpt till ”Pediatrikcirkeln för ST-pediatrik”. Den finns för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta har nog gjort mer eller mindre ambitiösa försök att läsa regelbundet. Efter ett tag brukar livets andra göromål komma emellan och då är det lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa, eller till aldrig.

Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att faktiskt få till det kontinuerliga lärandet. Det gör vi genom att erbjuda en struktur för läsningen i form av en läsecirkel (frivillig) som löper över ett år. Varje vecka får du ett antal verklighetsnära patientfall att lösa. Vill du inte följa med i cirkeln, så kan du göra alla kursmoment på en gång, eller för den delen spridda över en längre tid.

Här kan du se exempelfrågor.

Frågorna är på svenska med hänvisning till svenska riktlinjer och pm. Du förutsätts som deltagare även vara aktiv i det moderatorledda diskussionforumet, vilket fördjupar dina kunskaper ytterligare.

Möt Karin Lundberg och John Terlinder, redaktörer och kursledare:

Tidsupplägg

Varje vecka får du ett mejl som en påminnelse om var cirkeln befinner sig. Vi har en ”lovvecka” per termin samt ett längre jul och sommarlov.  Varje vecka läser man cirka 15 sidor. Beroende av studievana behöver du sätta av cirka 1-2h/vecka under våra 40 kursveckor.  du kan börja följa cirkeln när som helst, året runt. Du hoppar helt enkelt in där kursen befinner sig just nu och följer med runt ett år. Om du mot förmodan inte hinner klart på ett år, mejla oss så förlänger vi tiden du är ansluten till kursen.

Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt.

Se vårt kursprogram/lässchema här. 

Kurslitteratur

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatricsav Lissauer & Carroll, femte upplagan, 550 sidor. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken siktar mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas och är perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utan för sitt specialområde. Den är skriven på lättläst engelska. Online-version har bra sökfunktion och här kan man vid behov få hjälp av Google att översätta texten till svenska.

Köp boken här

Vi kan anpassa aktuellt kapitel för dig

Vi kan anpassa aktuellt kapitel för dig. Om du snart ska ha en placering inom t.ex onkologi kanske du vill läsa onkologkapitlet och göra de frågorna denna vecka istället. Mejla då oss vilka kapitel du vill öppna ”extra” inför en viss placering så öppnar vi dem åt dig.

Diskussionsgruppen

En viktig del i kursen är diskussionsgruppen, öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln. Den modereras av Barnläkarna John Terlinder och Karin Lundberg. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor.

För Studierektorer

Pediatrikcirkeln kan med fördel användas vid de veckovisa ST-utbildningar som många kliniker runt om i landet har. Titta i kursprogrammet/lässchemat, så ser du vilka veckor dina deltagande ST-läkare läser vilket område. Ibland kanske du som studierektor ordnar en utbildningseftermiddag inom något visst tema där det skulle passa om ST-läkarna läste in sig på ett annat kapitel än det som är aktuellt i pediatrikcirkeln just den veckan. Mejla redaktörerna i så fall och ange namn på de ST-läkare som berörs, så öppnar vi upp de kapitlen du vill inför de datum du anger. (ex: ”Jag vill att onkologikapitlet öppnas upp för ST-läkare Johan Johansson och Elin Elinsson vid barnklinik XX tre veckor innan vår planerade onkologeftermiddag datum xx-xx-xx).

Tillbaka till kursutbud

2 reaktioner på ”Barnmedicin för ST-läkare i pediatrik”

 1. Hej,

  Jag har nyligen gått med i pediatrikcirkeln för ST i barnmedicin. Diskussionsforumet samt classmarker har jag hittat till men jag undrar om det är någon mer sida som jag missat. I forumet pratar de ofta om föreläsningar/videos som jag inte hittar någonstans. Var hittar man de någonstans?

  Tack på förhand.

  Mvh
  Elin Lundin

  1. Hej!

   Det finns inspelade föreläsningar på somliga (men långt ifrån alla) kapitel i st-spåret. De ligger först i respektive frågebatteri i classmarker, så du är på rätt ställe.

   I sjuksköterske och allmänmedicin spåret har vi föreläsningar/kommentarer till i stort sett varje kapitel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *