Barnmedicin för allmänmedicinare

Nuvarande status
Inte inskriven
Pris
6990:-

Kursen riktar sig till dig som är färdig Distriktsläkare och önskar fräscha upp dina barnmedicinska kunskaper, eller du som är ST-läkare i allmänmedicin och vill komplettera med en medicinsk fördjupning i pediatrik. Den är anpassad för att kunna göras på cirka 40 timmar. Antingen deltar du i vår läsecirkel som hjälper dig att ta dig i mål genom att du ägnar tre till fyra timmar per vecka åt kursen i 10-12 veckor, eller så väljer du en helt egen studietakt; du har sex månader på dig att slutföra kursen. Materian som gås igenom motsvarar ungefär en veckolång SK-kurs och passar till exempel ypperligt att göra under pågående randning i pediatrik.

Kursen ger en bred genomgång av det pediatriska fältet och uppfyller SOSFS 2015:8 Allmänmedicin Delmål C6. Vid kursens slut kommer du ha tillägnat dig fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet och på så sätt bättre kunna utreda och behandla barn du träffar på din vårdcentral.

Det går att välja till en modul som avhandlar svenska BHV och bygger på Rikshandboken-BHV, inklusive föreläsningar av Distriktsläkare, barnläkare, BVC-sköterska, barnlogoped, liksom avsnitt om psykologens och dietistens roll på BVC. BHV-modulen är cirka 1/30 av kursen. Vi har avsnitt om barnets tillväxt, vaccinationer, socialtjänst och vanvård spritt under kursen; kursen är därmed ett alternativ/komplement till de BVC-kurser som ges live .

Tidsupplägg

Lättast är att följa med ”Läsecirkeln” runt. Då läser du varje vecka angivna kapitel och tittar på de svenska föreläsningarna samt gör de tillhörande pedagogiska instuderingsfrågorna som är anpassade för allmänmedicin. Beroende på studievana behöver du sätta av cirka 3-4h/vecka och blir då klar efter 10 veckor.

Det finns inget krav på att följa läsecirkeln, den är bara en hjälp för att komma igenom i rimlig tid. Om du vill kan du välja helt själv när du gör de olika delarna av kursen – du har sex månader på dig att slutföra den. Det går därmed bra så väl att använda enstaka heldagar till kursen som att sätta av en heltidsvecka och gå igenom kursen i ett svep – du väljer.

Se vårt lässchema/kursprogram här.

Kurslitteratur

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, femte upplagan, 550 sidor.

Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Den är skriven på lättläst engelska. Online-version har bra sökfunktion och här kan man vid behov få hjälp av Google att översätta texten till svenska. Köp boken här

Under kursens gång återkommer vi i de olika avsnitten till Rikshandboken-bhv.se. Rikshandbok i barnhälsovård (RHB) är en webbaserad hand- och metodbok för barnhälsovården där man finner aktuell och kvalitetssäkrad kunskap om små barns hälsa och utveckling samt metoder och riktlinjer för barnhälsovårdens verksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *