Barnmedicin för allmänmedicinare

Kursen riktar sig till dig som är färdig distriktsläkare och önskar fräscha upp dina kunskaper i barnmedicin. Kursen passar också dig som är ST-läkare i allmänmedicin och vill komplettera med en medicinsk fördjupning i pediatrik. Distriktsläkaren Martin Lägervik och barnläkaren John Terlinder är kursledare.

Kursen ger en bred genomgång av det pediatriska fältet och uppfyller SOSFS 2015:8 Allmänmedicin Delmål C6. Vid kursens slut kommer du ha tillägnat dig fördjupad kunskap inom hela det barnmedicinska fältet och på så sätt bättre kunna utreda och behandla barn du träffar på din vårdcentral. Materialet motsvarar ungefär en veckolång SK-kurs och passar till exempel ypperligt att göra under pågående randning i pediatrik.

Det går att välja till en modul/kurs som avhandlar svenska BHV och bygger på Rikshandboken-BHV, inklusive föreläsningar av Distriktsläkare, barnläkare, BVC-sköterska, barnlogoped, liksom avsnitt om psykologens och dietistens roll på BVC. Vi har avsnitt om barnets tillväxt, vaccinationer, socialtjänst och vanvård spritt under kursen; kursen är därmed ett alternativ/komplement till de BVC-kurser som ges live . BHV-kursen kostar 3999:- om du går den enskilt, men går du den i samband med denna fördjupningskurs blir tilläggskostnaden endast 2000:-

Kurslängd: Ca 40 h. Du kan börja kursen när du vill, vilken dag du vill, året runt. Lättast är att följa med “Läsecirkeln” runt. Då läser du varje vecka angivna kapitel och tittar på de svenska föreläsningarna samt gör de tillhörande pedagogiska instuderingsfrågorna som är anpassade för allmänmedicin. Beroende på studievana behöver du sätta av cirka 3-4 h/vecka och blir då klar efter 10 veckor. Vill du göra kursen snabbare, långsammare eller ta kapitlen i en annan ordning kan du förstås göra det – att följa cirkeln är frivilligt.

Kursledare: John Terlinder, barnläkare och Martin Lägervik, distriktsläkare
Kursen är till för dig som är distriktsläkare och önskar fräscha upp dina kunskaper i barnmedicin. Kursen passar också dig som är ST-läkare i allmänmedicin och vill komplettera med en medicinsk fördjupning i pediatrik.
Kursintyg: Efter genomgången och godkänd kurs får du ett intyg enligt SOSFS 2015/2008 om delmål C6.

Se vårt lässchema/kursprogram här.

Kurslitteratur barnmedicin

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, femte upplagan, 550 sidor.

Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Den är skriven på lättläst engelska. Online-versionen har bra sökfunktion och här kan man vid behov få hjälp av Google att översätta texten till svenska. Köp boken hos Adlibris

Under kursens gång återkommer vi i de olika avsnitten till Rikshandboken-bhv.se. Rikshandbok i barnhälsovård (RHB) är en webbaserad hand- och metodbok för barnhälsovården där man finner aktuell och kvalitetssäkrad kunskap om små barns hälsa och utveckling samt metoder och riktlinjer för barnhälsovårdens verksamhet.

Sagt om kursen

“Mycket bra kurs. Stort tack!”

“Toppenbra kurs!”

“Stort tack! Jättebra kurs! Jag ska rekommendera kursen till mina kollegor.”

“Kursen var mycket intressant, lärande. Har redan rekommenderat kursen till mina kollegor.”

“Mycket smidigt att kunna studera när det passar. Exempelvis när det varit lugnt på akutmottagningen har jag kunna läsa lite. Bra att kursen täcker så stor del av ämnet pediatrik.”

“Bra med upplägget (att få hjälp att strukturera upp studietiden), att kapitel och frågor var anpassade till allmänmedicin-ST vilket gjorde att det inte kändes “överkurs” och intervjuer och illustrerande filmer (för att belysa t.ex. språkstörning, reflexer m.m).”

Kursbetyg ”Vad tycker du om kursen som helhet”: snitt 5,2 av 6 poäng

Kurs Innehåll

Expandera
1 av 2
+87 anmälda
Anmäl dig för att gå kursen

Kurs Innehåll

  • 33 Lektioner
  • 23 Ämnen
  • 30 Test
  • Kurs Intyg
sv_SE